Polisens ord får hård kritik: "Helt idiotiskt"

Nattklubben Rest Marité i Östersund.
Foto: Google Maps
Tidigare överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem
Foto: Tomas Leprince
Elisabeth Massi Fritz, brottsmålsadvokat och samhällsdebattör
Foto: Michaela Hasanovic

Utredningen mot en ishockeyspelare i Björklöven gällande sexuellt ofredande mot två kvinnor lades hastigt ner.

– Det hör till saken att kvinnorna hade gigantiska bröst. Det var inte svårt att nudda dem, säger förundersökningsledaren Mikael Lundberg.

Den motiveringen väcker nu stark kritik.

– En kvinnas ska inte behöva ta skulden för ett sexuellt ofredande och för att hon har för stora bröst, säger Elisabeth Massi Fritz, brottsmålsadvokat och samhällsdebattör.

Under natten mot lördagen blev en av Björklövens A-lagsspelare gripen efter en lagfest i Östersund på nattklubben Rest Marité. Senare bekräftade den hockeyallsvenska klubben att spelaren var misstänkt för misshandel, våld mot tjänsteman och sexuellt ofredande.

Men i går bekräftade polisen att utredningen är nerlagd. När SportExpressen talade med ansvarige förundersökningsledaren Mikael Lundberg hävdade han att fallet saknade de "konkreta byggstenar" som krävs för att det skulle kunna klassas som ett brott. Polisen hade inte hittat objektiv fakta som kunde styrka att målsägandena blivit utsatta för en kriminell handling.

"Inte svårt att nudda dem"

Därefter angav Lundberg att han såg en förmildrande omständighet för gärningsmannens del: de målsägandenas bröststorlek.

– När det gäller det sexuella ofredandet så stod de vid ett barbord och så kommer han i fyllan och hänger armarna om två stycken bakifrån, och då råkar han snudda till bröstet på den ena. Och det hör till saken att de hade gigantiska bröst. Det var inte svårt att nudda dem, är man på fyllan och hänger sig över nån, ja du kan ju förstå hur det kan ha gått till, säger Lundberg.

"Det får han stå för"

Men Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland, står inte bakom Lundbergs förklaring att kvinnornas bröststorlek varit en relevant faktor i utredningen. Han tar i stället starkt avstånd från förundersökningsledarens uttalande.

– "Gigantiska bröst" har inget att göra med bedömningen om det är brott eller ej. Det ska ju inte påverka om man som kvinna har små eller stora bröst huruvida det är ett tal om brott. Så är det inte tänkt i lagstiftningen, det kan jag inte för mitt liv tro på. Det får han stå för själv, säger Jerand.

– Det håller inte. Jag vet inte vad jag ska säga, det är ett väldigt olyckligt ordval. Jag hoppas vid min Gud att det inte har påverkat bedömningen. Bedömningen gäller det subjektiva, gärningsmannens uppsåt. Att han var jättefull och inte kan styra sin kropp och då kommer åt människor. Det kan hända. Men bröststorleken ska inte påverka uppsåtsbedömningen.

"Fullständigt vidrigt"

Tidigare överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem reagerar starkt när SportExpressen läser upp Lundbergs uttalande.

– Det är helt idiotiskt sagt. Så får man aldrig uttala sig. Det är fullständigt vidrigt. Det är ett sensationellt uttalande, skulle jag vilja säga. Totalt omdömeslöst och rättsvidrigt. Överhuvudtaget får man aldrig någonsin komma in på såna spekulationer. Målsägandes berättelser ska vägas mot vad den misstänkte uttalat. Då får man inte komma med egna spekulationer om hur det lätt det kan vara att nudda någon, säger Alhem.

– Och om man har en sådan uppfattning som förundersökningsledare så ska man för det första inte delge den i medierna. Då får man höra av sig till en åklagare.

"Ska inte behöva ta skulden"

Även Elisabeth Massi Fritz, brottsmålsadvokat och samhällsdebattör, opponerar sig mot att Lundberg lägger vikt vid de målsägandenas utseenden.

– Det låter anmärkningsvärt. Att vara på fyllan som förövare är inte en ansvarsbefriande grund. Ett sexuellt ofredande enligt brottsbalken är om någon genom ord eller handling ofredar en annan person på ett sätt som är ägnat att kränka den andres sexuella integritet. Ansvar kräver uppsåt och det är tillräckligt att uppsåtet omfattar de omständigheter som innebär att gärningen var ägnad att kränka den andre på detta sätt, säger Massi Fritz.

– Att ta på en kvinnas bröst oavsett storlek på brösten är ett sexuellt ofredande. En kvinnas ska inte behöva ta skulden för ett sexuellt ofredande och för att hon har för stora bröst. Då går det för långt i detta tafsande som så många kvinnor och flickor får utstå.