Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klubbarna går ihop för att stänga serien

Johan Lindbom, klubbchef i Kristianstad, bekräftar i ett sms till SportExpressen att de backar förslaget: ”Vi står bakom det”.Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN
Västerviks tränare Mattias Karlin.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: Simon Eliasson / Bildbyrån

En diskussion, som snart kommer leda till ett förslag, har blossat upp i Hockeyallsvenskan. 

SportExpressen kan avslöja att upp emot hälften av klubbarna vill att ligan stängs för nedflyttning. 

– Vi tillsammans med ett par andra klubbar diskuterar att stänga serien nedåt, av både ekonomiska och sportsliga orsaker, bekräftar Emil Georgsson, Västerviks sportchef.

En ny säsong av Hockeyallsvenskan startar på fredag, mer oviss än någonsin. Det går att skylla på coronapandemin och den kris som uppstått i virusets bakvatten. 

Efter regeringens icke-besked i torsdags gällande lättnader av publikrestriktioner råder en fortsatt osäkerhet i klubbar runtom i landet för ekonomin. Med spel inför tomma läktare står flera föreningars existens på spel och tiden börjar bli knapp. 

Flera lag, däribland Västervik och Kristianstad, har flaggat för allvarliga likviditetsproblem om inget akut sker.

Hockeyallsvenska klubbar vill stänga serien

De två klubbarna står också bakom ett förslag som kommer lämnas in till Hockeyallsvenskan senare i veckan. 

SportExpressen kan berätta att i det kommer föreningarnas representanter mana på för en stängning av ligan säsongen 20/21. 

Nedflyttning ska enligt förslaget skrotas, men uppflyttning ska fortfarande vara möjligt.

– Vi tillsammans med ett par andra klubbar diskuterar att stänga serien nedåt, av både ekonomiska och sportsliga orsaker. Vi tror att det skulle göra oss gott att inte kapprusta mot varandra om att eventuellt slippa ett negativt kval. Det finns en risk att säsongen ställs in i Nordamerika och då kan spelarmarknaden explodera. Vad händer om en bottenkonkurrent tar in fyra spelare i februari medan de andra inte har råd?, säger Emil Georgsson. 

Västerviks sportchef trycker även på den ovisshet som viruset medför. 

Georgsson menar att tävlingsbalansen kan komma att bli skev under säsongen. 

– Det finns också en sportslig orättvisa som kan uppstå om ett lag får corona vid fel tidpunkt. Tänk ett scenario där ett lag drabbas av viruset i februari då man ligger i en tajt streckstrid. Då tvingas du lämna walkover och riskerar att åka ur på grund av det. En annan risk är att lag kanske döljer sjukdom för att kunna spela med bästa laget i skarpt läge.

”Det tar bort en stor stress”

I slutändan är det ishockeyförbundet och dess styrelse som tar beslut gällande upp- och nedflyttning. 

Om det blir fallet kommer tävlingsbestämmelserna att behöva ändras. 

Emil Georgsson anser att det krävs extraordinära åtgärder i extrema tider. Som att stänga ligor för nedflyttning, men tillåta lag att avancera uppåt i hierarkin under kommande säsong. 

Sedan återgå till ett normalt seriesystem säsongen 21/22.

– Vi ser helst en stängning av ligan nedåt, men att det ska vara möjligt att gå upp. Då får man spela med fler lag nästa säsong och sedan korrigera det genom att två lag åker ut säsongen 21/22. Det skulle inte lösa något problem, men det tar bort en stor stress i att riskera att åka ur. 

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson återkom under måndagskvällen med ett svar till lagen som önskar en ändring i seriesystemet:

”Svenska Ishockeyförbundets stämma - förbundsmötet - fattade så sent som 2019 beslut om en ny seriemodell som innebär att ett lag går upp och ett åker ur mellan SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan varje år. Detta efter en gedigen serieutredning där vikten av möjligheten att gå upp i seriesystemet, och därmed risken att åka ur, lyftes fram av en mycket bred majoritet av distrikt och röstberättigade föreningar i svensk ishockey.”