Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Oavsett vad jag gjorde var det aldrig tillräckligt”

Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN

Adam Rockwood lämnar Modo av en anledning: 

Han drog inte jämnt med Magnus Sundquist. 

– Han är en grym kille, men vi såg inte saker på samma sätt, säger kanadensaren.

– Det handlar inte bara om mål, assist och vad man gör framåt, svarar Sundquist.

Det går fort i hockey, brukar man säga. 

I fredags var Adam Rockwood en av alla modoiter som förlorade derbyt mot Timrå. 

Knappt tre dygn senare sitter han på ett hotellrum i Finland, redo för ett nytt äventyr med Ilves. 

– Jag förstod hur min närmsta framtid i Modo skulle se ut med tanke på att Theo (Niederbach) och Zykov är på väg in i laget, då var det bättre för mig att lämna. När möjligheten dök upp att ansluta till Ilves var det i slutändan en no-brainer, förklarar Rockwood sitt beslut att flytta österut. 

Han lämnar Modo som en av lagets bästa poänggörare denna vinter. 

Faktum är att bara Patrik Karlkvist och Johan Harju har ett bättre poängsnitt av spelarna i den befintliga truppen (som spelat fler än fem matcher) än Rockwood. 

25-åringen stormtrivdes också i föreningen. 

– Jag gillade allt med Modo. Laget, staden och organisationen. Jag tycker att jag hade tillräckligt med färdigheter för att hjälpa laget, men jag utnyttjades inte på bästa sätt sedan Magnus (Sundquist) kom in. Det är min åsikt bara. Jag satt mest på bänken och fick inte spela så mycket, det var väldigt frustrerande. 

”Det var rätt beslut att lämna”

Magnus Sundquist, som anslöt till Ö-viksklubben 4 februari, har under sin tid som huvudansvarig använt Adam Rockwood mer sparsamt än sina föregångare Pär Styf och Urban Omark. 

Rockwood har förpassats längre ned i kedjehierarkin och inte fått spela i den första powerplay-formationen under Sundquists ledning. 

Det bidrog starkt till att kanadensaren valde att packa resväskan.

– Jag gjorde allt jag kunde, det är åtminstone vad jag känner. Tyvärr såg inte Magnus det utan sedan han tog över jobbet har jag fått spela mindre och mindre. Vi såg inte på ishockey eller min prestation på samma sätt. Oavsett vad jag gjorde eller försökte med var det aldrig tillräckligt för Magnus.

Försökte du själv påverka din situation? Sökte du efter några svar från honom?

– Ja, det gjorde jag. Han ville sprida ut kvaliteterna på fyra kedjor, men jag vet inte... Han är en grym kille, men vi såg inte saker på samma sätt helt enkelt. Inget mer än det. Han och Fredrik (Glader) är grymma människor, men det var rätt beslut att lämna.

Enligt Rockwood själv granskade han alltid sin egen prestation först, innan han valde att inleda en dialog med Sundquist.

– Efter varje match försökte jag rannsaka mig själv: ”Vad gör jag för fel?”. Min pappa och agent undrade vad som försiggick också. Det var frustrerande. 

Rockwood påstår att Pär Styfs och Urban Omarks sätt att leda laget passade honom som handen i handsken. 

– Pär var väldigt rak. Fanns det något han inte gillade med mitt spel, då berättade han det. Då förstod jag vad jag behövde ändra. På det sättet hade vi en väldigt bra kontakt. Jag försökte få liknande svar från Magnus och var väldigt öppen med att jag ville hjälpa laget, och han svarade att jag spelade bra, men jag fick ändå bara spela 10-12 minuter per match. Det är den mest frustrerande tiden i min karriär för jag känner att jag kan vara en tongivande spelare i Hockeyallsvenskan. 

Sundquists svar: ”Där är vi eniga”

När SportExpressen når Modos tränare och han blir varse om Rockwoods syn på sortin blir Sundquist inte direkt förvånad. 

De har egentligen kommit överens om att inte vara överens. 

– Han har fina egenskaper, men för mig handlar det om en helhet. Det räcker inte att vara bra på vissa saker. Han ville ha mer istid och det passade inte oss. En fin kille, där finns det inget att klaga på.

Han säger att ni inte drog jämnt i det avseende att ni inte såg på ishockey eller honom på samma sätt.

– Där är vi eniga. Oavsett om man är svensk eller import handlar det om jobbet för laget utifrån ramarna man sätter upp. Det handlar inte bara om mål, assist och vad man gör framåt. 

Där saknades det egenskaper hos honom, tycker du?

– Det är inte lätt för honom att komma till Europa sitt första år heller. Som center dessutom. Det är en bra kille som gick att prata med, men när frågan kom upp om Finland kände jag inte att det var några problem att han lämnar. Fast det här är ju ett beslut som föreningen tagit. 

Han sa: ”Oavsett vad jag gjorde eller försökte med var det aldrig tillräckligt för Magnus”. Vad tänker du om det?

– Han försökte, absolut. Men det är en sak att försöka, det finns andra saker också. Man har det kanske i naturen riktigt, som spelet utan puck. Du har pucken väldigt lite ute på banan egentligen och Modo är i ett visst läge i tabellen också. Vi hade flera bra snack, något riktigt tufft, och det responderade han väldigt bra på. Det är mer än bara prestation som gör att han får lämna, och när en spelare inte vill vara kvar är det bäst att släppa honom. Hela ledningen står bakom beslutet.