Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Skäms över att jag har bott där”

Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: CNP/ABACA / STELLA PICTURES/CNP/ABACA
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

I två decennier levde Johan Hedberg i USA. 

Aldrig upplevde han landet så polariserat som under president Donald Trumps dagar.

Vilket gjorde flytten till Sverige desto lättare.

– Man skäms nästan över att säga att man bott där, säger han i Hockeypuls podcast.

Lyssna på Hockeypuls: SpotifyiPhoneAcast

Från 1997 till 2020, bortsett två korta återkomster till Leksands IF, bodde Johan Hedberg med sin familj i USA och Kanada. 

Hans hockeykarriär tog honom till platser som Manitoba, Pittsburgh, Atlanta, New Jersey och San Francisco. 

I våras lämnade han för att bli huvudtränare i Mora IK. 

Tillfället var rätt. 

Av flera anledningar.

– Det sociala klimatet i USA lockar inte direkt längre, säger han.

”Att jämföra med diktatorer i världen”

I Expressens podcast Hockeypuls berättar Johan Hedberg om hur han upplevt USA:s riktningsförändring under president Donald Trump ledning från 2016 till i dag. 

– Det är skrämmande och väldigt tråkigt. Det är toppen det är fel på, det är sån galenskap från presidenten. Man skäms nästan över att säga att man bott där.

Är det så?

– För mig, ja. Han är totalt narcissistisk. Han kan säga vad som helst utan någon förankring eller känsla för människor. Det känns ibland som att någon spelar monopol med pjäser som inte betyder någonting. Jag, vi, och våra vänner står inte bakom det.

Hur har skillnaderna märkts på landet sedan Trump blev president?

– Klimatet är hårdare. Man gick från en människa som president (Barack Obama), som var en otroligt genuin människa, till det totalt motsatta. Till en narcissistisk person att jämföra med diktatorer i världen, som Nordkorea och Ryssland. 

Så pass illa?

– I ledarskapet, ja. 

Hedberg träffar Expressen för ett längre samtal om karriären.Foto: Adam Johansson

Under sina sista år i USA bodde familjen Hedberg i Los Gatos, som rankas som landets 33:e rikaste ort.

Han är medveten om att Trumps filosofi och ledarskap säkerligen gynnat honom, men ändå vill han ta avstånd från presidenten.

– Vi har varit privilegierade och jag är precis den typen av människa som har alla privilegier: Jag är en medelåders vit man som har det bra i livet och bor i ett rikt område med en bra bil. Jag har allt det Donald Trump kan ge. Men ideologiskt sett står jag inte för det.

Hedberg vittnar om hur samhällsklimatet och tonen skiftade än mer innan familjen lämnade USA under försommaren.

– Vi märkte av det på slutet under Black Lives Matter i våras. Vi har bott i ett lugnt och bra område. Poliskåren är stark, men när det här hände ville man visa de finare områdena vad som fanns där ute. Man boardade upp hela staden, för kravaller. Det var tragiskt.  

Han fortsätter:

– För mig eggas det på. När din högsta politiker säger att det är okej att skicka in national guard in i områden, och inte tar avstånd ifrån polisvåldet eller tar kampen för de svaga, då är man väldigt illa ute. 

”USA Skriker efter en mittenkandidat”

3 november ställs den sittande presidenten Trump mot demokraternas kandidat Joe Biden. 

Hedberg kommer självfallet följa valet.

– Hela USA skriker efter en mittenkandidat som är normal, någon som inte är så extrem som det varit nu. Jag önskar att det kom någon som folk kunde förlika sig med och som folk känner är en sund människa, avslutar han.