Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarens ord: ”Du hade varit död då”

Foto: C More
Foto: C More
August Tornberg med brorsan Johannes, till högerFoto: JOHAN SVENSSON

August Tornberg bröt nacken som femåring. 

Men frakturen upptäcktes inte förrän 15 år senare. 

– Det blev en chock, säger Björklöven-spelaren i C More.

August Tornberg var 20 år gammal när han fick en oväntad upplysning om sin fysiska status. I 15 år hade han gått runt med bruten nacke. 

Tornberg spelade då i Piteå, och frakturen upptäcktes efter att spelaren fått en puck i huvudet och genomgick en röntgen. 

Enligt ett reportage i C More, som visades i en periodpaus i matchen mellan Björklöven – där Tornberg spelar i dag – och Timrå, bröt hockeyspelaren nacken som femåring efter en olycka i lekparken. 

– Det blev en chock. Hur kunde det komma sig? Man såg ganska klart att kotan satt fel, säger Tornberg i C More. 

August Tornberg gick med bruten nacke i 15 år

27-åringen menar att han upplevt vissa besvär med nacken, och i samband med röntgen för sju år sedan fick han förklaringen till varför

– Musklerna har fått jobba för att hålla upp huvudet, så har haft mycket värk och så, säger han. 

Tornberg menar att han haft stor tur under livet, eftersom han inte drabbats av några allvarligare smällar mot huvudet. En sådan hade nämligen kunnat få förödande konsekvenser. 

– Jag pratade med läkaren och frågade om jag hade blivit förlamad och jag fått en smäll. Då svarade han: Nej, du hade varit död då. 

C Mores expert Harald Lückner var tagen av Tornbergs historia. 

– Det ryser i mig va som hade kunnat hända. Så här får det inte gå till, det är klart att man ska upptäcka en fraktur på nacken.