Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparkad av Modo - på väg att lägga av

Edwin Hedberg-
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Mycket pekar på att Hedberg lägger av och börjar plugga till mäklare.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Modos före detta tränare Ville Nieminen.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Edwin Hedberg har lämnat Modo – och kanske även ishockeyn.

26-åringen talar nu ut om uppbrottet med allsvenskans krislag, schismen med Ville Nieminen och varför han troligen spelat sin sista hockeymatch.

– Jag kommer ta en timeout nu och börja plugga till mäklare, säger han.

I fredags saknades Edwin Hedberg i Modos laguppställning när AIK stod för motståndet i Fjällräven Center. 

Vid den första periodpausen kunde SportExpressen berätta varför.  

Edwin Hedbergs kontrakt med Modo var upplöst. Parterna hade bestämt sig för att gå skilda vägar, något Ö-vikslaget bekräftade en knapp timme efter slutsignalen mot AIK. 

Beskedet förvånade då Hedberg inför säsongen var en prestigevärvning av sportchef Fredrik Glader och ingen annan i Modos lag hade gjort lika många mål i fem mot fem-spel. 

Ögonbryn höjdes när den förväntade forwardsstjärnan lämnade med omedelbar verkan, men enligt Hedberg själv hade han processat beslutet i flera månader.

– Ser man det utifrån förstår jag att man blev förvånad, men de som varit i föreningen vet att jag funderat på det här länge. Vi hade ett möte tidigt under säsongen när inte kroppen kändes bra, jag var ju borta sju-åtta matcher under hösten, och då började motivationen tryta. 

Hedberg berättar att han plågats av en höftskada i flera säsonger.

– Jag har inte spelat på 100 procent den här vintern, jag har knappt kunnat göra det senaste två-tre åren. Så fort vi haft tre matcher i veckan har det blivit kämpigt. Jag vet var jag står när jag har en bra fysik, men motivationen försvann allt mer i höstas. Vi kom överens om att jag skulle ge det ett försök och det kändes bra ett tag, under några matcher, men sedan kom en dipp igen samtidigt som skadan började göra sig påmind. 

Vad är det för typ av höftskada?

– Jag har pålagringar på höften. Jag har haft det i flera år men ändå kunnat spela helt okej, fast senaste två-tre åren har det gått så där. Jag tror att det krävs en operation för att jag ska bli hundraprocentig. Då är det en lång rehab på säkert sex månader därefter och nu finns ingen motivation till det.

Varför har den problematiken uppstått?

– Jag vet inte den exakta anledningen. Det blir pålagringar på höftkulan som måste slipas bort. Det är vanligt för målvakter som är i en viss position ofta, då slits det mer. 

Men hur gick det egentligen till när ni gick skilda vägar? Som jag förstod det fick du sparken, men på dig låter det som att motivationen tryter och att skadan sätter stopp.

– Vi har haft en dialog hela vägen. Jag har försökt ge det en chans, men till slut kände jag att jag vill vila och läka. När kroppen eller formen inte riktigt känts bra, och det har gått dåligt för laget, då har jag bara blivit mer och mer frustrerad. För jag vet vad jag kan bidra med i vanliga fall. Då kändes det bättre att kliva åt sidan, så beslutet var gemensamt.

Ville Nieminen lämnade Modo efter en svag säsongsinledning.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Drog inte jämnt med Ville Nieminen

Modo fick, efter att förra säsongen ställdes in, bygga om från grunden under våren och sommaren 2020. 

Huvudtränaren Björn Hellkvist flyttade till Dalarna och ett koppel av stjärnspelare och talanger valde klubbar högre upp i seriehierarkin. 

Edwin Hedberg spåddes bli en stöttepelare i det nya Modo Hockey. 

Precis som finländaren Ville Nieminen, som ledde klubben i nio matcher under hösten innan han beslutade sig för att kliva av sitt uppdrag. 

Tidigt under säsongen nåddes SportExpressen av uppgifter att Hedberg och Nieminen inte drog jämnt. När Hedberg nu lämnat klubben bekräftar han att det uppstod en schism redan under försäsongen.

– Ja. Det skedde direkt, utan anledning. Vi hade knappt lirat en match och då blev jag fundersam. Jag hade vänt hem och ville vara med på resan, men sedan blev det så där redan under försäsongen. Det var väldigt konstigt.

Fick du någon förklaring till varför du hamnade i frysboxen?

– Ärligt talat fick jag ingen större förklaring. Visst, jag var inte i bra form, det kan jag medge. Det tog ett tag in på säsongen innan jag var i form. Det var nog en faktor. Är du tillräckligt bra måste tränarna spela dig, men jag fick ingen tid att komma in i grejerna. 

Så du föll i onåd hos tränaren och hade samtidigt skadeproblem i inledningen av säsongen?

– Det var ingen optimal start, nej. Det började hacka redan då. 

Hur var Nieminen mot dig?

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det var ett annorlunda ledarskap. Han hade säkert mycket press på sig utifrån och i grund och botten var han en bra människa. Men det passade inte vår grupp eller Hockeyallsvenskan. Jag tycker inte att han hade koll riktigt, det såg man på isen också. Det var oklart hur vi skulle spela hockey. 

Kunde han skälla ut dig? Använde han dig som ett exempel inför gruppen?

– Jo, det hände väl. Vissa gånger var det nog befogat, vissa inte.

Matcher då du uppgavs vara skadad och inte kunde spela, handlade det egentligen om att du petades?

– Nej, jag var aldrig petad. Det var skadeproblem. 

Hedberg lämnade Modo i fredags.
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

”Det känns för jävligt”

Hedberg, som skrev på ett tvåårskontrakt med Modo i somras, berättar att han inte kommer belasta Ö-vikslagets lönekonto resterande del av avtalet.

– Vi har hittat en lösning på det, jag vill inte gå in på några detaljer, men det var inga bekymmer. 

Du har fått en summa av Modo nu när kontraktet har rivits?

– Ja, exakt. Det är en vanlig deal. Inget speciellt egentligen. Jag skulle aldrig, med 14 månader kvar på kontraktet, begära en lön av Modo.

Hedberg förstår supportrarnas besvikelse över uppbrottet och han är självkritisk till hur säsongen artat sig.

– Jag hade höga krav på mig själv när jag vände hem, och det känns för jävligt att jag inte kunde bidra med 100 procent. 

Lägger troligen av – och börjar plugga

Nu väntar ett flyttlass till Östersund för Hedberg, som inom kort kommer sätta sig vid skolbänken. 

Han utesluter inte en comeback till ishockeyn, men medger att han troligen spelat sin sista hockeymatch. 

26 år gammal. 

– Så är det. Jag ville fullfölja kontraktet, åtminstone den här säsongen. Om kroppen hade hållit. Jag kommer ta en timeout nu och börja plugga till mäklare. Utbildningen är på 22 månader, sedan är jag färdigutbildad och anställd genom Bjurfors Södermalm. Tanken var att plugga och spela hockey samtidigt, om allt känts bra, men nu blir det att fokusera fullt ut på plugget. 

Så det mest sannolika är att hockeyspelaren Edwin Hedberg nu blir mäklaren Edwin Hedberg.

– Exakt. Om jag inte känner att kroppen svarar bättre i framtiden. Vi får se i sommar, då kommer jag ta ett slutgiltigt beslut, men det är inte troligt att jag fortsätter spela. Det är känslan här och nu.