Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Leksand vägrar svara om SVT:s granskning

Leksands IF går i kväll under luppen i SVT:s Uppdrag granskning. Foto: Marcus Ericsson / Bildbyrån

Leksands IF har fått förtäckta bidrag och hjälp att skatteplanera - av Leksands kommun.

Det hävdar SVT:s "Uppdrag granskning", i ett program som planeras sändas i kväll.

Och trots att det är affärer som klubben har varit högst delaktig i, lägger man nu locket på inför programmet.

- Jag tänker inte kommentera någonting innan programmet har sänts, säger Leksands IF:s ordförande Bertil Daniels.

FAKTA

SKATTEPLANERINGEN

När Leksands IF köpte Orsandbadens camping döptes den om till Leksands Strand. I samband med försäljningen säljs även en lite gatstump för en krona, enligt "Uppdrag granskning". Den gatstumpen registrerar man som huvudfastighet och slipper därmed betala en stämpelskatt på en miljon kronor. Gatstumpen överförs sedan tillbaka till kommunen igen.

DET BRUTNA AVTALET

I samband med försäljningen av campingen skrevs ett avtal där det stod att Leksands IF skulle vara majoritetsägare, enligt "Uppdrag granskning". Det avtalet bröts snabbt och i dagsläget äger inte Leksands IF något i campingen. I stället har flera före detta ledare köpt aktierna av klubben. I företagsstyrelsen för Leksands Strand sitter bland annat en före detta ordförande och en före detta vd för klubben.

AKTIEAFFÄRERNA

Klubben fick köpa kommunens ishallar för en krona, hävdar programmet. För det fick kommunen även aktier i Leksands IF Fastighetsbolag. Värdet på ishallarna, och därmed även aktierna, uppskattas till 39 miljoner kronor. Klubben bygger en ny arena, och i samband med campingförsäljningen köper klubben tillbaka aktierna. Aktierna som hade värderats till 39 miljoner kronor, säljer kommunen nu för 9 900 kronor, enligt "Uppdrag granskning".

Under hösten 2007 köpte Leksands IF en campinganläggning av kommunen, och det är i samband med den affären som kommunen har hjälpt klubben att skatteplanera.

Det är uppgifter som "Uppdrag granskning" presenterar i kvällens planerade program - som SPORT-Expressen fått ta del av i förväg.

Samtidigt som man sålde campingen, sålde man även en liten gatstump i centrala Leksand för en krona. Den lilla gatstumpen registrerades som basfastighet, med hela campingen som tilläggsfastighet, och därmed undvek Leksands IF drygt en miljon kronor i så kallad stämpelskatt. Den lilla gatstumpen tillhör nu kommunen igen.

Allt detta enligt "Uppdrag granskning".

"Vill inte kommentera"

Bertil Daniels har tidigare varit kommunalråd i Leksand, och är numera ordförande i Leksands IF. Han var med när klubben köpte campingen, men vill i dag inte prata om affären.

- Jo, jag var ju med då, men jag vill inte kommentera det förrän jag har sett programmet, säger Daniels till SPORT-Expressen.

Ni från klubbens sida har inte hört något från "Uppdrag Granskning"?

- Vi har inte fått några frågor, och ingen har fått se programmet.

Men om vi struntar i "Uppdrag Granskning" och pratar om köpet av Leksands Strand. Gick den affären rätt till?

- Jag har inga kommentarer till det. Vi kommer att uttala oss när vi har fått se programmet.

Efter det lägger Bertil Daniels på luren.

Öppna med skatteplanering

SPORT-Expressen har sökt flera andra personer i Leksands ledning, men ingen har velat uttala sig.

Från kommunens sida är man mer öppna med att det var skatteplanering det rörde sig om när klubben fick köpa campingen. Kommunchefen Göran Wigert (som för övrigt sitter i styrelsen för campingen), säger så här i SVT:s "Uppdrag gransking" om varför man valde att registrera den lilla gatstumpen som huvudfastighet:

"Vi gjorde det här för att göra en så bra affär som möjligt för campingbolaget. Campingbolaget som ägs till 90 procent av Leksands IF. Så det är väl en typ av skatteplanering, ja", säger han i programmet.

"Brutit mot avtalet"

Men det finns mer än bara skatteplanering bland "Uppdrag Gransknings" uppgifter.

Samtidigt som campingen såldes till Leksands IF skrevs även ett avtal om att klubben skulle vara majoritetsägare i campingen. Ett avtal som klubben bröt efter bara ett par år, enligt "Uppdrag granskning".

"Ja, man uppfyller inte det just det längre. Man har brutit mot avtalet", säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Liljeberg (C) i "Uppdrag Granskning".

En som är starkt kritisk i programmet är KTH-forskaren och tillika Leksandsbon Ronny Svensson. Han pratar om en kommun som inte har varit ärlig mot sina invånare.

"Det har handlat om samtal och beslut i slutna rum och sen har kommunmedborgarna fått veta i efterhand vad som har fattats beslut om", säger han i programmet.

Förutom skatteplaneringen och det brutna avtalet berättar "Uppdrag Granskning" om jäviga kommunpolitiker och den frivilliga hyreshöjning som kommunen beslutade om under hösten. Programmet kallar hyreshöjningen för "ett förtäckt bidrag".

Kommunalrådet Ulrika Liljeberg har tidigare sagt så här till SPORT-Expressen om höjningen.

- Vi fattade det beslutet att betala åtta miljoner för att kunna undvika en konkurs för Leksands IF. Om klubben går i konkurs kommer vi att få betala tolv miljoner för det, så vi ser det som en mindre kostnad.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!