Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klubbarna gör rätt som vill stänga ligan

Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Det är inte bara väntat att flera allsvenska klubbar föreslår en stängning av ligan, det är även rätt.

I en värld där vi inte vet om hockeylag kommer existera till våren måste vi kringgå det nuvarande seriesystemet.

Missa inte den här möjligheten nu, svenska ishockeyförbundet.

Ring en klubbledare i valfri svensk klubb och fråga hur hen mår. Inte en enda kommer säga att den inte är orolig.

För det är ju oroliga tider nu.

I världen, i Sverige och i ishockeyn.

Klubbar blickar, efter regeringens icke-besked i torsdags, mot en mycket oviss horisont. Vissa riskerar att förlora 25-50 procent av sina omsättningar, andra lever med att vara ansvarig för en förening som kanske inte kommer leva efter årsskiftet.

Kristianstad och Västervik är inte anomalier, det finns fler som riskerar att gå under. Så därför måste vi vakna.

De allsvenska klubbar som nu förbereder en motion till Hockeyallsvenskan, som sedan kommer passas vidare till förbundet, är desperata. Och det är min övertygelse att de inte hade valt denna väg om publiken börjat strömma in i våra arenor igen.

I Hockeyallsvenskan står biljetter och kringförsäljning vid matcharrangemang för nästan en tredjedel av intäktskakan. De är med andra ord mer beroende av publiken än SHL, som har ett centralt stöd på omkring 40 miljoner kronor. Det går att jämföra med Hockeyallsvenskans bidrag till lagen på 2,8 miljoner kronor netto.

”Förbundet måste släppa sin rigida inställning”

Vad allsvenska lagen nu föreslår; en tillfällig stängning nedåt av ligorna, där lag inte kan åka ur, men avancera uppåt i seriehierarkin, är inte orimligt eller osportsligt.

Tvärtom.

De är beredda att ta till varje drastisk åtgärd för att förhindra det största blodbadet i svensk hockeyhistoria.

Det kommer inte förhindra vilda satsningar, för de har sannerligen redan gjorts på sina håll och kanter, men det kan hjälpa klubbledare att sitta lugnare i värvningsbåten, uppmuntra till nedskärningar på kostnadssidan med gott samvete och skänka trygghet till att klubbarna kommer fortleva i den liga den tillhör.

Och när potentiella coronautbrott i lagen dessutom kan rubba tävlingsbalansen från omgång till omgång kan vi gå mot den mest orättvisa säsongen någonsin.

Förbundet har hittills varit främmande för att ändra serieupplägget temporärt. De har återkommande hänvisat till den utredning som mynnade ut i att vi nu har ett lag som går upp, ett åker ur, utan direkta möten mellan lag i olika serieskikt.

Min, och många andras önskan, är att förbundet nu ska släppa sin rigida inställning till ett korrekt och spikat ligasystem.

Tillåt klubbar att andas ut och vara säkra på sin serietillhörighet, men bibehåll samtidigt en tävlingsbalans där lag har chansen att sträva uppåt.

Supportrarna ska inte gå miste om att få känna euforins essens till våren när luften luktar kval igen, den är vital för att sporten ska fortsätta leva. 

”De får inte dö”

Men för att sporten ska leva måste den rymma klubbar på alla dess nivåer, från seniorer ända ned till barn- och ungdom. Dessa föreningar, som slåss med näbbar och klor för sin överlevnad, verkar över hela vårt land, i storstäder som glesbygd. De är mindre orters identitet och människors livsverk. 

De får inte dö. 

Aldrig tidigare har 15 lag i SHL och Hockeyallsvenskan känts mer naturligt och rätt. Starka SHL, visa hur solidariska ni kan vara. Släpp in ett till lag i värmen och dela på kakan för säsongen 2021/2022.

Precis som Hockeyallsvenskan får göra med ett lag från Hockeyettan.

Sedan tackar vi av två lag därefter och återgår till det normala och naturliga.

Det där vi visste innan corona, det där vi kände och levde innan pandemin.