Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leksands tiggarfiasko - får in för lite pengar

Foto: Samuel Unéus

Leksand nya tiggarprojekt går uselt.

Hittills har krisklubben bara fått in 520.000 kronor.

Målet är att få in tio miljoner kronor – och klockan tickar.

- Vi tror på det här, och om det inte fungerar så får vi se vad vi gör, säger klubbens vd Anders Doverskog.

Enligt Leksand själva går rekonstruktionen som den ska. Men det är mycket långt kvar innan Leksand har en sund ekonomi.

- Vi har fortfarande lång väg att gå, men rekonstruktionen är ett stort steg på vägen, säger ordförande Sven Rosén.

Behöver 10 miljoner

Man måste fortfarande samla in över 10 miljoner kronor för att få en stabil ekonomi. Än så länge har man fått in 520 000, alltså runt fem procent av pengarna man behöver.

Klubben satsar på att få in fem miljoner via ett projekt som kallas Nybygget, och ytterligare fem miljoner genom aktieförsäljning. Totalt kan man sälja så mycket som 400 000 aktier. Senast man sålde aktier ville man ha in 20 miljoner kronor, men det blev bara 8,8.

- Det är de här två åtgärderna vi satsar på nu. Om det inte fungerar får vi se vad vi gör. Men vi tror på det här, säger klubbens vd Anders Doverskog.

Samtidigt ringer ledare och spelare från klubben runt till över 400 företag och ber om mer pengar. Allt för att kunna få den sargade ekonomin på fötter.

- Alla behöver hjälpa till, och vi ser den personliga kontakten som en viktig del, säger Anders Doverskog.

Stora nedskärningar väntar

Hockeylaget ser ut att vara på väg mot serieseger och kvalserien, men skulle man misslyckas med att gå upp till högsta divisionen väntar stora nedskärningar i spelartruppen. Man har redan sparkat fem personer, och ställt in sommarens hockeyskola för traktens barn.

- Vi kommer att behöva kapa kostnader överallt där vi kommer åt. Om det blir allsvenskan nästa säsong kommer det att påverka spelartruppen, säger Anders Doverskog.

Ackordförhandlingen som avgör om Leksands rekonstruktion lyckas hålls alltså om en knapp månad. Alla fordringsägare som motsätter sig rekonstruktionen kallas till Mora Tingsrätt den 14 februari.

Deadline: 31 augusti

Enligt den begäran om ackordförhandling som Leksands IF har skickat in till Mora Tingsrätt har man nu lyckats få medgivande från mer än 40 procent av fordringsägarna, alltså det antal som behövs för att man ska kunna hålla förhandlingen.

Om ackordförhandlingen går vägen för klubben, och tingsrättsbeslutet vinner laga kraft, är rekonstruktionen formellt över. De sista skulderna måste vara betalda sista augusti 2013.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!