Protesterar i öppet brev mot förslaget

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Den 15 juni ska det röstas kring seriesystemen i svensk ishockey. 

Nu går flera klubbar i hockeyallsvenskan och hockeyettan ut med ett öppet brev där de uppmanar distriktsförbunden att rösta nej till det nya förslaget. 

”Vår uppfattning är att Svenska Ishockeyförbundets styrelse har valt att helt bortse ifrån de remissvar på serieutredningen som HockeyAllsvenskan och HockeyEttan lämna”, skriver de. 

Under hösten bråkades det rejält i hockey-Sverige gällande seriestrukturen. Till följd av det fick Ola Lundberg rollen som utredare för att ta fram ett förslag om hur seriestrukturen skulle se över framöver. 

En av de stora konflikterna gällande upp- och nedflyttning från SHL, något många klubbar menar var alldeles för svårt och kunde leda till att det bildades ett stort skikt mellan de rika klubbarna och de andra. 

Lundberg presenterade i november ett förslag som SHL-klubbarna gav grönt ljus till

Öppet brev - protesterar nya förslaget

Alla berörda parter hade chansen att skicka in remissvar på förslaget som ska klubbas igenom på årsmötet den 15 juni. Nu går dock flera klubbar i hockeyallsvenskan och hockeyettan ut med ett öppet brev där de protesterar mot det liggande förslaget och uppmanar alla att rösta ner det. 

”SIF:s styrelse vägrar dela information, vägrar lyssna på inblandade parter och till sist försöker de ta den demokratiska makten från distrikten och istället centralisera den hos SIF och SHL. Vi begär en transparant process där samtalet och besluten kring distrikt och klubbar sker öppet och inte i stängda möten mellan SIF och SHL. Vår uppfattning är att Svenska Ishockeyförbundets styrelse har valt att helt bortse ifrån de remissvar på serieutredningen som HockeyAllsvenskan och HockeyEttan lämnat. Utredaren har dessutom inte redovisat övriga remissvar samt ensidigt valt att endast hantera två av de tre utredda serierna.”, skriver de. 

Hockeyallsvenskans och hockeyettans invändningar mot förslaget

1. Utformningen av kvalificering till högre serie.

a) Förslaget reducerar antalet lag till hälften som har möjligheterna att avancera i seriesystemet.

b) Förslaget med slutspel är inte bra med anledning av;

– att förslaget halverar antalet platser att spela om vilket försämrar möjligheterna att skapa en spännande grundserie med så många avgörande matcher som möjligt.

– att förslaget tar bort HockeyEttans möjligheter att öka det kommersiella värdet och det totala intresset och därmed intäkterna till klubbarna.

– att förslaget konkurrerar tidsmässigt med varandra i samtliga seriers slutspel.

– att förslaget innebär att antalet matcher kan variera med plus/minus 20 i slutspelet för HockeyAllsvenskan.

– att förslaget motverkar möjligheterna i ett slutspel till planering och framförhållning för marknadsföring, biljettförsäljning, bokning av loger, restauranger och all övrig försäljning.

– att förslaget påverkar samtliga seriers slutspel i menligt bokningen av arenor, i de flesta fall kommunalägda.

– att förslaget i samtliga seriers slutspel är negativt ur ekonomisk synvinkel då det gäller möjligheterna till att planera och boka resor över hela landet i bäst av fem och/eller bäst av sju matcher.

– att förslaget påverkar den sportsliga kvalitén negativt från åttondelsfinal med spel varannan dag med bussresor över hela landet.

c) Förslaget hanterar inte HockeyEttan konsekvent avseende att bibehålla seriestrukturen men ändra kvalificeringen till HockeyAllsvenskan. Att förslaget innebär en halvering för HockeyEttan med 46 lag som i kvalserien endast spelar om en plats upp till HockeyAllsvenskan, lika många som överliggande serier har med 14 lag.

2. Diskussionen om serieförslaget har från SIFs sida kopplats samman med frågan om sportkontoren som förts mellan SIF och SHL där varken HockeyAllsvenskan eller Hockeyettan varit tillfrågade och därmed involverade.


RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln fanns en bild på en Modo-spelare. Modo har dock inte undertecknat det öppna brevet.

Avsändare till det öppna brevet

AIK, Almtuna IS, BIK Karlskoga, IK Oskarshamn, Karlskrona HK, Kristianstad IK, IK Pantern, Södertälje SK, Tingsryds AIF, Vita Hästen, Västervik IK, Västerås IK, Boden Hockey, Kalix HC, Kiruna AIF, Kiruna IF, Piteå HC, SK Lejon Skellefteå, Tegs SK Hockey, Vännäs HC, Örnsköldsvik HF, Östersunds IK, Enköpings SK HK, Hammarby IF, Hanviken SK, Huddinge IK, Hudiksvalls HC, IF Vallentuna BK, Nyköpings HF Ungdom, Segeltorps IF, Sollentuna HC, Trångsunds IF, Visby/Roma HK, Väsby IK HK, Borlänge HF, Forshaga IF, Grums IK, IFK Arboga IK, Kumla HC Black Bulls, Köping Hockey, Lindlövens IF, Malungs IF, Mariestad BoIS HC, Skövde IK, Surahammars IF, Tranås AIF, Halmstad HF, Hanhals IF, HC Dalen, Helsingborgs HC, IF Troja-Ljungby, Kallinge/Ronneby IF, Kalmar HC, Mörrums GoIS IK, Nybro Vikings IF, Tyringe SoSS, Vimmerby HC, AHF HockeyAllsvenskan AB och HockeyEttan.