Linus Söderström: "Har varit en lång väg"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Linus Söderström i Juniorkronornas tröja.
Foto: Olle Wande
Söderström under tiden i Dif.
Foto: Kenta Jönsson

När han var sju år gammal fick han diagnoserna asperger och adhd. Nu är han för andra året i rad en av tre målvakter som är uttagen till JVM.

Men vägen har varit lång för Linus Söderström som inte alltid blivit accepterad på isen.

– Såklart fanns det många sekvenser och dagar i mina ungdomsår då jag inte mådde bra, säger Linus Söderström till TV4-sporten.

Linus Söderström är för andra året i rad uttagen till JVM. I fjol fick han vakta kassen i sju av matcherna.

Målvaktstalangen som till vardags tillhör Djurgården i SHL, är för tillfället utlånad till Vita Hästen i hockeyallsvenskan där har det blivit tolv framträdanden hittills under säsongen.

Men vägen till eliten har varit lång.

Kunde inte sitta still

När Linus var sju år gammal fick han diagnosen asperger och adhd.

- Jag ska inte säga att jag har har haft ett tufft liv, jag har haft ett underbart liv och underbar familj och föräldrar som alltid har stöttat mig, men det har varit en lång väg. När jag var liten hade jag problem med att sitta still i klassrummet och att vara fokuserad på lektionerna. Trean var egentligen sista gången jag gick på en så kallad "normal" skola, säger han till TV4-sporten.

Tio år gammal fick han byta till en specialskola med färre elever. Något som han i dag är tacksam för.

– Man fick tiden och lugnet som man behövde och på något sätt formades det till hockeyn. Jag blev mer seriös och mer driven där. Jag hade inte varit den personen eller ishockeyspelaren jag är i dag utan just de här särbegåvningarna och framför allt hjälpen jag fick på den skolan. Lärarna där har jag allting att tacka för, säger han.

"Helt jäkla cp i huvudet"

Utöver skolan har Linus Söderström även fått kämpa på isen. Där har han inte alltid blivit bemött på bästa sätt, då han emellanåt fått stå ut med riktigt grova och direkt fula påhopp.

– Det har varit många gånger folk har sagt väldigt många sådana saker. Någon kom och sa "du är helt jäkla cp i huvudet din jävla aspberger-dumskalle." Det är klart att man tog illa upp, för man var den man var, fanns ingenting jag kunde göra åt det. Såklart fanns det många sekvenser och dagar i mina ungdomsår då jag inte mådde bra, berättar han i intervjun med TV4.