Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klassiska klubbarna hotar att lämna ligan

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRŁN
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRŁN
Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN

Sex hockeyallsvenska klubbar, däribland Modo, AIK och Leksand, har skickat in en skrivelse till SHL och svenska ishockeyförbundet efter att de tröttnat på den orättvisa ekonomiska situationen.

Flera klubbar kan tvingas lägga ner både dam- och juniorverksamheten – eller dra sig ur seriesystemet för att starta en egen liga. 

Det skriver Aftonbladet

Nästa säsong börjar det nya tv-avtalet att gälla. Då kan varje SHL-klubb få upp till 45 miljoner kronor var, medan de hockeyallsvenska klubbarna får nöja sig med som mest 2,3 miljoner.

På grund av den ekonomiska orättvisan har nu sex hockeyallsvenska klubbar gått samman och skickat en gemensam skrivelse till SHL och svenska ishockeyförbundet, enligt Aftonbladet.

Enligt tidningens uppgifter handlar det om Södertälje, Timrå, AIK, Leksand, Modo och Björklöven. De kräver nu svar på hur SHL ska se ut i framtiden - och förbundets ordförande Anders Larsson bekräftar att han har tagit emot skrivelsen.

– Jag fick brevet sent i går kväll och har läst igenom det på morgonkvisten. Men jag behöver läsa några gånger till för att bilda mig en bättre uppfattning, säger Larsson till Aftonbladet.

Klubbarna hotar att lämna ligan

Enligt uppgifter till tidningen kan den ekonomiska situationen göra att klubbarna behöver lägga ner både damlag och hockeygymnasium, och eventuellt hela juniorverksamheten.

De skriver också att ett annat alternativ är att klubbarna drar sig ur det svenska seriesystemet för att i stället starta en egen liga om inte SHL utökas med fler lag.

–  Just nu har vi en bra dialog med Hockeyallsvenskan. Det finns flera frågor som vi verkligen vill resonera om. Det är viktigt för oss att ha en bra andraliga i Sverige och vi är väldigt öppna med att diskutera andra moment som kan tillföra ligan, säger SHL:s ordförande Anders Källström.

"Ska diskutera det här då"

Anders Larsson vill inte spekulera i vad det kan betyda för svensk hockey om hotet blir verklighet.

– Det här är ju föreningar med höga ambitioner och långa traditioner. Jag vill inte uttala mig om det ännu, men på torsdag har vi ett styrelsemöte och ska diskutera det här. Och på fredag har vi en ordförandekonferens där alla 22 distrikt, samt 14 SHL-föreningar är representerade. Hockeyallsvenskan har bjudits in till det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!