Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alla spelare blev kallade till samtal

Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Hockeyförbundet har startat en utredning efter Björklövens uppmärksammade förlust.

Samtidigt har klubben träffat alla spelare och ledare för enskilda samtal.

– Man upplever det som en väldigt främmande sak, säger Anders Blomberg, vd.

Björklöven tappade ett 3-0-överläge till förlust 4-8 i måndagens möte med Mora. Anmärkningsvärd oddsutveckling under matchens gång fångade flera spelbolags uppmärksamhet och spel på mötet stoppades.

– Det är en reaktion utifrån marknadsoddsen och hur de avviker under livespelen, sade Svenska Spels chef för spelsäkerhet Dan Korhonen.

Efter förlusten kunde SportExpressen berätta att Björklövens målvakt Connor Ingram, som släppte in fem mål mot Mora, lämnar klubben. 

– Connor kommer att lämna oss. Jag har varit i dialog med Nashville och de meddelade i torsdags att de kommer plocka över honom. Han spelade sin sista match i går, bekräftar klubbens sportchef Per Kenttä.

Samtal med spelare och ledare

Hockeyförbundet har startat en utredning om matchfixning för att gå till botten med vad som egentligen hände i matchen. I Umeå har Björklöven samtal med alla spelare och ledare för att samla ihop sin bild av situationen.

– Vi träffar alla för att försöka bilda oss en uppfattning om hur läget är, hur alla mår, var vi är i det här. Det är syftet med det, säger Anders Blomberg, vd.

– Vi träffar alla en och en och pratar. Det är så vi har gjort.

Har ni tagit in någon professionell hjälp?

– Nej vi vill träffa alla och lyssna hur man upplever situationen är och hur man mår i det här. Det är det vi är mitt uppe i just nu.

Vad har ni för bild av det här hittills?

– Det är lite väl tidigt att sammanfatta bilden nu, men man är ju omskakad och tycker det är en otrevlig situation att det har framkommit indikationer på att det skulle finnas matchfixning eller liknande kopplat till matchen i går. Man upplever det som en väldigt främmande sak, det är professionella hockeyspelare i grunden och alla är här för att vinna. Det är väl den allmänna uppfattningen.

Efter alla möten, vad är nästa steg?

– Vi får se hur saker faller ut framåt. Vi har kontakt med förbundet och är behjälplig i deras fortsatta arbete också. Det handlar om att få fram så mycket information som möjligt och förstå vilket läge vi har och hur vi ska agera därifrån.

SportExpressen har sökt flera spelare i Björklöven under tisdagen utan framgång. 

Polisens senaste besked om misstankarna

Kriminalkommissarie Fredrik Gårdare bekräftar att polisen tagit emot information från Svenska Spel om misstankarna mot matchen. Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, meddelar dock på tisdagseftermiddagen att ingen anmälan är upprättad från polisens håll. Polisen inväntar i nuläget underlag från det svenska ishockeyförbundet. 

– Vi har ett nära samarbete med hockeyns säkerhetsorganisation, det är i stort sett dagliga kontakter i olika frågor. Hockeyn har en väldigt bra struktur, de jobbar med det här och är erfarna. Om det de kommer fram till är av intresse för polisen får vi del av det direkt för att kunna göra vår bedömning, och om det är misstänkt brott försöker vi agera så fort som möjligt, säger Fredrik Gårdare. 

SportExpressen har även varit i kontakt med polisen i Västerbotten som inte kunnat hitta information om att en polisanmälan ska ha upprättats lokalt. 

Sanny Lindström om matchfixning i hockey: ”Jag är skitorolig”