Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sexåriga Tora hånades av vuxna män för sin mössa

Tora blev inbjuden av Björklöven och fick träffa sina favoriter i Vita Hästen. Se höjdpunkter från matchen.
Tora med sin Vita Hästen-mössaFoto: Privat / Privat
Justin Crandall under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan Björklöven och Modo.Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Tora, 6 år, hånades för sin Vita Hästen-mössa efter en ishockeymatch i Umeå.

Ett övertramp som gjorde att Björklöven i går bjöd upp Tora till Umeå.

Under måndagen träffade hon sina idoler i Vita Hästen och fick hänga med i arenan under hela dagen.  

– Det var en väldigt fin gest som Tora uppskattade väldigt mycket, säger mamma Linda Bowenius. 

Hon är bara sex år gammal men redan en av Vita Hästens största supportrar och en älskare av ishockeyn som få i samma ålder.

Tora från Norrköping har knappt missat en match Vita Hästen spelat de senaste åren och hon reser land och rike runt med sina föräldrar för att stötta laget i Hockeyallsvenskan. Men när familjen senast var uppe i Umeå för bortamatch mot Björklöven kom supporterskapet att visa sig från sin sämsta sida.

När Tora och Linda morgonen efter matchen skulle flyga hem från Umeå kom en grupp män att verbalt attackera sexåriga Tora när de såg den Vita Hästen-mössa hon bar på huvudet. Linda valde att berätta om den tråkiga händelsen på sociala medier och överöstes då av kärlek från ishockeyfamiljen. 

Inlägget lästes också av Björklövens vd Anders Blomberg, som direkt valde att kontakta familjen och erbjuda en dag fylld av aktiviteter vid nästa tillfälle Vita Hästen skulle komma upp till Umeå för match.

I dag kom så dagen. Och i Umeå har Tora fått träffa sina idoler i Vita Hästen, vara med i arenan under hela dagen och dessutom även fått gå in i Björklövens omklädningsrum.

– Men där inne var hon bara två minuter, Björklöven är ju trots allt motståndarlaget och där ville hon inte vara länge. I Vita Hästens rum var hon dock över 15 minuter, säger mamma Linda. 

Berättar om händelsen: ”Hånade henne”

Inget ont som inte har något gott med sig. Men även om Tora under måndagen haft en drömdag med sitt hjärtas lag ligger en otroligt tråkig händelse bakom allt. Och oavsett vad kan inte händelsen på flygplatsen göras ogjord. 

Om vi ska prata om det tråkiga, vad var det som hände på flygplatsen?

– Det var ju på morgonen efter matchen kvällen innan, vi steg ur taxin och där stod de här männen som skrek glåpord och diverse andra otrevliga ord gällande Vita Hästen. De såg hennes mössa och hånade henne för att hon gillade Vita Hästen, säger Linda.

Hur reagerade Tora på det?

– Hon uppfattade nog inte allt som sades och hände, men däremot uppfattade hon ju att något hände men vi var ganska snabba att få in henne genom säkerhetskontrollen sen tog vi en fika där inne.

Vad tänkte du då?

– Jag tänkte: ”Men vänd dig mot mig som förälder då”. Jag trodde att barn var fria från hat och hån men tydligen inte...

Konfronterade du männen?

– Nej, jag tänkte att det inte var någon idé, jag skyndade mig i stället in med Tora. Det hade inte gett något att svara på dem och skrika tillbaka, jag ville bara få bort henne från situationen och skyndade att gå in mot säkerhetskontrollen och förbi den. När vi fikade där så träffade vi många trevliga Umeåbor som ville prata ishockey.

”Hon har haft en jättebra dag”

Efter den tråkiga händelsen har familjen ändå fortsatt gå på hockeymatcher, och inför kvällens match i Umeå har den sexåriga Tora fått värma upp med en heldag i Umeå där Björklöven ställt upp för familjen.

Hur har Toras dag varit?

– Hon har haft en jättebra dag, hon har varit och tittat i arenan, träffat spelare och ledare. Men även Björklövens lagkapten. Sen har vi åkt pulka och haft en bra dag.

Det var ju en väldigt fin gest av Björklöven.

– Ja väldigt fin, vi fick ju inbjudan snabbt efter det där inträffade. De kontaktade oss, och det var ju en väldigt fin gest som båda vi som föräldrar och Tora uppskattade väldigt mycket, säger Linda och fortsätter med att berätta om Toras kärlek för laget:

– Vita Hästen betyder väldigt mycket för henne, och spelarna bjuder ju in till det mycket också. De bjuder på sig själva och det är ju väldigt fint. Hon följer i vått och torrt.

Björklöven rasar mot männen: ”Totalt oacceptabelt”

Anders Blomberg, som varit den som haft kontakten med familjen efter den tråkiga händelsen, tar avstånd från vad Tora tvingades utstå på flygplatsen och fördömer männens agerande:

– För oss är det totalt oaccaptabelt med det som hände, att vuxna supportrar går på en ung supporter så där. Det är viktigt att man respekterar varandra även om man inte håller på samma lag. Att göra som de männen gjorde är inte okej. 

Har ni försökt att lista ut vilka det var som låg bakom hånen för att sedan eventuellt kunna stänga av dem från er arena?

– Ja, vi har försökt förstå vilka som låg bakom det här. Det var medelålders män på flygplatsen, de hade inte Björklöven-märken på sig enligt familjen och vi känner inte igen att vi har det här problemet i vår supporterklubb så vi blev väldigt förvånade men också väldigt ledsna.

Blev familjen glada när ni hörde av er, och hur har Toras dag varit?

– De har varit jätteglada, de tyckte ju det var väldigt tråkigt när den här incidenten skedde och framför allt att det skedde mot ett barn. Sen blev de så klart glada när vi bjöd in dem, vi har haft en bra dialog i dag och en väldigt bra dag tillsammans. Sen blev hon så klart väldigt glad över att få träffa sina idoler i Vita Hästen, då sken hon upp.