Foto: Ludvig Thunman
 Foto: Ludvig Thunman

"Pinsamt - jag skäms för svensk hockey"

Publicerad

De nya kraven för SHL-spel rör upp känslor hos de allsvenskan klubbarna.

I vinters succélag BIK Karlskoga är reaktionerna på de nya kraven starka.

– Jag tycker bara att det blir pinsamt alltihop. Jag skäms lite grann för svensk hockey, säger veteranen Kristofer Näslund till SportExpressen.se.

På fredagen offentliggjorde SHL sina nya krav framtidens SHL-klubbar.

Varje klubb måsta uppvisa ett eget kapital på fyra miljoner kronor och dessutom ha plats för 5000 åskådare i sin arena. 3500 av de platserna måste vara sittplatser.

– Jag tycker bara att det blir pinsamt alltihop. Att man godtyckligt ska bestämma vem som ska få vara med och vilka som inte ska få det. Vad händer med lagen som blir kvar i allsvenskan, frågar sig Kristofer Näslund.

Kristofer Näslund har gjort 568 matcher i hockeyallsvenskan. För honom är tjusningen med den svenska idrottsrörelsen att vem som helst kan gå upp, och att vem som helst kan åka ur.

Han tolkar de nya kraven från SHL som ett sätt för SHL att få upp de lag man vill i högsta serien.

– Det man gör nu är ännu en fallskärm. Jag vet inte hur många man har nu, det är både livrem, hängslen och alltihop.

Har vunnit 14 raka matcher

BIK Karlskoga har vunnit 14 raka matcher i hockeyallsvenskan och stormar mot kvalspel till SHL.

Om Karlskoga går till SHL upp får klubben 30 miljoner kronor, och mycket av summan skulle i sådant fall gå till att bygga om arenan som ägs av kommunen.

- Kommunen har inga planer på att bygga ut den, och då måste vi väl göra det själva. Och det vete fasen hur en sådan grej skulle fungera.

Han fortsätter:

– Man måste sätta stopp för de här galenskaperna. Vart är det man vill någonstans? Jag tror inte att det här är bra för svensk hockey.

Rädd för en stängd liga

38-årige Kristofer Näslund kommer tillbaka till att han ser en mer stängd SHL framför sig.

Han reagerar på att ligan anpassar kraven på klubbarna så att storstadsklubbarna med starkare ekonomi och större publik enklare kan ta steget upp.

- Är det så vi ska ha vår idrott? Jag tycker att det är otroligt låg nivå på hela debatten.

Avtalet om de nya licenskraven för SHL-spel är framförhandlade av SHL och Svenska Ishockeyförbundet.

Hockeyallsvenskans vd, Stefan Bengtsson, är positiv till förändringarna. Det gör Kristofer Näslund oroad.

– Jag tycker att det måste finnas mer att säga till om. Om allsvenskan går med på allt det här gör man sig själv till en svagare liga, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag