Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaptenens dröm: Bli domare i SHL

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Mikael ”Daggen” Eriksson drömmer om att ta sig till SHL.

Som spelare.

Och domare.

– Det är mitt mål, säger Karlskogas kapten som håller med Johan Hedberg i sin skarpa kritik mot hockey-Sverige.

BIK Karlskoga spänner bågen högt inför säsongen 2021/2022. Klubben vill nämligen nå SHL för första gången i föreningens historia.

Och ska man tro expertisen är chanserna relativt goda för att lyckas med den bedriften. 

Laget tippas vara med i toppen av den hockeyallsvenska tabellen.

– Jag gillar det. Vi har varit tippade högt upp under flera säsonger och vi har tillsammans, i gruppen, satt ett mål att vara där uppe även i vinter. Det gäller att visa att vi är så bra som alla tror, säger Mikael Eriksson.

Kan lägga av efter säsongen

”Daggen”, som han kallas, har hunnit bli 34 år och även fast klubbens kapten brinner lika mycket för att ta BIK till finrummet som tidigare inser han själv att karriären förr eller senare kommer vara över. 

– Det är inte många säsonger kvar. Det är tråkigt, men jag har en sådan hunger att göra något bra med Karlskoga. Jag känner att det kan hända i år för det finns en stor revanschlusta från ifjol då jag inte tycker att vi fick ut det vi förtjänade. Det är många kvar från förra säsongen som känner likadant.

Är det ett år kvar, sedan lägger du av?

– Det är inte många säsonger kvar, nej. Det finns en risk att det här är sista året.

Den dagen ”Daggen” tackar för sig kommer ett nytt kapitel i ishockeyns tjänst ta vid.

– Jag förbereder mig för ett liv efter spelarkarriären. Jag jobbar på marknadssidan i BIK och dömer hockey, så jag har väl tre jobb just nu, säger han med ett stort leende. 

I dagsläget är Eriksson huvuddomare i Hockeyettan och J20 Nationell.

– Jag gör dåliga matcher när vi haft tunga träningar, så det måste jag säga till Karl (Helmersson, tränare), haha. Det är skitkul att döma.

Du vill satsa på det?

– Ja. Jag vill jobba heltid som domare. Målet är SHL, och hur lång tid det tar... Det får vi se. Det kommer ta tid, för det är många duktiga domare före mig. 

En av alla som står före i ledet är BIK-ikonen Daniel Wessner, som är en god vän till Mikael Eriksson.

Wessner dömer i dag Hockeyallsvenskan.

”Daggen” vill följa i hans fotspår.

– Han gör det fantastiskt bra och det syns att han klarar av det. Jag vill göra samma resa efter att jag lagt av.

De tidigare lagkamraterna skildes åt 2017 när Wessner lade av, men de stöter på varandra i olika sammanhang titt som tätt.

– Han har varit en ledare som jag sett upp till under min karriär. Jag lyssnar på honom mycket och försöker lära mig så gott det går. Det är nyttigt med mixen att lyssna på personer som har varit domare hela livet och de som kommer från en spelarbakgrund. 

Håller med Johan Hedberg

Varje säsong är domare i olika serier föremål för diskussion, det är ofrånkomligt. 

Allt som oftast handlar det om kritik kring enskilda bedömningar, där ett av flera exempel går att hämta från förra veckan då Malmös forward Marcus Sylvegård rasade över ett domslut i matchen Oskarshamn–Malmö.

Det finns dock personer som väljer att försvara domarkåren, i en längre intervju med SportExpressen uttryckte Moratränaren Johan Hedberg en besvikelse över hur personer i Hockeysverige kan bete sig mot rättskiparna.

– Jag blev förvånad över hur vissa kunde bete sig ibland. Hur mycket det gnälldes. Det gestikulerades och skreks på domare och motståndare. Ett helt lag kunde stå och banka i sargen och skälla på domaren. Spelare gapade och skrek. Jag ska inte säga att jag blev besviken, men det var en överraskning, sa Hedberg.

Mikael ”Daggen” Eriksson nickar medstämmande åt Hedbergs ord.

– Verkligen. Och jag är ju en av de som driver på det också.

Känner du dig skyldig?

– Ja, det gör jag. Samtidigt måste man förstå att man är inne i det och väldigt het när man spelar. Det måste få komma ut på något sätt. Det måste domarna förstå. Jag tycker att jag klarar av att hantera sådana spelare som blir förbannade och det kommer alltid finnas spelare som blir det för ett lag förlorar alltid matchen, och då är det lätt att ta ut det på domaren. 

Vad tycker du personligen om det, att spelare och ledare öppet kritiserar domare?

– Jag förstår båda sidorna. Många spelare förstår inte hur svårt det är att döma och många kan inte regelboken. Har man inte förståelse för den blir det svårt. Samtidigt kan jag köpa att spelare har kritik, men vi har fantastiskt duktiga domare i Hockeysverige. Det syns när de gör fel och media är duktiga på att förstora upp det, men det är en charm att den pressen finns där också.

Vad utmärker en bra domare?

– Framför allt kommunikation. Jag älskar att prata, och förklaringarna till spelarna är viktiga. I heta situationer försöker jag ofta prata med spelarna och lugna ned dem, i stället för att stå och peka med hela handen och bara blåsa i pipan. Vi ska göra det bra tillsammans och få en skön jargong ihop. Det är viktigt att vara mänsklig och erkänna när man har fel, men du måste samtidigt stå upp för dina beslut och ryta ifrån när det behövs. 

Om en domare vägrar ta en diskussion med dig, hur reagerar du då?

– Jag accepterar det också, men jag är tvärtom, och då kommer inte jag klicka med den domaren kanske. Jag gillar att det kan vara öppet och att man kan stå och skrika på varandra. Blir du arg på mig, då måste jag få bli arg på dig. 

Ett är säkert, Mikael ”Daggen” Eriksson kommer bli arg på domare i vinter och spelare kommer bli arg på honom när han bär den svartvita tröjan. 

Det är i slutet av dagen en naturlig del av sporten ishockey, vare sig vi vill det eller inte. 

Och ”Daggen” skyr knappast kritiken eller trycket utifrån, han välkomnar snarare den.

– Jag gillar pressen. Den har jag levt med hela livet. Jag är inte främmande för att få kritik, det höjer mig snarare.

Lyssna på Daniel Wessner som pratar om domaryrket i Expressens podcast Hockeypuls: