Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Trodde inte jag skulle spela här”

Foto: Jonatan Pinheiro Diamant
Foto: Jonatan Pinheiro Diamant
Väsby IK tränar inför hockeyallsvenskans premiär.
Foto: Jonatan Pinheiro Diamant
Foto: Jonatan Pinheiro Diamant
Foto: Jonatan Pinheiro Diamant

Rögle värvade en världsmästare men världsmästaren hamnade i Upplands Väsby.

Nu ska Raphaël Lavoie, 20, skifta fokus och se till att nederlagstippade Väsby IK inte blir en slagpåse i hockeyallsvenskan.

Och han är inte besviken på Rögle.

– De sa till mig att de skulle avsluta mitt kontrakt, så jag lämnade. Så enkelt är det, säger Raphaël Lavoie.

Han jublar när en lagkamrat gör snygga dragningar, han petar till en annan lagkamrat i nacken och han trycker in en motståndare i sarghörnet innan han håller fast honom med ett flin.

Raphaël Lavoie har inte tråkigt när han tränar ishockey i Renew arena.

Den 20:e augusti presenterade Rögle ett ungt men välmeriterat nyförvärv. Raphaël Lavoie vann JVM-guld med Kanada i vintras, valdes av Edmonton Oilers i andra rundan och skrev dessutom kontrakt med klubben. Men när starten av NHL och AHL sköts upp blev det i stället Rögle för Lavoie.

– Éric Gélinas berättade för Rögles GM (Chris Abbott) om mig och sedan var jag plötsligt bara här, sa Lavoie till hockeysverige.se när han förberedde sig för SHL-premiären.

Men det blev ingen premiär med Rögle.

Raphaël Lavoie på plats i Väsby

Bara timmar innan Rögle gick in i SHL mot Linköping kunde SportExpressen avslöja att laget bröt kontraktet med sin inlånade talang.

Var han hamnade?

I Väsby IK – som fick sin plats i hockeyallsvenskan tack vare Karlskronas ekonomiska problem. Vet Raphaël Lavoie till vilket lag och vilken liga han har kommit?

– Jag vet inte mycket, jag har aldrig följt de Europeiska ligorna för jag trodde inte att jag skulle spela här. Nu är jag här helt plötsligt och har mycket att lära mig om lagen och spelarna, säger Lavoie och skrattar.

Han har precis fått sin lägenhet i Upplands Väsby och har även hunnit göra två matcher för laget. Han satte ett av målen i söndagens genrep mot Huddinge som slutade med 3-2-seger.

– Det var inte det vackraste målet men det var ett mål. Det var en bra match, vi har ett bra lag. Vi kan göra mycket det här året och jag är väldigt ivrig att komma i gång på fredag. 

Tror du att du kan bli en dominant spelare här?

– Jag vet inte, jag känner inte killarna och lagen än. Jag gör mitt bästa och försöker utvecklas. Så får vi se vad jag kan göra i ligan allteftersom.

Raphael Lavoie fick fira guldet i JVM i januari.
Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån
Lavoie i match mot Finland under JVM.
Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Inte besviken på Rögle: ”Business”

Han skulle ju egentligen inte ha varit här och ha ett ettårskontrakt i Väsby. Men Raphaël Lavoie låter inte bitter över att Rögle ratade honom.

– De sa till mig att de skulle avsluta mitt kontrakt, så jag lämnade. Så enkelt är det, säger han och skrattar.

Är du besviken på Rögle?

– Nej, jag förväntade mig inte det men de sätter ihop laget de vill ha. Det är en del av hockeybusinessen. 

Tycker du att du var bra nog för att spela där?

– Jag vet inte, det är en fråga för framtiden.

– Det var en bra tid och det är därför jag kan säga att det här laget är bra. Jag har tränat med Rögle och vet att båda lagen är bra. Det är därför jag säger till dig att det här laget kan göra något i år.

Raphaël Lavoie bryr sig inte heller om förhandstipsen som placerar hans nya lag sist i tabellen en serie längre ner.

– Jag tror inte vi kommer vara i botten av ligan. Vi är ett väldigt bra hockeylag och jag tror vi kan överraska många.

Du åker runt på träningen och skämtar och skrattar trots att du är ny här. Har du alltid varit så?

– Vi är på isen nästan varje dag och om du inte njuter av att spela hockey och vara där ute med grabbarna är det inte roligt. Jag försöker ha kul och lära känna killarna. Det skapar bra energi och kemi och det är det som gör ett hockeylag bra.

Se senaste avsnittet av hockeyjuryn