Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Modo öppnar för långsiktig lösning

Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN

Med Pär Styf som huvudtränare har Modo lyft i den allsvenska tabellen. 

Fredrik Glader är imponerad – och öppnar för att han kan bli klubbens långsiktiga lösning.

– Det tycker jag definitivt. Det är Pärs nästa steg också, säger sportchefen.

Med Ville Nieminen som huvudansvarig parkerade Modo i bottenträsket och snittade 1,1 poäng per omgång.

Så såg läget ut efter nio matcher, då finländaren självmant klev av. 

Sedan dess har Pär Styf, Urban Omark och Andreas Eriksson lett laget.

Facit: 1,7 poäng per match och jakten på slutspel har inletts på allvar.

– Vi har tagit steg i rätt riktning och jobbat oerhört hårt tillsammans som ledarstab och spelargrupp. Alla har tagit ett enormt ansvar och spelarna har varit mottagliga för det vi vill göra. De har utvecklats individuellt och som grupp, säger en belåten Fredrik Glader.

Efter trendbrottet ser Modos sportchef Pär Styf som både en kort- och långsiktig lösning på huvudtränarposten.

– Vi känner oss oerhört trygga med Pär som huvudansvarig och med Urban och Andreas bredvid. Nu fick vi en möjlighet att lyfta upp Emil Svelander från J20 också eftersom juniorligorna pausats. Det finns ingen stress i att leta en ny tränare nu. Vi ska in i en process som får ta tid och Pär är en del av den processen. Han har utvecklats otroligt mycket.

Det verkar som att den här tränartrojkan styr skutan resten av säsongen, sedan tar ni ett beslut över vilka som leder laget?

– Jag kommer inte säga att punkt, så blir det. Däremot känner vi oss trygga med dem.

Tolkar jag dig rätt låter det som att du är inne på att Styf kan vara ett namn för huvudtränarposten framgent – och inte bara här och nu?

– Det tycker jag definitivt. Det är Pärs nästa steg också. I mina ögon har han vuxit enormt med ansvaret och utvecklats som ledare. Jag är väldigt imponerad, det är en fin person och kompetent tränare.

Det har ju målats upp som att ni söker en huvudtränare, men då ser ni även över alternativet att addera en assisterande för att komplettera staben?

– Så kan det bli, absolut. Det får tiden utvisa.

”Det har blåst vindar och varit hårt”

Glader sitter inte bara lugn när det kommer till tränarpositionen. Han avvaktar även med nya spelarrekryteringar.

– Just nu jobbar vi med den befintliga gruppen. Vi vill ge dem chansen, för de har jobbat stenhårt. Visst, vi följer marknaden för att se vad som händer för vi vet inte hur våra NHL/AHL-lån påverkas framöver. Det är en flexibel situation, men just nu letar vi inte efter nya spelare till någon position. 

I medgång är det lättare att fortsätta med en redan existerande trupp, också.

– Lite så. Det har blåst vindar och varit hårt, men vi jobbar hårt för att driva gruppen och alla individer framåt. Genom det växer personerna i laget. Vi tror på gruppen.

Den där gruppen får välkomna Aleksi Heponiemi och Tommy Enström tillbaka igen efter skadefrånvaro. Det innebär att Modo endast saknar Tobias Viklund för tillfället. 

Än så länge kan herrlaget dessutom fortsätta nyttja lånen från Nordamerika: Heponiemi, Jesper Lindgren och Martin Kaut.

– Lindgren är den enda vi fått besked om, han åker inte på NHL-campen. De övriga har vi inte fått några klara besked på. Jag jobbar på att få information men jag tror inte NHL eller AHL vet vad som händer. Det är en svår framtid att förutse, avslutar Glader.