Foto: Pic-Agency Sweden
 Foto: Pic-Agency Sweden

"Risk att man tar död på intresset"

Publicerad
Uppdaterad
Elitserien jagar ny publik och ett större intresse.
Därför testar man nu att sprida ut matcherna på fler speldagar - något som innebär att de krockar med matcher i hockeyallsvenskan.
Men de allsvenska klubbarna räds inte konkurrensen.
- Som serie är allsvenskan mer spännande. Jag tycker att elitserien blir en transportsträcka, säger Borås ordförande Lars Häggblad till HockeyExpressen.se.
De senaste åren har tisdagar, torsdagar och lördagar varit klassiska elitseriedagar med fulla omgångar.
Men nu testar man nytt för att öka intresset för serien.
Från den 14 november till och med den 23 november spelas det matcher under alla dagar utom en.
I januari blir det likadant mellan den 16 och 31.
Hockeyligans test gör att elitseriens matcher krockar med hockeyallsvenskans.
Men allsvenskans ligachef Sonny Lundwall tror inte att testet påverkar hans serie negativt.


"Vi har en bättre produkt än elitserien"

– De vill titta på om de kan öka publikgrupperna som de inte når på sina vanliga dagar. Det har vi inga synpunkter på. Vår hållning är att vi har en attraktiv produkt och att den produkten står sig väl i konkurrensen. Jag tycker att vi har en bättre produkt än elitserien, men det är ju subjektivt, säger han.
En rundringning till flera allsvenska klubbar visar en enad front.
Klubbarna känner ingen oro för elitseriens test - varken för sig själva eller för produkten hockeyallsvenskan.
– Jag tror att det kommer att påverka elitserien mer negativt än vad det kommer göra för oss. Det handlar inte om när matcherna spelas utan om innehållet, både på och utanför planen, säger Leksands ordförande Bertil Daniels.
Borås ordförande Lars Häggblad håller med.
– Det påverkar oss inte nämnvärt. Jag tycker att allsvenskan är en mer spännande produkt. Allt runtomkring är kanske bättre i elitserien, men som serie är allsvenskan mer spännande. Det är fler streck det kretsar kring, säger han.
Tror du att elitserien sneglar på allsvenskan för att se hur ni har lyckats med er produkt?
– De borde titta på allsvenskan i alla fall. Jag tycker att elitserien blir en transportsträcka. Normala människor har mycket att göra om dagarna, man måste prioritera. Det finns ju ett intresse, men sprider man ut matcherna så finns det en risk att man tar död på det. Titta på VM eller OS, efter de veckorna så känner man ju att det är skönt att det är över.
Troja Ljungbys ordförande Roger Andersson medger dock att elitseriens test kan bli ett problem för vissa lag.

Viktigt med traditionen

– Vi har inte den konkurrensen om speldagarna så för vår del är det inget problem. Men för lag i de större regionerna så kan det nog spela roll, säger han.
– Men allsvenskan är glödhet. Folk pratar mer om allsvenskan om elitserien. Klubbarna hos oss är inte långt efter, men har inte omsättningen. Runt omkring är allt samma, både vad gäller medie- och intressemässigt.
Tror du att elitserien känner sig hotat av allsvenskan?
– Ja, det tror jag. Vi har satt grillor i huvudet på dem, säger Roger Andersson.
Både på onsdag och fredag så kommer matcher i elitserien och allsvenskan att krocka med varandra.
Sundsvall konkurrerar med Timrå om publiken och trots att inga av lagets matcher krockar med varandra i år så tycker Sundsvalls klubbchef Magnus Holmvall att serierna bör spela på olika dagar i så stor utsträckning som möjligt.
– Ur publikens perspektiv så är det viktigt att man försöker hålla traditionen vid liv. Att elitserien har sina huvuddagar så att man ska känna igen sig. Jag tror att det är viktigt att vi håller på våra dagar. Det är inte negativt så länge det handlar om enstaka matcher, men om det blir hela omgångar som spelas samtidigt så kan det bli värre, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag