Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Styrelsen kände till Klasen-miljonerna"

Sparkade sportchefen Stefan Nyman, ordföranden Tommy Qvarfort och förre spelaren Linus Klasen.

MALMÖ. Redhawks anklagelser mot förre sportchefen Stefan Nyman - för att ha gått bakom ryggen på styrelsen - motsägs av tidigare okända uppgifter.

Det kan Kvällsposten avslöja i dag.

Enligt spelaragenten Thomas Sjögren fick styrelsen redan den 16 maj 2011 all information om Linus Klasens avtal, som sammanlagt är värt cirka 35-37 miljoner.

- Detta vet jag eftersom jag då ombads redogöra för Linus Klasens skattesituation för styrelsen, säger han.

Kvällsposten kan i dag också publicera de dokument som Redhawks hävdar ska göra att klubben vinner mot Stefan Nyman i tingsrätten.

Striden mellan Malmö Redhawks och den förre sportchefen Stefan Nyman går vidare. Nyman sades upp i förtid av klubben i våras, och har efter det stämt klubben på nästan en halv miljon kronor i uteblivna ersättningar.

Tonläget blir allt hårdare samtidigt som frågetecknen blir fler.

Känner sig lurade av Nyman

I en skrivelse till Nyköpings tingsrätt, som är klubbens svar på Nymans stämning, radar styrelseordföranden Tommy Qvarfort upp flera anklagelser mot Nyman.

Klubben anser bland annat att Nyman gick bakom ryggen på sin styrelse när Linus Klasens rekordkontrakt skrevs, och dennes agent Thomas Sjögren fick tre miljoner kronor i ersättning.

Avtalet är, enligt Kvällspostens beräkningar, värt sammanlagt 35-37 miljoner kronor, inklusive sociala avgifter, beroende på bland annat bonusar. Klasen skulle få 24,6 miljoner i sign on-bonus och resten i lön, pension och bonusar över en period på tre år.

"Har inte informerats"

Thomas Sjögren vill inte kommentera siffrorna.

- Jag har inga kommentarer till uppgifter om spelares löner eller andra ersättningar, säger han.

Men Tommy Qvarfort hävdar att summorna har dolts för Malmö Redhawks.

- Styrelsen har inte informerats om detta, säger Qvarfort, som också uppger att bland annat det faktum att summorna dolts för styrelsen var anledningen till att Nyman fick sparken.

Stefan Nyman anklagades för att ha varit illojal mot sin arbetsgivare och påstås även ha tvingat spelare att anlita Thomas Sjögren om de ville ha nytt kontrakt med Malmö Redhawks.

- Vi har fått sådana uppgifter, bekräftar Tommy Qvarfort, som inte utesluter att klubben kan komma att kräva Nyman på skadestånd.

Slår tillbaka kritiken

Thomas Sjögren har en helt annan version och berättar nu vad som hänt bakom kulisserna.

- De (klubben) har lindat in sig i ett nät av lögner för att skydda sitt eget skinn. Tommy Qvarfort och Håkan Sigvant satt trots allt hela tiden i holdingbolagets styrelse, säger Sjögren.

Om påståendet att spelare i Malmö Redhawks skulle ha tvingats anlita honom säger han:

- Det är befängt, och det faller på sin egen orimlighet att någon ska ha tvingats byta agent. Detta är enkelt att kontrollera och jag behöver inte ens bemöta detta. Tittar man på Malmös laguppställning från i fjol ser jag att det finns 10-12 andra agenter som gjort avtal med Nyman om spelare i Malmö, säger han.

Började på Facebook

Thomas Sjögren väljer nu att för första gången berätta om avtalet och sina kontakter med Malmö Redhawks.

Upprinnelsen till Linus Klasens kontrakt var från början ett meddelande på Facebook.

- Hugo (Stenbeck) kontaktade Linus på Facebook och ville att han skulle spela för Malmö, säger Thomas Sjögren som kontaktade Stenbeck och senare träffade honom på tu man hand i Göteborg.

Efter att de hade kommit överens skrevs ett första avtal som sedan följdes av andra avtal.

- Hugo Stenbeck skrev på och garanterade själv avtalet i sin helhet. Det gällde både den del som han skulle betala och den del som Malmö Redhawks skulle betala, säger Thomas Sjögren.

I nästa förhandlingsrunda, där detaljerna skulle förhandlas fram, agerade Stenbecks representanter i Malmö Ishockey Holding AB och Malmö Redhawks Ishockey AB, styrelse­ledamöterna Urs Kraft och Margrete van der Stroom.

- Urs Kraft skrev på avtalet med den ersättning, alltså sign on-bonus, som kom direkt från Hugo Stenbecks bolag, samt att avtalet som Hugo skrev under, delades upp, så att den resterande delen blev lön som Linus fick av Malmö. Detta reglerades i ett avtal mellan Linus och Malmö hockeybolag AB, säger Thomas Sjögren.

Redogjordes på ett möte

I slutfasen hölls ett möte som för Stefan Nyman blivit helt avgörande för att undanröja alla tvivel att han skulle ha lurat sin egen styrelse.

Den 16 maj ombads nämligen Thomas Sjögren svara på frågor inför ett styrelsemöte i Malmö Redhawks Ishockey AB, hävdar han.

- Detta vet jag, eftersom jag då ombads redogöra för Linus skattesituation för styrelsen inför deras styrelsemöte, där jag förklarade att allt skulle beskattas till fullo i Sverige. Mig veterligen finns ett styrelseprotokoll samt egen mejlkorrespondens angående frågor från styrelsen, säger Thomas Sjögren.

Mötet blev själva slutfasen på det rekordavtal, som redan var klart, som Sjögren slöt för Klasens räkning.

Och det är ett avtal som Sjögren är stolt över.

- Min uppgift som agent är att se till att min klient får största möjliga lön och ersättning. Ersättningarna i avtalet var Linus krav för att spela i Malmö, och dessa krav godtogs. Det fanns alternativ som var mycket bättre sportsligt i Sverige, och även alternativ i Ryssland. Jag är säker på att detta avtal är ett jättebra avtal, för en idrottsman som jobbar i Sverige och självklart har jag tagit betalt för detta utmärkta jobb, säger han.