Kritiken mot Leksand: "Då sa jag: fuck off"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: / BILDBYRN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: / © BILDBYRÅN

Han är en av Leksands populäraste spelare genom tiderna.

Nu kommer "Sigge" - boken om Magnus Svenssons hockeyliv.

Där han avslöjar sin sorg över att Leksand inte längre ville ha honom kvar som tränare.

– Det är en stor tagg som alltid kommer att sitta där, medger Svensson.

Boken "Sigge" är skriven i samarbete med journalisten Hasse Andersson, den ges ut av Sportförlaget i Europa AB och Magnus Svensson byter scen från hockeyarenan till Bokmässan i Göteborg där han kommer signera böcker.

- Det har varit väldigt roligt att skriva boken och att se tillbaka på min karriär. Även om allt inte är bra minnen, säger Magnus.

SportExpressen publicerar ett utdrag ur boken och då handlar det om skilsmässan mellan Leksand och Magnus, då han inte längre fick vara kvar som tränare, trots den sensationella kvalsegern mot Modo. 

- Jag tycker att föreningen skötte det väldigt dåligt. Jag var med som assisterande tränare i nästan ett år. När Leksand först sa att jag skulle få sluta för att klubben inte hade råd med mig, så accepterade jag det, jag vill inte vara en belastning för Leksand. Men när vi gick upp efter segern mot Modo så trodde jag förstås att jag skulle få vara kvar.

På flyget hem från Örnsköldsvik lovade Mikael Karlberg, förre stjärnspelaren i klubbens sportråd att Magnus skulle få något jobb i föreningen.

- Då sa jag: fuck off, berättar Magnus.

"Det är klart att jag blev ledsen"

Klubben i hans hjärta ville inte ha honom kvar i den rollen som han trivdes som bäst - "jag mådde så oerhört bra och levde min dröm som fick bli tränare i Leksand."

Han säger att han aldrig kommer komma över det och att det var dubbla känslor när Leksand åkte ur i fjol.

- Det är klart att jag blev ledsen, jag vill bara det bästa för Leksand. Samtidigt tycker jag att ledningen fick skylla sig själva. Perra Johnsson och tränarna i fjol utnyttjade spelarna i laget helt åt helvete fel. Jag tycker att Leksand slarvade bort det. Det kan låta kaxig, men hade jag varit kvar så hade vi fixat det, påstår Magnus.

Omslaget till boken om Magnus "Sigge" Svensson

Svensson vill gärna se unga spelare i viktiga roller dagens Leksand och och sin bok kommer han också in på hur man ska tänka om talanger och förvalta unga spelare. 

" I dag tycker jag att TV-pucken blivit ett alldeles för viktigt mål för alla unga. Många knäcks ju helt om de inte kommer med. Sanningen är att många storspelare aldrig kommit med i TV-pucken. Det borde lyftas fram mera", skriver Svensson.

"Som det är i dag har man blivit alldeles för fixerad vid åldersgrupper. Karriären behöver inte vara slut för att man inte kommer med i TV-pucken, sanningen är i stället att då har den knappt börjat".

Lagkompisar i Lillehammer vågade inte ta en straff

Boken handlar förstås också om karriärens höjdpunkter: VM-guldet i Wien 1987 och OS-guldet 1994 i Lillehammer. 

Svensson både kvitterade till 2-2 i finalen mot Kanada och gjorde mål i den klassiska straffläggningen. Han kände inget tryck på sig.

"Nej, det var i stället en skön känsla när jag hörde mitt namn ropas upp bland straffläggarna. Kände att jag blev mest glad över att få göra ett mål till i en OS-final. Det var många äldre spelare som tvekade. Ja, det fanns spelare som symboliskt knäckte sina klubbor för att visa att de inte var beredda. Men själv var jag beredd."

Men sedan tar han också upp jobbiga ögonblick, som ett par fylleskandaler som fick stor uppmärksamhet när det inträffat, som en fest hemma i Tranås som spårade ur med fylla och slagsmål och sedan en bankett i Norrtälje efter en försäsongsturnering då Svensson hamnade i bråk med Modos Andreas Salmonsson.

"Det ena gav det andra och Andreas Salomonsson och jag, som haft en hel del duster ute på rinken såväl då som många gånger tidigare, brakade ihop i ett rejält slagsmål. AIK-fans fanns på plats under middagen och helt plötsligt landade ett askfat i huvudet på en av våra spelare", skriver Svensson.

Sedan handlar boken om senaste årens tuffa händelser för familjen Svensson.

Först var det Magnus hustru Helena som drabbades av leukemi och i somras var det Magnus som fick en stroke.

"Grät av lycka efter OS-guldet"

Helena skriver själv i boken:

"Vi var med när han ringde från Lillehammer i omklädningsrummet och grät av lycka efter OS-guldet", skriver hon bland annat, och:

"Vi var med när han kom hem med tom blick efter att Leksand åkt ner i allsvenskan. Han tog hunden och försvann upp i skogen och tände en brasa. Där satt han och jag tog barnen och gick dit och höll honom sällskap".

Sedan skriver han om sin egen stroke och kampen om att komma tillbaka till livet. Något han också berättat om i en intervju med SPORT-Expressen.

Förutom boksläppet inom kort så är något av det Magnus ser fram emot mest att följa sitt kära Leksand och kampen om att återvända till högsta serien.

Trots allt hoppas han på succé för Leksand.

- Jag tycker laget ser intressant ut, med många unga bra spelare. Jag hoppas bara de spelar dem och sätter upp dem högre i hierarkin. Sen har vi bättre backar än i fjol.