Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smällen: Riskerar en miljonförlust

Björklövens vd Anders Blomberg.
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Finalfesten är uppskjuten – och det kommer synas i klubbarnas kontoutdrag.

Björklöven räknar i värsta fall med en miljonsmäll.

– Mellan 500 000 och 1 miljon kostar detta oss, säger vd:n Anders Blomberg.

Samtidigt meddelar Umeåklubben svarta siffror i bokslutet.

Covid-19 härjar i Björklöven och Timrå vilket tvingat finalserien till en ovälkommen paus. På grund av 23 konstaterade fall i Björklöven, samt 13 i Timrå, är matcherna uppskjutna till torsdag nästa vecka. 

17 dagar kommer ha passerat mellan match två och tre i den allsvenska finalen.

– När vi hamnade i det här läget behövde vi skjuta på det. Olyckligt att pausen behöver bli så lång men det har varit stora utbrott i både Björklöven och Timrå nu. Det är som det är tyvärr, säger Anders Blomberg. 

Hur smittan ursprungligen letade sig in i Björklöven har Blomberg inget direkt svar på. 

– Det är många som smittats på ett bräde och vi vet inte hur utbrottet startade. Så fort någon person i Björklöven, eller en person i deras närhet, uppvisat symptom har vi testat. Det har varit vår rutin. 

När började ni testa spelare och ledare efter match två i Timrå?

– Under eftermiddagen dagen efter matchen hade vi en person som uppvisade symptom. Han snabbtestades och fick ett positivt svar. Någon timme senare kallades alla in för snabbtester och vad jag vet visade ingen annan upp symptom, men det var ändå 12 stycken till som fick positiva coronasvar på sina tester.

Hade ni kunnat göra något annorlunda för att förhindra att utbrottet blev så utbrett?

– Nej, vi har diskuterat detta och försökt förstå situationen. Vi har följt de riktlinjer som funnits, men det har varit en intensiv semifinalserie och final med mycket resor samt förflyttningar i buss och flygplan. Om smittan letar sig in i laget sprids den väldigt snabbt och vi vet att det är den mer smittsamma brittiska virusvarianten som det rör sig om, det är bekräftat. Jag ser inte att vi hade kunnat göra något annorlunda.

21 spelare tränade under torsdagen

Sedan Björklöven offentliggjorde att merparten av herrlaget drabbats av covid-19 har vissa spelare ändå tränat på is (21 stycken var tillbaka under torsdagen) och en del har synts vandra på Umeås gator. 

Anders Blomberg vill tydliggöra att dessa personer bär på antikroppar och att övriga i truppen isolerats från omvärlden.

– De personerna har blivit godkända av det medicinska teamet att kunna hålla i gång fysiskt. Alla andra har suttit i karantän i väntan på provsvar eller på grund av att de haft positiva coronatester.

Han fortsätter:

– Allt går via vårt läkarteam. Vi gör ingenting utan deras godkännande och de som kommer ut ur karantänen godkänns av läkarna. Vi som klubb har inget att säga till om, utan det är läkarteamens ansvar. 

Alla spelare tillgängliga: ”Avtalen är lösta”

Förseningen av den allsvenska finalen innebär inte bara att tränings- och matchcykeln rubbas för spelarna. 

Klubbarna kommer på grund av de kraftiga utbrotten och pusslandet i spelschemat att tvingas bära stora lönekostnader i maj.

– Det har aldrig varit så dyrt att spela ett slutspel. Vi har noll intäkter. Spelar vi hela vägen in i mitten av maj, då match sju är planerad, då ligger kostnaderna på 500 000-1 miljon kronor. 

Har ni diskuterat med Hockeyallsvenskan om det finns centralt stöd att söka?

– Vi har inte undersökt det vidare, nej. Det har varit mycket annat i fokus senaste tiden. Spelschema, sjukdomsläget och andra bitar har tagit upp vår tid. 

Björklöven har tio importer i truppen. Hur har ni löst deras kontrakt och arbetstillstånd för maj?

– Alla avtal och arbetstillstånd är lösta och hanterade. Det fanns en beredskap för detta eftersom året varit som det varit. Vi var förberedda på det här scenariot och all formalia är nu hanterad. 

Björklöven meddelar samtidigt svarta siffror i bokslutet, som presenteras närmare sommaren. Klubben kommer alltså inte att redovisa en förlust under denna coronadrabbade säsongen.

– Det finns ett enormt stöd för Björklöven i Umeå och vår partnerportfölj har en stor lojalitet gentemot oss. Vi har tagit in två nya huvudpartners och inte tappat någon egentligen. Alla partners och privatpersoner har stått kvar vid det de köpt av oss, trots att vi inte kunnat leverera en produkt tillbaka på grund av corona. 95 procent av säsongskortsinnehavarna, som uppmäts till 3000 personer, har valt att stå kvar. Detta har hjälpt oss enormt mycket tillsammans med flera andra intäktskällor under säsongen.