Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Leksand ska granskas av Janne Josefsson

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Samuel Unéus

SVT:s "Uppdrag Granskning", som leds av Janne Josefsson granskar just nu Leksands kommun.

Tv-programmet följer upp ett antal tips om kommunen, och enligt uppgifter till SPORT-Expressen granskar man bland annat kommunens förhållande till Leksands IF.

– Det verkar finnas mycket missnöje och miss­tankar mot den egna kommunen, rent generellt, säger Martin Sundborn, tillförordnad projektledare på "Uppdrag Granskning".

I mitten av december ansökte Leksands IF, efter en lång tids ekonomiska svårigheter, om rekonstruktion. Båda klubbens aktiebolag hade då akuta problem att betala sina kortfristiga skulder, och spelarna i laget får sina löner garanterade av den statliga lönegarantin.

Bara två veckor tidigare gick Leksands kommun i borgen för ett lån på åtta miljoner kronor. Man har även under tidigare år borgat för lån åt klubben för mer kortsiktiga utgifter.

Nu granskas alltså kommunens förhållande av "Uppdrag Granskning", och ambitionen är att avslöja tidigare okända oegentligheter inom kommunen.

Redaktionen förtegen

Enligt uppgifter till SPORT-Expressen granskar man bland annat förhållandet mellan kommunen och Leksands IF.

Redaktionen för "Uppdrag Granskning" är dock mycket förtegen om en eventuell publicering.

– Vi är så pass tidigt i vår process just nu, så jag har svårt att säga så värst mycket i dags­läget, säger tillförordnade projektledaren Martin Sundborn.

Förhandling i februari

Inom Leksands IF är rekonstruktionen i full gång. Rekonstruktören Mats Emthén samlar in röster från de fordringsägare som Leksand har skulder till.

De som godkänner rekonstruktionen och därmed skriver av 75 procent av Leksands skulder skickar in en fullmakt till Emthén, de som inte godkänner rekonstruktionen uppmanas infinna sig i Mora tingsrätt för ackordsförhandling. Den förhandlingen väntas ske någon gång i mitten av februari.

– Det går enligt planerna än så länge. Vi har bra koll på de större fordringsägarna, och därifrån har det inte kommit några negativa nyheter, säger Mats Emthén.

Samtidigt som rekonstruktionen pågår får svenska ishockeyförbundet kritik för sin hantering av ärendet.

"Skulle tappa förtroendet"

Kritiken kommer från rekonstruktören och konkursförvaltaren Hans Ödén som jobbar på Ackordcentralen, en oberoende instans som erbjuder hjälp till företag och myndig­heter i rekonstruktions- och konkursfrågor.

Ödén, med ett förflutet i Väsby Hockey, säger till Idrottens Affärer:

– Om jag satt i styrelsen i någon annan allsvensk förening med god ekonomi, om det nu finns någon sådan förening, och inte med de spelarlöner som Leksands spelare har, skulle jag tappa förtroendet för ishockeyförbundet om man kan undgå nedflyttning genom att träffa ackord och nyttja statlig lönegaranti, säger Ödén.

Måste samla in tio miljoner

Lars Nylund, ordförande i hockeyallsvenska nämnden som utfärdar licenser i Hockeyallsvenskan, sade redan i samband med Leksands rekonstruktionsansökan att nämnden inte gör bedömningen att Leksand är på obestånd och att det därmed inte är aktuellt med nedflyttning.

Samtidigt som skulderna ska skrivas ned måste klubben samla in över tio miljoner kronor.

Under eftermiddagen i dag träffas styrelsen i Leksands IF och går igenom intäkterna hittills, men styrelseordförande Sven Rosén är positiv.

– Jag är optimistisk. För mig finns det inga orosmoln.