Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Planerar för ny match: ”Vi utgår ifrån att det blir av”

Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Björklöven assisterar i den mån klubben kan utredningen som just nu pågår.

Samtidigt förbereder sig herrlaget för en ny match nu på fredag.

– Det är den inställningen vi har, och vår verksamhet fortsätter, säger vd:n Anders Blomberg.

– Vi utgår ifrån att matchen spelas, säger Hockeyallsvenskans sportchef Erik Ryman.

De senaste 36 timmarna har varit hektiska och overkliga, förklarar Björklövens vd. 

Efter de första rapporterna om misstänkt matchfixning under måndagskvällen har klubben arbetat på två fronter.

Dels har ledningen bidragit med information till den utredning som svenska ishockeyförbundet och Svenska Spel leder, dels har herrlagets alla spelare kallats till individuella samtal. 

– Nu handlar det om att låta utredningen fortlöpa tills vi har ett svar. Vi vill ha fakta och klarhet i vad som hänt, och vi har varit behjälpliga i utredningen för att underlätta för alla. Parallellt tar vi hand om vårt lag, medarbetarna och spelarna. Det är jätteviktigt för oss. Hur alla mår och hur alla upplever den här situationen, berättar Anders Blomberg.

Hur mår gruppen – och vad fick ni för reaktioner från spelarna efter de individuella mötena?

– Klart att de är påverkade. Det har chockat och skakat om oss alla, inte minst spelarna. De upplever det som en overklig situation. Det är elitidrottsmän som går till jobbet varje dag för att tävla för sitt klubbmärke och vinna hockeymatcher. Overkligt, obehagligt och chockerande är ord som vi fått från spelarna när vi träffat dem.

Var det primära målet med mötena att förstå hur spelarna mår, eller försökte ni själva granska och undersöka vad som kan ha hänt från spelare till spelare?

– Våra dialoger handlade om att förstå hur varje individ upplever den här situationen. Och hur man mått kopplat till den. Samt hur man ser på frågorna som kommit upp gällande matchfixning. Vi värnar i första hand om att se vad som händer i gruppen och om det finns något som vi måste agera på i någon riktning, att stötta någon som inte mår bra eller någon som tycker att detta är obehagligt. Det är syftet med samtalen. 

Har ni stött på något misstänksamt under dessa samtal?

– Vi i Björklöven har i det här läget ingen misstanke om någonting. Det är där vi står nu. Samtidigt väntar vi in vad utredningen kommer visa. 

Vill ta revansch efter storförlusten

Björklöven, som för tillfället placerar sig på en andraplats i Hockeyallsvenskan, är sedan tidigare spelledigt under onsdagskvällen. En annars vanlig matchdag för allsvenska klubbar. 

Nästa match för Umeålaget är på fredag – mot AIK. 

En tillställning Anders Blomberg utgår ifrån kommer äga rum i A3 Arena.

– Ingenting är satt på paus vad jag känner till. Vi utgår ifrån att det blir match. Det är den inställningen vi har, och vår verksamhet fortsätter. Vi vill ta revansch efter det sportsliga bottennappet och den svaga prestationen vi hade i måndags. 

Ni har inte fått några indikationer från Hockeyallsvenskan eller ishockeyförbundet att ni inte ska spela matchen mot AIK?

– Nej, jag har inte hört något.

Hockeyallsvenskans sportchef Erik Ryman har ingen annan information än Anders Blomberg. 

– Som det ser ut i dag ska matchen spelas. Vi har en pågående process med den arbetsgång som råder, som säkerhetsavdelningen (förbundet) sköter. 

Hur arbetar Hockeyallsvenskan i detta ärende?

– Vi bistår med information i utredning och stöttar Björklöven om de behöver någonting. Vi får inte glömma Mora heller. Vi stöttar upp där med. 

SportExpressen har sökt Olof Östblom, svenska ishockeyförbundet, utan framgång.