Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kristianstad vinner Svenska Spel Trophy

Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Kristianstads IK vinner Svenska Spel Trophy och är därmed bäst på försäsongen av de hockeyallsvenska lagen.

De vann fem av åtta matcher, varav två mot SHL-motstånd i form av Växjö och Rögle.

– Det betyder ganska mycket, säger klubbchef Totte Karström till SportExpressen.

Efter att ha haft en stabil ledning under en längre tid i tabellen kan nu Kristianstads IK titulera sig som historiska, nämligen i form av den första mästaren av Svenska Spel Trophy som har direktsänts på Expressen Premium Max.

– Vad skönt, säger klubbchefen Totte Karström.

Redan förra veckan pratade vi med Totte Karström och klubbens tränare Mikael Gath om upplevelsen av turneringen, som utser hockeyallsvenskans bästa försäsongslag. Då var de på god väg att vinna.

– Då får jag och Gath fira med en semester, sade han då. 

”Vi är väldigt nöjda”

Nu kan klubbens ledning börja fila på en semester, för segern är säkrad efter att laget samlat ihop högst poängsnitt med 0,3 poängs marginal under försäsongen. Detta trots att de är ett av de lagen som spelat flest matcher, åtta till antalet.

– Vi är väldigt nöjda med att ha vunnit Svenska Spel Trophy. Det betyder ganska mycket, säger Totte Karström.

– Det är alltid kul att vinna så klart, men sen när det väl är seriespel är det något annat.

Han säger även att betydelsen av deras prestationer inte ska förringas, även om försäsongen även bjöd på två riktiga holmgångar.

– Matcherna mot Tingsryd var två mindre välspelade matcher. Annars tycker jag det har varit väldigt bra hockey. Vi gillar upplägget och tycker det är kul att få möta bra motstånd i alla träningsmatcherna. 

Segrar mot Rögle och Växjö och en riktig storförlust med 1-6 hemma mot Djurgården. Nästa vecka får de chansen att ta revansch, på Hovet.

– Det är det vi går för, säger han. 

– När det är dags för match går vi alltid för att vinna, även om Djurgården borta kommer bli en av de tuffaste matcherna på säsongen. De är superskickliga offensivt.

”Det blir tufft att landa topp sex”

Kristianstads IK slutade sexa i hockeyallsvenskan förra säsongen och slogs ut av Modo i kvartsfinalen med totalt 4-2 i matcher. I år kommer Kristianstads IK att slå ur underläge, menar klubbchef Karström.

– Man ska vara optimistisk, men att sluta topp sex ser jag som ganska svårt. Djurgården och Björklöven, Västerås, Södertälje och Karlskoga med flera har satsat ordentligt. Det blir nog tufft att landa in i topp sex när vi summerar säsongen. 

Men det är just de lagen som Karström menar att det är roligast att vinna mot.

– Det är roligast att möta de lagen som siktar mot SHL och där vi som liten klubb kan vara med och sno lite poäng mot de här lagen, säger han.

– Det blir extremt tufft, men vi lyckades ta en del poäng av HV 71 i fjor och vi hoppas kunna göra det igen. 

Det gamla klassiska rivalmötet med Tyringe är nu historia, det var flera år sedan sist. Förra året fanns det lokalrivalitet med Troja-Ljungby att hänga upp en viss rivalitet kring, men nu saknas Troja i serien till den här säsongen. Det gör att det närmaste laget är Tingsryd, i en serie som innebär en hel del långa resor i övrigt.

– Nej exakt, nu är det lite andra lag. Vi blev av med Troja nu som tyvärr ramlade ur så Tingsryd är den klubben som ligger närmast vår.

Jack Kopacka – årets genombrottsman i KIK (?)

Vidare menar klubben att de har anställt mer personal och utvecklat kansliet. Detta efter att ha vuxit ekonomiskt som klubb under tiden i hockeyallsvenskan. 

– Men jag tror vi är ett av de två lagen med minst pengar. Vi måste utvecklas och bli mer professionella och när vi nu har vuxit oss starkare. Det har vi ett stort behov av.

Nyckelspelaren för året kan enligt klubbchefen bli Jack Kopacka som spelade för Toronto Marlies i AHL förra året. På 52 matcher gjorde han nio mål och sju assist. 

– Han har sett giftig ut på försäsongen. Skridskoskicklig, snabb och vass avslutare. 

– Men vår styrka kommer ligga i kollektivet som i fjor, alla jobbar för alla oavsett roll. Gör vi det till fullo kommer vi bli svårslagna.