Ligans varningsflagg: ”Det verkar eskalera”

Foto: BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Spelare med NHL-kontrakt invaderar Hockeyallsvenskan just nu.

Och fler lär det bli. 

Även fast ligan höjer en varningens flagg.

– Sticker det i väg för mycket, då har vi en sportslig problematik, säger vd:n Stephan Guiance.

Medan SHL bestämt sig för att tacka nej till lånespelare från Nordamerika har Hockeyallsvenskan valt en annan väg. 

Under de senaste veckorna har talanger och spelare av hög kaliber poppat upp i klubbar runtom i landet. 

Modo var först ut, men absolut inte sist. 

Sju lag har vid dags dato hittat korttidslösningar med spelare som sitter på befintliga NHL- eller AHL-avtal. 

Trots att Hockeyallsvenskan för drygt två veckor sedan hävdade i en intervju med Hockeynews att knappt tio procent av klubbarna skulle spetsa sina trupper med lånespelare.

– Det är ingen ny fråga för oss. Vi har haft den uppe tidigare, senast förra veckan och vi har stämt av hur många lag som kunnat tänka sig att ta in spelare. Då var det ett eller två lag vilket inte gjorde det till en fråga. Nu verkar det eskalera däremot, säger Guiance.

Alla spelare som allsvenska lagen lånat

Gustav Lindström (Almtuna)

Johan Södergran (Almtuna)

Tim Söderlund (Almtuna) ej officiell

Victor Söderström (AIK)

Oliver Wahlstrom (AIK)

Axel Andersson (SSK)

Samuel Fagemo (SSK)

David Gustafsson (TAIF)

Adam Werner (Vita Hästen) ej officiell 

Simon Holmström (Vita Hästen)

Aleksi Heponiemi (Modo)
Jesper Lindgren (Modo)

Rasmus Asplund (VIK) ej officiell 

Carl Grundström (Björklöven) ej officiell 

”Två-tre stycken är rimligt”

Hockeyallsvenskans vd berättar att klubbarna under tisdagen kommer sammankallas till ett möte för att bland annat diskutera korttidslånen och om restriktioner behöver införas framgent. 

– För vår del vill inte vi skriva klubbarna på näsan, men däremot finns en oro över ekonomin. Vi vill ha en dialog med klubbarna så att de inte drar på sig för stora kostnader och i morgon (tisdag) har vi ett nytt möte om det här. Vi litar på våra klubbar och tror att de är bäst på att avgöra deras ekonomiska ramar. Vi uttrycker en oro och följer frågan nära. Sticker det i väg för mycket, då har vi en sportslig problematik att det inte är samma lag som spelar mot varandra under olika delar av säsongen. 

Vad är för mycket, enligt dig? Lånespelare per klubb.

– Det är jättesvårt att sätta en direkt siffra, men två-tre stycken är rimligt. Ekonomin och att det inte ska vara för olika lag som möter varandra är två frågor, men sedan har vi från Hockeyallsvenskan ett ansvar att möjliggöra för svenska juniorer att komma fram. Den dialogen för vi med klubbarna också. 

När du reser dessa frågetecken nu, kan du känna att ni i ett tidigare stadium borde tagit ett ligabeslut likt det SHL gjort?

– Nej. Det är jag inte säker på. Givet situationen och de förutsättningar samt information vi har nu så tycker inte jag det. Vi måste ha ett förtroende för våra klubbar, de känner sin verksamhet bäst. Vi hade frågan uppe långt innan någon klubb tog ett lån och vår sportchef har alla fingrar ute i jorden och vet exakt vad som händer på andra sidan Atlanten. Han är fullt informerad och har bra kontakter där borta. 

Har det kommit in klagomål från klubbar som anser att det kan bli orättvist när korttidslån tillåts och endast nyttjas av vissa lag?

– Nej, det har inte kommit in. Det är en bra dialog återigen, jag måste understryka det. Det är fair play mellan lagen. De är konkurrenter på isen men i övrigt är man angelägen om att hjälpa varandra. 

För drygt två veckor sedan sa du att 90 procent av klubbarna inte skulle ta in korttidslån, nu har sju gjort det. Vad har förändrats sedan dess?

– Det är en pågående dialog. Vi har ett samtal i morgon med klubbarna. Vi får se vad det mynnar ut i. Det är en bra, ärlig och rak dialog mellan våra klubbar. 

Vad kommer diskuteras på mötet?

– Vi har kontinuerliga möten. Det här är en av många frågor och mötet är bokat sedan tidigare.

Sammanfattningsvis kan man säga att korttidslånen kommer fortlöpa så länge inte klubbarna kommer överens om något annat?

– Ja. Av liga och klubbarna tillsammans. Det gör vi ihop med klubbarna. 

Carl Grundström kan mycket väl vara nästa spelare som lånas in till Hockeyallsvenskan. Björklöven är aktuellt.
Foto: BOBBO LAUHAGE / KAMERAPRESS.SE/IBL KAMERAPRESS.SE

Samtidigt som Hockeyallsvenskan menar att man från ligahåll följer utvecklingen noggrant vill Guiance poängtera att lånespelarna kommer tillföra en extra krydda under höstens allsvenska.

– Det finns många positiva aspekter med detta också. Vi får spets, intressanta matcher och kvaliteten på lagen blir bättre.