Richard Gynge förklarar valet: ”Det hade inte känts så roligt heller”

Gynge i Tre Kronos matchställ.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Gynge i AIK-tröjan.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Richard Gynge har lämnat Växjö.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Richard Gynge har en sällan skådad meritlista jämfört med andra spelare i hockeyallsvenskan.

Nu berättar 35-åringen om hur det var att lämna Växjö, de starka känslorna för AIK och intresset som fanns för honom.

– Jag har haft en liten dröm och lite som motivation att få representera AIK igen, säger han.

Tio år har gått sedan Richard Gynge lämnade AIK och Stockholm.

Då hade han varit med och skjutit upp laget i högsta serien, spelat två SM-semifinaler med laget och vunnit skytteligan.

Nu är han tillbaka i klubben efter sex säsonger med Växjö, ett SM-guld, fyra år i KHL och ett antal landskamper med Tre Kronor.

– Det känns jätteroligt, så klart. Det ska bli superkul, säger Gynge.

När han pratar med SportExpressen har han gjort sig hemmastadd i Stockholm på nytt. Han har till och med tränat en dryg vecka ihop med sina nygamla lagkamrater.

– Sista veckan har det blivit lite i alla fall...

Då har han också fått återförenas med några av sina lagkamrater sedan senast. Däribland den mångårige lagkaptenen Christian Sandberg.

– Det är superkul, framför allt med Sandberg. Vi fick ju uppleva avancemanget tillsammans och två semifinaler. Vi har upplevt mycket fint tillsammans. Det ska bli kul att spela tillsammans, säger Gynge.

Avskedet: ”Kändes inte så roligt”

Han fortsätter:

– Sen tror jag att Eric Norin var med lite redan då så honom känner jag lite. Sen kom ju målvakten Niklas Lundström upp där som ju är med. Jag passade på att träna lite på Ritorp när jag var i Ryssland, så jag har sprungit på grabbarna till och från.

För nu har han alltså lämnat Växjö. Ett beslut som fått vissa att höja på ögonbrynen efter de framgångar han haft med klubben.

Gynges offensiva produktion har inte heller börjat klinga av poängmässigt. Han kommer nämligen från sin bästa poängmässiga säsong i SHL någonsin. En säsong med 55 poäng på 56 matcher i grundserien och SM-slutspelet.

Gynge fick fira ett SM-guld 2021.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Totalt blev det över 220 matcher i Växjö.
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Växjös sportchef Henrik Evertsson förklarade själv beslutet för Hockeynews tidigare. Han nämnde då helheten, inklusive den ekonomiska biten, som en faktor till att det inte blev något fortsatt samarbete. 

– Det var schyst hela vägen. Jag köper Evertssons resonemang till 100%. Jag är bara tacksam att jag fått jobba med honom och övriga ledare i Lakers i fyra fantastiska år. Det var schyst hela vägen, säger Gynge.

Därmed fick forwarden se sig om efter en ny klubb. Då var valet självklart.

– När det stod klart att det inte skulle bli någon förlängning med Växjö… jag har ju fått starka känslor för Växjö. Så att komma dit som motståndare i något annat SHL-lag kändes inte så roligt heller...

Bekräftar intresse utifrån

Så valet föll helt enkelt på AIK.

Vilka faktorer spelade in i ditt val?

– En hel del faktorer skulle jag säga. Jag har ju väldigt fina minnen från min tid senast i AIK. Jag har haft en liten dröm och lite som motivation att få representera AIK igen, säger han och fortsätter:

– Möjligheten att få representera AIK igen, för mig och min familj att komma hem och att få spela hockey i min hemstad. Det är sådana faktorer som gjorde det.

Men det kanske fanns en del intresse från andra klubbar?

– Det fanns en del intresse, så klart. Som du säger, när jag hade en så fin säsong. 

Och efter lite överläggning hemma så kom han ihop med familjen fram till ett beslut.

– Jag pratade med min familj, resonerade lite och vände och vred lite på frågan. När AIK kom fram som ett alternativ så kändes det klockrent direkt. Man ville sova på saken några nätter men hela familjen bestämde sig ganska fort faktiskt.

Gynges omtalade målfirande på Hovet.
Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN
Gynge kan få fira mål i AIK-tröjan igen.
Foto: BJÖRN TILLY / BILDBYRÅN

Känns det som att komma hem?

– Det är många som säger hem och det känns lite som hem även om det ”bara” blev tre säsonger av en lång karriär, säger Gynge.

Just känslorna han själv känner för klubben grundar sig i kärleken folk runt AIK har för klubben. Den kärlek som också nått honom. Så väl innan klubbytet var presenterat som efter detsamma har supportrarna visat sin uppskattning i sociala medier.

”Det är kanske lite oförtjänt...”

Vad är det som är så speciellt med att komma tillbaka till AIK?

– Alltså... jag vet inte. Det var några bra säsonger och AIK är någonstans ett av landets största sportsliga varumärken. Att vara i en sådan förening är stort för alla spelare. Det är kul att publiken verkligen tog mig till sig så fort. Det kanske är lite oförtjänt men också jätteroligt.

Nu väntar härnäst en säsong i hockeyallsvenskan för Gynge. Men han är själv inte beredd att hålla med om att det är att byta ned sig. 

Det är dock ett faktum att AIK inte heller är topptippat inför vintern som kommer och kanske inte heller är det inför Gynges sista år på kontraktet som sträcker sig till 2024. Men han är fast besluten om att visa att han kan bidra med mer än mål.

– Jag är ganska prestigelös som person. Jag tänker inte på det så eller ser det som ett steg ned i hockeyallsvenskan. Jag har stor respekt för de spelarna som är där och jag tror alla som håller på med idrott förstår att AIK ju kom nia förra säsongen och det är inget man ändrar för att man tar in en spelare, säger han och avslutar:

– Det här är en resa vi förhoppningsvis ska kunna göra tillsammans. Vi vill få unga killar att utvecklas och börja sin resa som hockeyspelare, så som jag gjorde för nästan 13 år sedan. 

TV: AIK:s Dalibor Dvorsky är en av världens största talanger