Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tappar tre spelare – öppnar för att värva

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

När Juniorkronorna samlas för det sista lägret inför kommande JVM drabbas HV71 hårdast av samtliga klubbar.

Tabellettan får klara sig utan tre av sina topptalanger eftersom att Hockeyallsvenskan inte har uppehåll.

– Det är inte optimalt, säger sportchefen Johan Hult.

Under måndagsförmiddagen presenterade förbundskapten Tomas Montén den trupp som kommer spela fyrnationsturneringen i Ängelholm 8-14 november. Det är Juniorkronornas sista landslagssamling innan JVM-uttagningen i december.

– Vi hoppas hitta kärnan till JVM-laget i den trupp vi har med oss till fyrnationsturneringen. Vi har en mix med spelare från SHL och Hockeyallsvenskan där många visat framfötterna under hösten, säger Montén.

Kan värva under JVM

Merparten av truppen är hemmahörande i SHL-föreningar, men faktum är att inget lag har fler spelare representerade i Monténs juniorlandslag än allsvenska HV71. 

En tudelad känsla för Jönköpingslaget. 

Sportchefen Johan Hult berättar om glädjen över att den egna akademin skördat landslagsspelare på J20-nivå, men att det samtidigt kryper sig på en fundersamhet över att herrlaget kommer få klara sig utan Emil Andrae, Victor Sjöholm och Zion Nybeck i tre omgångar. 

Medan SHL tar paus 6-18 november kommer Hockeyallsvenskan spela vidare. Deras uppehåll är schemalagt 30 oktober till 10 november. 

– Jag tycker det är konstigt att vårt break inte följer det internationella breaket. Vi har inte fått någon information om varför det är så. Dessutom spelas i stort sett spelas hela serien onsdag-fredag, men just den veckan är en tredje match inklämd. Det är inte optimalt, säger Hult.

Hur planerar ni att fylla upp de luckorna i november?

– Vi har diskuterat det. Vi har åtta backar hela i A-laget och det finns yngre förmågor som knackar på dörren. Bland forwards är det låg skadefrånvaro också, som tur är, och där är tanken att fylla på med juniorer från det egna ledet. 

När väl JVM spelas i månadsskiftet december-januari kan HV71 ha tre spelare frånvarande under en fem-sex veckor lång period. 

Då finns det tre alternativ, enligt Johan Hult: Låna från SHL, värva nya spelare eller låta truppen vara intakt. 

– Vi har de scenarion framför oss. Antingen lånar eller värvar vi eller låter vi truppen vara. Det beror på hur truppen ser ut i sin helhet. Den utvärderingen får vi ligga nära i november och december hela vägen fram. Vi har en bra grund att stå på från start, men det är mycket matcher i december-januari. Då är det tufft att gå kort på folk. 

Ligans svar till klubbarna

HV71 är inte den enda allsvenska klubb som haft invändningar till Hockeyallsvenskans paus i november. Tidigare under säsongen ställde sig både Mora och Modo kritiska till uppehållet. 

– Jag tycker det är ett underligt upplägg, som jag inte alls förstår. Jag är inte speciellt förtjust i det, sa Moratränaren Johan Hedberg.

Hockeyallsvenskans vd Gabriel Monidelle förklarade då att ligans 14 klubbar haft chansen att påverka spelschemat.

– Det är ett uppehåll vi brukar ha i början av november. Jag har inte hört något från någon klubb som opponerat sig emot det. De har haft mycket att tycka till om gällande spelschemat, berättade han för SportExpressen. 


JUNIORKRONORNAS TRUPP I ÄNGELHOLM

MÅLVAKTER

1. Jesper Wallstedt

30. Calle Clang


BACKAR

3. Leo Lööf

4. Emil Andrae

5. Anton Olsson

6. Måns Forsfjäll

7. Victor Sjöholm

8. Joel Nyström

12. Simon Edvinsson

22. William Wallinder


FORWARDS

9. Daniel Ljungman

11. Filip Barklund

13. Albert Sjöberg

16. Oskar Magnusson

18. Zion Nybeck

19. Milton Oscarson

20. Jonathan Lekkerimäki

23. Isak Rosén

24. Elliot Ekmark

25. Isak Garfvé

27. Theodor Niederbach

28. Liam Öhgren

29. Daniel Torgersson