Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre Kronor-svensken bakom Leksands köp

Alex Friesen firar ett mål i sin enda NHL-match.
Foto: JONATHAN HAYWARD / AP THE CANADIAN PRESS
Joacim Eriksson
Foto: GEPA PICTURES/ CHRISTIAN ORT / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Leksand gjorde nyligen klart med den kanadensiska centern Alex Friesen. 

Efter lite hjälp från Djurgårdens Joacim Eriksson. 

– Jag sa att han kommer känna sig varmt välkommen för att det är jäkligt bra fans och ett bra ställe där, säger Eriksson till DT

Trots uttåget ur SHL så har Leksand värvat mycket och tämligen starkt den här sommaren. Den skicklige målvakten Tex Williamsson har kommit in, David Åslin likaså och man har lyckats behålla Mattias Ritola. 

Och nyligen hittade de den center som de letat efter i 26-åriga Alex Friesen. Friesen har spelat en NHL-match för Vancouver Canucks, men allra mest hållit till i AHL där han har gjort 98 poäng på 297 matcher. 

– Vi har jagat Alex även under förra säsongen och kände efter Fredrik Jax och Markus Åkerbloms resa till USA att vi låg bra till i möjligheterna att få Alex till oss, och därför känns det extra kul att vi har fått klart med honom, säger sportsligt ansvarige Micke Karlberg.

Eriksson hjälpt Leksand i spelarjakten

Och de fick Friesen efter lite hjälp från Tre Kronor- och Djurgårdsmålvakten Joacim Eriksson. Eriksson och Friesen var lagkamrater då de båda tillhörde Vancouver och innan allt var klart så ringde kanadensaren upp Eriksson för att fråga om Leksand. 

– Han frågade lite om Leksand och hur det är där. Jag sa att han kommer känna sig varmt välkommen för att det är jäkligt bra fans och ett bra ställe där. Jag tror att han kommer passa in bra. Han jobbar väldigt hårt i båda riktningarna och kommer vara viktig i båda zonerna, vilket ger stabilitet i laget. Det kommer att bli klockrent, säger Eriksson till DT

– Det är en skridskostark spelare som gillar att vara inne där det grisar till sig och jag tror att han kommer hjälpa Leksand väldigt bra.