Nya beskedet: Får inte byta kvalseriens namn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Johanna Lundberg

Nyligen presenterade hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson att "Meca hockey race" blir samlingsnamnet på kvalet från hockeyallsvenskan till SHL.

Men det svenska ishockeyförbundet vägrar att godkänna namnbytet.

– Hockeyallsvenskan kan inte sälja någon namnrätt, säger förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

– De har missförstått det här, svarar Stefan Bengtsson.

På måndagen så höll hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson en presskonferens där han förkunnade att kvalet till SHL kommer att byta namn.

De ingick ett avtal med företaget Meca och kvalserien fick namnet "Meca hockey race".

– Det är första gången som vi paketerar ihop allting. Vi har tidigare pratat om playoffserie och kvalserie och så vidare, men nu är det ett namn som gäller, sa Sonny Lundwall, ligachef för hockeyallsvenskan till SportExpressen då.

"Kan inte och har inte"

Men hockeyallsvenskan har stött på patrull.

Det svenska hockeyförbundet förkunnar i ett pressmeddelande att ligan inte har rätt att sälja namnrättigheterna.

"HockeyAllsvenskan kan inte och har inte sålt namnrättigheten till dessa kvalspel. Det HA gjort är att sälja ett sponsorpaket med associationsrätt till Hockeyallsvenskan och dess klubbar kopplat till kvalmatcherna.", skriver de.

Förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt utvecklar när SportExpressen ringer upp.

– Det såg ut i går som att det spreds en bild att de tre olika kvalspelen skulle heta något annat än vad som står skrivet i tävlings- och seriebestämmelser. Det är inte på det sättet, säger han.

– Hockeyförbundet är huvudman i svensk hockey som alla föreningar sorteras under. i tävlings- och seriebestämmelserna för nuvarande säsong finns det tre typer av kval och tre olika namn. Final Hockeyallsvensk mästare 2014/2015, Slutspelsserie inför direktkval till SHL 2015/2016 och Direktkval till SHL 2015/2016.

Skrev mejl till Boustedt

Men ville ni klargöra att det var en felaktig medial bild som spreds eller gjorde hockeyallsvenskan något fel i sin presentation?

– Jag var inte med på någon presentation. På hockeyförbundet vill vi göra klart att det är så här det gäller eftersom det står i tävlings- och seriebestämmelserna.

Hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson menar att förbundet har missförstått vad "Meca hockey race" är.

– Vi har inte sålt namnrättigheterna heller och det har jag skrivit i ett mejl till Tommy Boustedt i går kväll. Det officiella namnet är det som står i tävlings- och seriebestämmelserna. Jag fick inget svar på det mejlet, säger han.

"Köper vissa rättigheter"

– Det vi har gjort med Meca är helt enkelt en traditionell sponsorpaketering där de köper vissa rättigheter i samband med våra matcher och de har valt att kalla det för "Meca hockey race". Vi har inte sålt några namnrättigheter eller döpt om serien på det sättet. De har missförstått det här. De var själva inte på pressträffen och har uppenbarligen bara gått på uppgifter i medierna.

Vad händer nu?

– Jag får ta tag i frågan i morgon så får vi se. Men som sagt, det har vi varit tydliga med, vi har inte sålt någon namnrättighet utan de får rätt, som i vilken sponsorpaketering som helst, att vara delaktiga i våra matcher.

Ligachefen förtydligar

Ligachefen Sonny Lundwall förtydligar var associationsrätten innebär och vad som kommer att kallas för "Meca hockey race".

– Vi har inte gjort några officiella namnbyten utan det handlar om en associationsrätt. Så när vi går in i den fas vi går in i nu, med att slutspelsserien och hockeyallsvenska finalen startar, från den 4 mars till den 4 april tror jag. Då pratar vi om ett associationsavtal med Meca där vi kallar den perioden för "Meca hockey race".