Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Timråbossen rasar mot finalklubbarnas förslag

Björklöven slog poängrekord i hockeyallsvenskan och spelar just nu HA-final mot Modo.
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Anders Blomberg.
Foto: BILDBYRÅN
Kent Norberg, sportchef i Timrå.
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN

Hockeyallsvenskan pausar alla matcher på obestämd tid.

Ett beslut som ställer till det för Björklöven och Modo i den Hockeyallsvenska finalen - och risken är att de nu inte får chansen att kvala upp till SHL.

Men klubbarna är tydliga med sina åsikter efter sina starka säsonger.

– Om vi inte får chansen att gå upp till SHL vore det helt orimligt, säger Anders Blomberg, vd i Björklöven.

– Det finns bara ett naturligt steg att göra och det är att flytta upp bägge lagen, säger Johan Widebro, vd i Modo.

Samtidigt rasar Timrå mot klubbarnas förslag.

Tidigare i dag gick Aftonbladet ut med ett avslöjande om att spelare i Vita Hästen uppvisat sjukdomssymptom varpå Hockeyallsvenskan tagit ett beslut att ställa in alla matcher i helgen - något som drabbar dels Slutspelsserien i Hockeyallsvenskan, dels den Hockeyallsvenska finalen mellan Björklöven och Modo.

Beslutet att ställa in matcherna är nu officiellt och mycket talar för att hela säsongen kan komma att ställas in.

Ett beslut som skulle drabba Björklöven väldigt hårt, då klubben slagit poängrekord i Hockeyallsvenskan och hållits som stora favoriter att ta steget upp till SHL i vår.

Anders Blomberg, vd i Björklöven, är orolig över utvecklingen och alla besked som kan komma inom en snar framtid:

– Vi är ju i ett läge som vi är med frågetecken i alla olika riktningar, jag tycker det är otroligt tråkigt för ishockeyn och vår klubb som gjort sin bästa säsong på 20 år. Att sedan saker inte får avgöras på sätt vi förberett oss för hela säsongen, sen får vi se om hur det blir.

Kommer kräva en plats i SHL: ”Klart bästa laget”

Vidare fortsätter Blomberg med sin syn på hur ligorna borde hantera frågan med upp och nedflyttning, och framför allt Björklövens sits där laget är i ett drömläge att avancera till SHL men nu kan berövas den möjligheten.

– Vi är ju det klart bäst laget i Hockeyallsvenskan så jag tycker vi ska få chansen att spela i den högsta ligan, vi har bevisat att vi är förtjänta av det om man stannar här och nu. Den frågan måste definitivt lyftas upp och drivas. Att bara pausa och ta om det när säsongen börjar i höst känns helt fel.

Om jag tolkar dig rätt så låter det som att Björklöven kommer strida hårt för att få spela i SHL nästa år?

– Absolut, vi ser inte att man bara ska stänga ned. Då måste man lyfta frågan om hur uppflyttningen ska ske, utifrån den prestationen vi gjort i år vara 

En del har lyft att man borde utöka SHL till 16 platser nästa år där ni och Modo får vara med, och att de två sista lagen då åker direkt ur sedan?

– Jag tycker absolut den frågan ska lyftas upp, både vi och Modo har ju bevisat att vi hör hemma där uppe i SHL. Både sportsligt då vi båda har gjort ruskigt bra säsonger men även visat att det finns ett intresse som gör att vi skulle kunna höja SHL. Sen har jag full respekt för den rådande situationen och förstår verkligen att det här är en svår fråga för alla inblandade.

– Men om vi inte får chansen att gå upp till SHL vore det helt orimligt.

Modos svar: ”Finns inget annat alternativ än att flytta upp oss”

Kort efter att Hockeyallsvenskans besked att de ställer in alla matcher når SportExpressen Johan Widebro, vd i Modo.

Han delar sin dito i Björklöven, Anders Blombergs, åsikt.

Först och främst, vad är dina tankar om beskedet som kom nyss?

– Här och nu så tycker jag det är rätt. Var man i arenan i går så satt man ju nästan och grät, det var ju fruktansvärt. Inte på grund av spelet eller resultat, utan för hur hemskt det är att spela utan publik.

Björklöven säger att de anser att både ni och dem borde få chansen att gå upp till SHL om det inte blir något mer spel. Delar du deras åsikt där?

– Det är samma för oss. Det finns bara ett naturligt steg att göra och det är att flytta upp bägge lagen, för oss finns det inget annat alternativ om säsongen är slut.

Ni kommer strida för er chans att spela i SHL?

– Ja, men absolut. Vi har ju respekt för demokratins regler och hur det fungerar, men vi kommer absolut kämpa för det här.

Kan en lösning vara att utöka till 16 lag?

– Vi spekulerar ingenting i hur det ska ske, det är något som får diskuteras. Men något annat steg än att vi och Björklöven får gå upp det ser jag inte. Vi anser att vi visat oss förtjänta av den här platsen. 

Timrå rasar mot förslaget

Timrås sportchef Kent ”Nubben” Norberg menar dock att det är nonsens.

– Jag fattar inte vad som är självklart med det! Just i dag är det fem lag som har chansen att gå upp: Vi, Modo, Björklöven, Oskarshamn och Leksand. För vi ska komma ihåg att Leksand och Oskarshamn råder under Hockeyallsvenskans tak, regler och seriespel nu när de är i negativt kval, säger han till Hockeypuls.

Även fler lag har i teorin chansen att få kvala upp till SHL om de skulle passera Timrå i slutspelsserien.

– Ja. Och vad är det som säger att Leksand och Oskarshamn ens ska få vara kvar i SHL? Var sätter man reglerna nu? Det kommer vara helt jävla omöjligt att reda ut det här. Man kanske ska prova med 20 lag i SHL nästa säsong och att de sex bästa lagen från allsvenskan går upp. För jag ser ingen självklarhet i att Modo och Björklöven automatiskt ska upp, säger Norberg.