Leksands vd om läget: "Verkligheten ikapp"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån

Leksands IF är illa ute. Igen.

Utan 25 miljoner nya kronor från kommunen kan klubben tvingas avbryta sin satsning mot elitserien.

– Får vi inte genom det här måste vi sänka ambitionsnivån och vad får det då för konsekvenser? undrar Leksands klubbdirektör Anders Doverskog i en intervju med SportExpressen.se.

Klassiska Leksands IF behöver åter skära ner på sina kostnader. Sedan klubben ramlade ur elitserien 2006 har spelarlönerna kapats och budgeten för dem ligger i dag på 20 miljoner kronor.

Den lilla dalakommunen älskar sitt hockeylag och invånarna betalar årligen 5,5 miljoner kronor till föreningen.

Nu vill Leksands IF ha mer pengar. För att kunna spara.

"Verkligheten är ikapp"

Klubbdirektören Anders Doverskog förklarar att man genom att byta ut elslingor mot en betonggjuten platta i rinken kan spara en dryg miljon kronor om året, och då lättare ställa om från ishockey till andra evenemang i Tegera Arena.

I dag skickade Leksands IF in en borgensansökan till kommunen och man vill ha 25 miljoner kronor.

LRF-hallen (B-hallen) utgör säkerhet.

Huvudarenan byggdes för elitserien.

– Vi måste anpassa organisationen. Vi är ett allsvenskt hockeylag. Verkligheten är ikapp, säger Doverskog.

 Hur ska ni sänka kostnaderna i övrigt? 

– Det som är skyddat och heligt är A-truppen, som tillsammans med den sportsliga ledningen har vårt fulla förtroende. Målet är att ta oss till kval. Vi tror på det här laget och vi tror på uppbyggnaden med Tommy Salo (sportchefen) i spetsen. De ska jobba på, säger Anders Doverskog.

Ödesdag den 27 november

Däremot ser det ut att bli besparingar för juniorer, damer och ungdomar.

– Jag säger ingenting i dagsläget, men vi kommer att vända på varenda sten och anpassa kostymen. Det är absolut nödvändigt och det måste vi för att skapa förtroende.

Doverskog fortsätter:

– Visst, vi får loss likvida medel om det här går i genom, men det gäller att skapa ett rörelseresultat varje år där det går ihop. Vi har ett jäkla ansvar att fixa det.

Långt ifrån alla kommuninvånare är positiva till att Leksands IF kostar mångmiljonbelopp varje år.

– Jag har all respekt för att man har åsikter kring detta. Det finns olika uppfattningar om hockeyns betydelse för regionen. Men vi driver den linje som vi står upp för. Sedan hamnar det här på politikernas bord att avgöra detta.

Enligt uppgift tar kommunfullmäktige beslut i frågan den 27 november.

 Vad händer om inte kommunen beviljar de 25 miljonerna? 

– Vi har ingen sådan lösning i dag. Om det skulle bli ett negativt beslut för vår del så får vi sätta oss ner med berörda parter och se vad vi har för möjligheter.

"Ett skarpt läge"

Leksands A-lag kan också tvingas skära i spelarbudgeten.

– Det kan vara en konsekvens av det. Vi har en elitserieambition, och ska ligga topp tre. Får vi inte genom det här måste vi sänka ambitionsnivån och vad får det då för konsekvenser? För vår publik och för våra sponsorer? Jag har inget svar på det, men det är frågor som surrar i huvudet, säger Anders Doverskog.

Leksands IF har 9 000-10 000 medlemmar plus 1 600 fans i supporterklubben, alltså totalt runt 12 000.

Anders Doverskog hoppas att hans rop på hjälp ska höras.

– Det är ett skarpt läge och det sätter i gång kreativa processer. Jag tror säkert att medlemmar och sponsorer kommer att höra av sig och vill bidra på något sätt.

– Det är inga mörkningar utan vi är transparanta och hoppas att det får en positiv effekt, så folk vill vara med och säga: "Detta ska vi greja".

Anders Doverskog avslutar:

– Vi anser att inte bara regionen och kommunen utan jag tror att hela hockey-Sverige kan behöva Leksand. Vi drar publik där vi är och det är ett uppskattat lag av supporters över hela landet. Det är nog många som håller andan lite. Vi får hjälpas åt, vi som står upp för detta.

Ska kommunerna hjälpa idrottsklubbar i ekonomisk kris?