Leksand hotar att stänga ute fansen

Troja-Ljungbys ordförande Pelle Wass.
Foto: C More
Leksands IF hotar nu med att utestänga Troja-supportrarna.
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Troja-Ljungby portade en supportergrupp, eftersom polisen anser att gruppen har en bakgrund av våld. Dessutom använder gruppen, enligt Troja-Ljungby, symboler som är kopplade till fascism.

Nu hotar Leksands IF med att utestänga Troja-supportrarna, enligt DT.

– Framgår det tydligt att de har de åsikterna och annonserar det får de inte komma in, säger Leksands säkerhetsansvarige Sven–Åke Petters till DT.

Inför Troja-Ljungbys hemmapremiär mot Karlskoga i fredags förbjöds flera av lagets supportrar i gruppen Ultras Ljungby att komma in i arenan.

I en intervju med C More förklarade Troja-Ljungbys ordförande Pelle Wass varför beslutet fattats.

– De vet helt klart vad det handlar om. Men tyvärr kommer de i dag likadant, i sina svarta tröjor. Det är jättetråkigt. Det är inte bra för föreningen, sa Pelle Wass.

I en intervju med P4 Kronoberg avslöjades att beslutet att porta supportgruppen fattades på direktiv från polisen.

– Vi har en historik här med diverse bråk. Det har inte varit mycket inne på arenan, men runtom och andra ställen de har åkt till, säger kommunpolisen Hans Sjöberg.

Dessutom misstänker klubben att symboler som fansen använder har kopplingar till fascism.

– Det är en en falang, som det finns både inom fotboll och andra sporter. Det är fascism och liknande som de står för, säger Pelle Wass.

Leksand kan porta fansen

På onsdagen spelar Troja borta mot Leksand – och det är oklart om supportergrupperingen kommer in i Tegera arena.

– Framgår det tydligt att de har de åsikterna och annonserar det får de inte komma in, säger Leksands säkerhetsansvarige Sven–Åke Petters till DT.

– Det finns ett dokument som jag och alla andra säkerhetsansvarige skriver i inför alla matcher. Där utgår jag från att Trojas säkerhetsansvarige kommer att beskriva att det fanns tydliga tecken.

DT: Har jag tolkat det rätt att om de här supportrarna kommer klädda likadant som senast, kommer de inte att komma in?

– Ja, det har du.

Troja Support kan stämma ordföranden

Trojas officiella supporterföreningen Troja Support har meddelat att man undersöker möjligheterna för att stämma klubbens ordförande Pelle Wass. Man skriver i ett pressmeddelande:

"Det handlar om två saker:

Att reda ut om Trojas ledning har rätten på sin sida att utfärda tillträdesförbud pga att man har en viss tröja på sig.

Att utröna om det finns anledning att stämma Trojas ordförande för grovt förtal. Detta med anledning av att han kallade de som tillhör Ultras Ljungby för fascister."