Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Modo: ”Är alltid så att människor gör misstag”

Patrik Bartosak spelade VM för Tjeckien förra året.Foto: TASS / ALEXANDER DEMIANCHUK/TASS/SIPA U SIPA USA
Fredrik Glader, Modos sportchef.Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

I går presenterade Modo stjärnmålvakten Patrik Bartosak. 

Den tjeckiska VM-målvakten ansluter efter att ha upplevt en tung säsong utanför isen där han själv valde att lägga in sig på behandlingshem.

Problem som Modo visste om när de kontaktade Bartosak.

– Vi har diskuterat det med många runtom kring honom, och alla säger att han gjort den här resan på ett bra sätt, säger sportchefen Fredrik Glader.

Den klassiska klubben Modo siktar på att ta steget upp till SHL igen.

I går slog man toppkonkurrenten Björklöven i en stekhet seriefinal som också av allt att döma var en fingervisning inför vad som väntar i den Hockeyallsvenska finalen.

Matchen slutade 4-2 efter att Modo vänt sent i tredje perioden och direkt efter matchen kom nästa glädjeämne när klubben presenterade målvakten Patrik Bartosak som klar för resten av säsongen med en option som gör att han kommer stanna i Modo om laget går upp till SHL.

Vad kunde ni som Hockeyallsvenskt lag locka med för att värva en så etablerad målvakt?

– Dels att vår målsättning går hand i hand med hans egna, vi vill ju upp till SHL och Patrik har gjort sin research i klubben och vill komma hit och hjälpa oss att ta klivet upp.

Vad betyder det att ni får behålla honom om ni går upp till SHL?

– Det betyder jättemycket. Han har en klar målsättning och vet vad han vill, han kommer flytta hit med familjen så det kommer bli kul. Det är stort att vi är attraktiva som förening. 

Vad ser du i hans spel som attraherar er?

– Han är 26 år men har spelat stora matcher redan, och vet hur det är att spela under press. Han har en erfarenhet som kommer hjälpa laget och komplettera vår målvaktsuppsättning som vi har i dag.

Skrev in sig på behandlingshem: ”Vi ska hjälpa honom”

Bartosak inledde säsongen i tjeckiska klubben Trinec, men valde för några veckor sedan att ställa in säsongen då han upplevde problem utanför isen som gjorde att han valde att själv skriva in sig på behandlingshem. 

Hur har ni jobbat för att säkerställa att han är fullt redo nu?

– Vi har gjort ett jobb där och Patrik har själv visat att han tagit tag i sina problem. En människa som mår dåligt och verkligen själv begär om hjälp har ju kommit otroligt långt på vägen. Vi har diskuterat det med många runt om kring honom, och alla säger att han gjort den här resan på ett bra sätt. 

Kommer ni jobba löpande med att kontrollera att han mår bra hos er?

– Självklart, det är upp till oss men det gör vi med alla spelare i laget. Men vi har ett ansvar som förening och arbetsgivare. Vi ska hjälpa och stötta honom, och se till att han trivs.

Har Patrik själv varit öppen om sina problem eller fick ni reda på det via omvägar?

– Ja, absolut. Vi hade koll på läget och han har varit öppen med oss om det. Det har varit en bra och öppen dialog. Det uppskattar vi och tycker är otroligt bra.

Åtalades för misshandel mot flickvännen

För fem år sedan kom Patrik Bartosak  att bli åtalad för misshandel i USA efter att han enligt anmälan försökt att strypa sin flickvän.

Tjecken släpptes sedan mot borgen på 85 000 kronor och dömdes aldrig i domstol, men stängdes av från spel av NHL-klubben Los Angeles Kings.

Det här har skapat visst snack på sociala medier och Fredrik Glader berättar om att klubben fått frågor om vad de har för värdegrund. Han betonar att han inte ser med blida ögon på våld mot kvinnor men att såväl han som föreningen tycker det är viktigt att Bartosak förtjänar en andra chans.

– Det är ju alltid så att människor gör misstag, det hände för fem år sedan och han har gått vidare från det. Det är något han bearbetat och gått igenom. Det har hänt saker på vägen som han hade kunnat göra bättre.

Det har ju varit en del skriverier, hur ser du på det?

– Misstag gör man i livet, och det finns ju olika sorters misstag men det viktigaste är att man lär sig av dem. Sen förstår jag att folk har synpunkter, det är det inget snack om.