Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talangen knockad – lämnar nu besked

Emil Andrae fick ledas av isen efter en tackling från Filip Sveningsson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Nu lämnar HV71 lugnande besked om talangen.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

HV71 slog Modo med 4–0 i hockeyallsvenskans seriefinal. 

Dessutom fick Filip Sveningsson matchstraff för en tuff tackling mot Emil Andrae.

– Det var en väldigt ful satsning. En våldsam aktion, sade C Mores Harald Lückner.

– Som det ser ut i dag och om det håller sig har han faktiskt klarat sig från en hjärnskakning, mot alla odds, säger HV71:s sjukgymnast Andreas Frostemark.

Seriefinal i hockeyallsvenskan och HV71 hade ledningen med två måls marginal efter drygt halva matchen. Detta sedan Tyler Kelleher gjort ett mål och en assist.

Men därefter skulle backtalangen Emil Andrae, som inför matchen utsågs till seriens bästa junior, knacka en puck vidare längs sargen i egen zon.

Då kom Modoforwarden Filip Sveningsson i full fart och träffade Andrae i huvudet med en tackling.

– Den tog illa på Andrae och det blir irriterat. Hur är det med Andrae som ligger helt utslagen, sade kommentatorn Stefan Klemetz i C More.

– Det ser inte bra ut.

Andreas Frostemark berättar efter matchen:

– Han berättade själv att han uppfattade att det kommer en motståndare och han kan spänna sig lite grann innan smällen kommer. Det kan ha hjälpt till viss del. Ibland ser vi det här brutala men att han klarar sig.

Tilldelades match penalty

HV-backen blev liggandes och leddes groggy av isen medan Sveningsson fick sätta sig i utvisningsbåset.

– Det är en väldigt ful satsning. Han har ingen avsikt att ta pucken utan går bara på Andrae. Det är inte den första, om det är en hjärnskakning, HV får den här säsongen, sade Harald Lückner.

Samtidigt som ett mindre handgemäng utbröt tilldelades Sveningsson därefter ett matchstraff för charging efter videobedömning. Straffet blev även match penalty vilket innebär att Sveningsson stängs av i minst en match. 

– Han har ingen ambition att ta pucken alls. Han tittar inte ens på pucken utan bara på Andrae. Han sätter axeln rätt upp. Visst, han är lite låg men det är en väldigt våldsam aktion enligt mitt sätt att se det, sade experten Lückner.

I det efterföljande numerära överläget gjorde HV71 3–0 genom Fredrik Forsberg.

Beskedet: Missar nästa match

Därefter kom inte Modo närmare utan HV71 gjorde även 4–0 i den tredje perioden via just Forsberg. Därmed befäste HV71 sin serieledning.

– Fantastiskt, jag kunde inte ha valt en bättre match att göra comeback på: Seriefinal på hemmaplan, fullsatt Husqvarna Garden och 4-0, säger Simon Önerud.

Finns det bättre sätt att spendera sin fredag?

– Det kommer längre fram i vår... bättre fredagar. Men svårslaget är det.

Emil Andrae mådde efter omständigheterna bra och behövde inte söka sig till sjukhus.

Andreas Frostemark meddelade att han svarat bra på testerna som gjorts.

– Det var brutalt, tråkigt att se. Vi pratar mycket om respekt men ibland ser det ut så här. Han har klarat sig otroligt bra hittills. Det var helt klart bättre än förväntat.

Nästa steg blir under morgondagen.

– Vi kommer göra en check på honom i morgon, som det ser ut i dag och om det håller sig har han faktiskt klarat sig från en hjärnskakning mot alla odds.

Han kommer inte att spela morgondagens match mot BIK Karlskoga på bortaplan.

TV: 16-årige supertalangen Dalibor Dvorsky