Kan tappa flera spelare – mitt under säsongen

Hugo Styf.
Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
Victor Sjöholm.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Emil Andrae.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

I början av november pausas hockeyallsvenskan i tio dagar, och när serien väl återupptas igen samlas Juniorkronorna för ett sista läger inför JVM.

Därmed kan vissa klubbar tvingas spela utan några av sina bästa juniorer i flera omgångar.

– Det är klart att det inte är optimalt, säger MoDos sportchef Henrik Gradin. 

Det råder hockeyfeber i hockeyallsvenskan just nu. Snart öppnas dörrarna för säsongen 21/22 och om en dryg vecka får klubbarna välkomna tillbaka till sina supportrar igen. 

Från och med fredag, då premiären spelas, är fulla omgångar inplanerade i spelschemat fram till slutet av oktober. 

Det blir med andra ord hockey för hela slanten fram till just oktober, då ett tio dagar långt uppehåll mellan 31 oktober och 10 november väntar.

En paus inte alla klubbar uppskattar.

– Jag tycker det är ett underligt upplägg, som jag inte alls förstår. Jag är inte speciellt förtjust i det, säger Johan Hedberg.

Moras tränare tycker att pausen kommer för tätt inpå seriestarten.

– Vi har skjutit på seriepremiären och kommer ha spelat ungefär en månad av serien efter att ha haft en sex veckor lång försäsong. 

Hur ser er plan ut för uppehållet?

– Vi börjar med ett träningsläger tidigt under den veckan, måndag-torsdag. Sedan tar vi tre dagar ledigt. Det skulle bli en för lång träningsperiod annars med tanke på försäsongen, avslutar Johan Hedberg.

Landslagsläger direkt efter uppehållet

Tidigare år har hockeyallsvenskans höstbreak och Juniorkronornas sista landslagsläger inför JVM infallit under samma period i november, bortsett några enstaka matcher.

Men i år är det annorlunda. 

Hockeyallsvenskans schema ekar tomt i början av november och smygstartar igen 9 november samtidigt som Juniorkronorna samlas mellan 8 och 14 november i Ängelholm. 

Det betyder att en del klubbar riskerar att få spela utan några av sina topptalanger i flera matcher. JVM-aktuelle Victor Sjöholm, Emil Andrae och Zion Nybeck kan exempelvis missa tre omgångar med HV71. Ett annat allsvenskt lag, MoDo, har tre spelare med åldern inne för att spela JVM: Hugo Styf, Theo Jacobsson och Jeremias Lindewall. 

– Det är klart att det inte är optimalt, men vi klubbar har haft en möjlighet att påverka det här. Vi borde alla ha varit mer uppmärksamma och tänkt till, säger MoDos Henrik Gradin.

Du hade helst sett att det allsvenska uppehållet tajmats med landslagslägret?

– Med facit i hand, ja. Det hade varit optimalt. 

”Det är dina ord, inte mina”

Hockeyallsvenskans vd Gabriel Monidelle har inte hört talas om klubbarnas invändningar när SportExpressen når honom. 

Schemat hade kunnat ändras om lagens representanter hade framfört ett sådant önskemål i tid, berättar han.

– Uppehållet ligger där det brukar ligga, det är ungefär samma tidpunkt som det varit tidigare år. Det är ett uppehåll vi brukar ha i början av november. Jag har inte hört något från någon klubb som opponerat sig emot det. De har haft mycket att tycka till om gällande spelschemat.

Några klubbar riskerar att tappa spelare under flera omgångar, hade ni med facit i hand kunnat göra annorlunda?

– Så kan det vara, men det beror på vad man menar med facit i hand. Det här är första gången gången jag hör om det här. Jag går på vad klubbarna säger till mig och det har inte kommunicerats att uppehållet ligger fel eller borde skjutas på. Med det sagt tycker jag att uppehållet ligger bra, hade klubbarna velat flytta på det i ett tidigare skede hade det nog framförts och då hade vi kunnat titta på det. 

Då får klubbarna skylla sig själva, med andra ord.

– Det är dina ord, inte mina.

JVM spelas i Edmonton mellan 26 december och 5 januari. Spelare födda 2002 eller senare är uttagningsbara.