Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan de straffas efter misstankarna

Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Olof Östblom
Foto: BILDBYRÅN

Björklöven utreds för matchfixning efter måndagens uppmärksammade storförlust mot Mora i hockeyallsvenskan.

Samtidigt råder det inga tveksamheter kring hur Björklöven kan bestraffas – om de bedöms skyldiga till spelfusk.

– Först och främst måste vi följa vad utredningen säger. Vad som är fakta och inte, säger förbundets tävlingschef Olof Östblom.

Ett större utredningsarbete pågår just nu för att nå en slutsats kring vad som skedde under måndagsmatchen mellan Björklöven och Mora.

Vilka rörelser på spelarmarknaden som skedde – och varför. 

Det anmärkningsvärda är oddsutvecklingen under pågående match då Björklöven tappade ett 3-0-överläge till förlust 4-8. 

Svenska Spels chef för spelsäkerhet Dan Korhonen berättar om processen som inleddes redan under gårdagen. 

– Nu ligger spelen pausade. Vi kommer gå igenom matchen och samtliga transaktioner som gjorts för att hitta något som kan väcka misstanke. Det är ingenting som upptäckts under pågående spel däremot, ska sägas. I form av inkommande spel. Det är en reaktion utifrån marknadsoddsen och hur de avviker under livespelen. 

Vilka avvikelser märkte ni?

– Det var endast under livespelet. Det var ett utgångsvärde vid livestart och det uppdateras genom en algoritm utifrån vad som händer i matchen genom mål och andra händelser. Då följer oddsen en viss utvecklingskurva. När den drar i väg ofantligt mycket, som i går, då är det en stark indikator på att något inte står rätt till. 

Är det en indikator på att stora summor placerats?

– Det kan det vara. Stora summor är ett begrepp som är svårt att slängas med, för där måste man ta i beaktning flera olika faktorer hos bettingbolagen. Det kan också vara mindre summor som placerats, men det beror på hur stora spel spelbolagen tillåter, hur mycket oddsen flyttas vid varje insatsnivå och andra saker.

Vad drar du för slutsatser av att fler spelbolag, likt ni, stängde för spel under matchen?

– Det är en självklarhet när det avviker från sannolikheten. Då måste man agera som spelbolag, det går inte att bara titta på då. Det är en skyldighet att agera och utreda. 

Innebär det att pengar kan ha placerats på ett liknande vis hos flera spelbolag? Att det är liknande transaktioner som upptäckts?

– Det är en möjlighet, ja. Den primära orsaken att man tar ned spelet är att det kopplas till oddsutvecklingen. Men det kan hända att man tagit emot spel som gör att man agerar, i kombination med oddsutvecklingen. 

– Öppnar polisen ett ärende och samlar in information från fler spelbolag, då kan man titta över mindre transaktioner, där spel gömmer sig. Finns det 70 spelbolag med licens i Sverige och du sprider ut dina spel – då kan det bli mycket pengar i slutändan. 

Har ni i dagsläget kunnat utröna om några avvikande spel placerats på Mora?

– Nej, det har vi inte gjort än så länge. Vi har löpande bevakning och det har inte väckts några misstankar om placeringar, innan eller under match. Men under dagen kommer vi gå igenom alla transaktioner, och det kan finnas vissa som inte upplevs misstänksamma i början men lägger man hela pusslet kan det finnas vadhållning som är misstänksam. Det är inte en slutsats vi kan dra, utan vi delger i sådana fall bara information till polisen om de startar en utredning. 

Granskar ni andra matcher som spelats i Hockeyallsvenskan för att få en större bild?

– Inte än så länge. Jag är medveten om att det börjar spekuleras om fler matcher vid en sådan här händelse, men framkommer det uppgifter under utredningen som gör det rimligt för oss att titta på historiska matcher, då kommer vi göra det. 

Polisen samlar information 

I skrivande stund har polisen inte öppnat ett ärende för matchfixning. De följer däremot händelserna på nära håll och samlar in information.

– Jag har inga kommentarer om just det här fallet, eftersom det kan finnas misstankar som gör att det ska utredas. Då avvaktar vi i polisen med kommentarer tills vi har hela bilden klar för oss och gör en bedömning på det, säger polisens utredare Fredrik Gårdare. 

När kopplas ni in?

– Vi kopplas ofta in omgående, det är viktigt att vi gör det. När idrotten kontaktar oss, oavsett vad det är för otillåten påverkan, då ger vi respons omgående och reagerar också omgående om det så krävs.

Har ni kopplats in i det här fallet?

– Vi har löpande nära samarbete med de stora idrottsförbund som är utsatta. Framförallt brottsförebyggande, men också utreda det som har hänt. Ishockeyn har väldigt väl uppbyggd struktur för säkerhet av alla slag. De har vi ett bra samarbete med.

Vad har det varit för fall inom hockeyn tidigare?

– På rak arm kommer jag inte ihåg vilken division det var, men vi har ingen utredning som har kommit till åtal.

Svenska ishockeyförbundet driver just nu ärendet framåt genom att granska och utreda matchen med hjälp av alla inblandade.

– Vi startade utredningen i går kväll när vi fick dessa signaler. Det vi gör nu är att ta in uppgifter från de berörda: Lagen, domarna, spelbolagen och alla parter. Alla som kan ha uppgifter om det här. Där är vi just nu. Sedan gör vi en sammanställning på detta, berättar tävlingschefen Olof Östblom.

Han fortsätter:

– Vi har jobbat tillsammans med RF (Riksidrottsförbundet) för att förbereda oss för det här. Vi har en säkerhetsansvarig som är inblandad i alla diskussioner. Vi har en enhet som kan hantera detta.

Skulle svenska ishockeyförbundet bestraffa Björklöven, om klubben anses skyldig, finns två vägar att gå enligt tävlingsbestämmelserna. 

Regel 2:3 för vadhållning gäller specifika spelare som kan straffas. 

Regel 9:9 för ekonomiska oegentligheter berör klubben, som kan uteslutas ur en serie och degraderas om den gjort sig skyldig till att allvarligt skada idrottens anseende. 

– Det skiljer sig i tävlingsbestämmelserna gällande spelare och lag. Det finns en del, punkten 2:3, som gäller spelare, säger Östblom.

Som då gäller att stänga av specifika spelare och att laget inte drabbas?

– Precis. Det kan det absolut bli tal om. Det kan ske på individnivå.

Men det går inte att utesluta att det kan ske bestraffning på lagbasis?

– Nej, men först och främst måste vi följa vad utredningen säger. Vad som är fakta och inte. 

Det är dessa två delar som man kan utgå ifrån i tävlingsbestämmelserna?

– Ja, om vi ska göra en bestraffning. Fast där är vi inte just nu. 

Svenska ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser

§ 2:3 VADHÅLLNING

Spelare, ledare, domare eller annan som kan påverka resultatet av en match eller delmoment under en match, får inte själv eller genom ombud, vare sig inom eller utom riket, ingå vadhållning gällande utgången av matchen eller annat förhållande rörande matchen av vad slag det än må vara. Inte heller får denne ingå vadhållning enligt ovan som rör andra matcher i samma serie eller turnering som denne tävlar i eller matcher som dennes klubb inom samma idrott är delaktiga i. Det är även förbjudet att delta i eller på annat sätt medverka till sådan manipulation som angetts ovan oavsett om personen själv eller genom ombud ingått vadhållning. Om en sådan person blir kontaktad av någon annan för att medverka till vadhållning på angivet sätt är personen skyldig att omgående underrätta SF om detta. Den som medverkar eller försöker medverka till manipulation enligt ovan ska anmälas till bestraffning enligt 14 kap. RF:s stadgar. Den som inte omfattas av RF:s bestraffningsregler kan av Rättskommitté (eller motsvarande) komma att förbjudas tillträde till idrottsevenemang under viss tid. RK:s beslut får överklagas till förbundsstyrelsen.


§ 9:9 TÄVLINGSBESTRAFFNINGAR VID EKONOMISKA OEGENTLIGHETER

Om förening, IdrottsAB eller deras företrädare eller utövare, inom ramen för den idrottsliga verksamheten, gjort sig skyldig till ekonomiska oegentligheter som allvarligt skadat idrottens anseende kan förbundsstyrelsen besluta om uteslutning ur serie eller nedflyttning till närmast lägre serie för i föreningen förekommande lag.

Sanny Lindström om matchfixning i hockey: ”Jag är skitorolig”