Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kapade domaren – nu frias Pentler

Oscar Pentler.
Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN

Den 23 mars fälldes Almtunas forward Oscar Pentler för en pååkning av domaren Alexander Österberg i hockeyallsvenskan.

Det fick stora delar av hockey-Sverige att gå i taket.

”Ett helt horribelt beslut”, sa C More-experten Petter Rönnqvist.

Nu frias Pentler, efter en överklagan hos Riksidrottsnämnden.

– Det kändes som att de skulle behöva fria, säger Oscar Pentler som mottagit beslutet på morgonen i dag.

Det var i en match mellan Almtuna och Västerås i mars som situationen inträffade.

En av matchens huvuddomaren Alexander Österberg blev då pååkt och anmäldes till svenska ishockeyförbundets discplinnämmnd.

Beslutet blev hårt. Ett datumbestämt straff från 10 september till 26 september och 2000 kronor i böter för physical abuse of officials, delades ut.

Det gav reaktioner. Ordentliga sådana.

C More-experten Petter Rönnqvist twittrade att det var ett horribelt beslut.

https://twitter.com/ronnqvist32/status/1374366690121687047

SportExpressens Sanny Lindström skrev en krönika efter beslutet, där han skrev ”Det här är för låg nivå och skadar deras trovärdighet enormt mycket.” och uppmanade Almtuna att överklaga domen.

Det gjorde man också. Och får rätt.

Det gör Oscar Pentler lättad.

Pentler lättat efter beskedet

– Det känns riktigt bra. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig av överklagan men av reaktionerna på sociala medier efter anmälan och domen, så kändes det som att de skulle behöva fria. Det är min åsikt.

Hur minns du situationen?

– Jag kollade upp och såg att en av domarna kom backandes mot mig. Min första tanke var att gå på insidan, men jag insåg att det inte skulle gå för det var för trångt mellan domaren och sargen. Då fick jag hoppa mellan målbur och domare. Jag minns att jag touchade och själv ramlade framåt, men jag tyckte inte att det var en större grej. Det var absolut inte meningen för jag skulle aldrig åka på en domare med flit. Jag blev faktiskt chockad att det anmäldes.

Du försökte egentligen undvika kollisionen, säger du?

– Ja, precis. Allt gick väldigt fort där, och jag försökte hoppa undan. Sedan blev det anmälan och togs vidare vilket kändes helt sjukt.

Det här innebär att du kommer få spela början av nästa säsong eftersom disciplinnämndens dom upphävs. Hur känns det?

– Det känns bra, absolut. Jag vet inte om jag hade behövt missa tränings- eller seriematcher, men det känns bara bra att bli friad. En väldigt skön känsla, säger Oscar Pentler.


Hela beslutet från Riksidrottsnämnden

RIN:s bedömning:

Disciplinnämnden har, med hänvisning till att Oscar ”visat vårdslöshet och utsatt domaren för stor skaderisk”, funnit att han begått en förseelse med 14 kap. 2 § 8 p. RF:s stadgar och regel 40 i Svenska Ishockeyförbundets Spelregler för ishockey.

För att Oscar Pentler ska kunna straffas enligt dessa regler krävs att förseelsen begåtts uppsåtligen – det är alltså inte tillräckligt att agerande är oaktsamt eller vårdslöst. Av den filmsekvens som åberopats i målet framgår visserligen att Oscar Pentler haft god sikt och därmed borde haft goda möjligheter att undvika kollisionen med domaren. Det går dock inte att utesluta att det rör sig om en olyckshändelse. Mot denna bakgrund är det inte visat att Oscar Pentler haft uppsåt att kollidera med domaren. Han ska därmed frias från ansvar.


Med ändring av Disciplinnämndens beslut lämnar RIN anmälan mot Oscar Pentler utan bifall.


RIN:s beslut får inte överklagas.