Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mora IK:s kritik mot förbundet: "Idiotiskt"

Foto: Emil Malmborg Bildbyrån/New York Islanders

Allsvenska Mora trodde på mer NHL-pengar än vad de fick.

Men efter att New York Islanders betalt hälften av slantarna för 21-årige John Persson - då upphörde betalningarna.

Det får styrelseledamoten Hans Arnesson att ilskna till - mot hockeyförbundet.

- Jag är jäkligt kritiskt till hur förbundet har kunnat gå med på en så dum regel, säger Arnesson till dt.se.

21-årige John Persson skrev förra säsongen på ett NHL-kontrakt med New York Islanders. Det skulle innebära kosing för Perssons moderklubb Mora - eftersom NHL:s avtal med svenska ishockeyförbundet säger att om en spelare skriver kontrakt med ett NHL-lag, ska pengar betalas ut till klubbarna han representerat under de fyra senaste säsongerna.

Men reglerna gällde inte när en spelare senast spelat i en amerikansk klubb. I John Perssons fall kom han närmast från WHL-laget Red Deer Rebels.

"Jäkligt idiotiskt"

En regel som får Hans Arnesson, styrelseledamot i Mora, att gå i taket.

- Jäkligt idiotiskt, säger han till dt.se.

Han utvecklar:

- Det skulle kunna innebära att en NHL-klubb som vill ha en svensk spelare, säger åt killen att komma över och spela tio matcher för ett collegelag.

– Därefter kan NHL-laget skriva kontrakt med killen och den svenska klubben får ingenting.

Islanders hann betala ut 130 000 kronor innan de upptäckte regeln. 120 000 kronor återstår av slantarna Mora trodde sig få.

Regeln ändrad

I framtiden lär dock Mora få betalt för sina talanger. Tidigare i veckan skrevs ett nytt avtal och då ändrades reglerna.

- Jag läste på text-tv häromdagen att nu spelar det ingen roll om man går från collegehockey till NHL, den svenska klubben får sina pengar, säger Arnesson.