Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sparkad förra veckan – tar nu över krisklubben

Jeff Jakobs.
Foto: BILDBYRÅN
Moras David Goodwin.
Foto: BILDBYRÅN

Mora har fått en tung start i återkomsten till hockeyallsvenskan.

Nu väljer klubben att sparka tränaren Jeff Jakobs.

– Det är tråkigt så klart. Men man har haft det lite på känn, säger Jakobs.

Mora åkte ur SHL förra säsongen och årets säsong har inte börjat bra. På 20 matcher har laget endast samlat ihop 20 poäng och efter lördagens förlust mot BIK Karlskoga halkade klubben ner under kvalstrecket.

Nu väljer klubben att agera genom att sparka tränaren Jeff Jakobs.

‒Tyvärr har vi dock haft en nedåtgående trend under en längre tid nu och vi är övertygade om att det här tränarbytet blir en viktig injektion i laget. Vi måste göra en stor förändring och agerar för klubbens bästa, säger klubbens ordförande Lars Lisspers.

Tomek Valtonen ny huvudtränare i Mora

In i båset kommer i stället Tomek Valtonen och Kasper Vuorinen. Den finska duon kommer närmast från tyska andraligan där de ledde Ravensburg Towerstars fram till förra veckan. Då valde den tyska klubben att bryta kontraktet med tränarna.

– Att avbryta samarbetet omedelbart är den bästa lösningen för båda parter, säger vd Rainer Schan till klubbens hemsida. 

Valtonen blir huvudtränare, en roll han tidigare haft i både Jokerit och Sport. 39-åringen har även varit tränare i polska Podhale Nowy Targ och sedan förra säsognen är han dessutom polsk förbundskapten.  Valtonen har även en lång spelarkarriär bakom sig, främst i finska Liiga men han gjorde även en sejour i Södertälje där han noterades för fyra SHL-matcher säsongen 2007/08.

Kasper Vuorinen blir assisterande tillsammans med Örjan Lindmark, som alltså fortsätter i sin roll. Daniel Grillfors, som inledde säsongen som assisterande tränare, fick lämna för en roll i J20-laget för tio dagar sedan.

Jakobs: ”Får slicka såren”

Jeff Jakobs, som kom från rollen som assisterande tränare i AIK, tvingas nu lämna Mora efter fem månader i klubben.

– Det är tråkigt så klart. Men man har haft det lite på känn, säger han.

– När man åker ur SHL, så blir det en väldig omställning och det tar tid. Men det är klart att det har inte rullat på lika bra som man hade önskat sig.

Mora blir därmed tredje laget på kort tid i hockeyallsvenskan som sparkar tränaren. Både AIK och Södertälje har tidigare tagit samma beslut – och samtliga tre lag i botten av tabellen har därmed bytt tränare redan i november.

– Men jag vet hur branschen är. Är man tränare, så lever man med risken att man får lämna. Nu får jag slicka såren och komma igen, säger Jeff Jakobs.