Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lämnar Leksand – nu träder han fram

Johan Bonde har lämnat tjänsten som materialförvaltare i Leksand.
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
"Är det någon som kommit och frågat om en gammal klubba, så har jag ofta gett bort saker."
Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Efter 19 säsonger i båset, så är det slut.

Leksands materialförvaltare, Johan Bonde, lämnade i dag föreningen efter att ha varit en av de två personerna som var med i svinnhärvan som skakat klubben den senaste veckan.

För SportExpressen väljer han nu att lägga korten på bordet.

– I samråd med Leksand, så har vi bestämt oss för att gå skilda vägar, men jag vill att alla ska veta att jag inte gjort detta som en business, säger Bonde.

Johan Bonde är ångerfull.

Det som varit hans livsstil de senaste 19 säsongerna, med bussresorna, snacket med grabbarna i laget, tog i går slut när Leksand vann hemma mot Troja-Ljungby.

I dag var han på möte med ledningen i Leksand. Och man kom överens om att avsluta tjänsten.

– Jag står för det jag gjort, och det med en otrolig ånger som jag tar på mig det, och jag tänker inte stoppa huvudet i sanden.

Kan du berätta vad det är du gjort?

– Man skulle kunna säga att jag har varit för snäll. Är det någon som kommit och frågat om en gammal klubba, så har jag ofta gett bort saker. Och det har hänt att jag fått en och annan krona, som gått till någon fika. Men jag har inte haft någon verksamhet av det här.

Johan Bonde
Foto: Johan Svensson

Johan Bonde: "Ingen snyfthistoria"

Du har inte sålt saker öppet på Blocket eller liknande sajter, menar du?

– Nej, det har jag inte. Det har med den andra utredningen att göra, men jag vet att det jag gjort är fel. Jag önskar att jag hade det ogjort.

Varför väljer du att kliva fram?

– Det här ska inte vara någon snyfthistoria på något sätt. Jag vet vad jag har gjort och står för det. Det är också en anledning till att jag vill kliva fram och berätta det. Sedan vill jag hindra ryktesspridning, och oskyldiga ska inte behöva bli misstänkta. Jag har gjort fel, och det tänker jag stå för.

– Om det är någonting jag kan göra för att rätta till det, så gör jag gärna det.

I den interna utredningen som Leksands IF gjort har två personer framkommit. Polisen har genomfört en förundersökning och ärendet är numera överlämnat till åklagarmyndigheten i Falun. 

Johan Bonde är den ena av de två personerna som förekommer i Leksands utredning.

Men vem den andra personen är vill han inte uttala sig om.

– Det får bli upp till den personen. När Leksand gjort utredningen, så har jag erkänt och varit behjälplig. Men andras handlingar, får de stå för.

"Jag har bara mig själv att skylla"

Bonde klev in på sin 19:e säsong som materialförvaltare i klubben. Under alla åren har han bara missat en enda match.

Hans morfar begravdes och då fick laget klara sig utan honom.

– I oktober 2002, mot Timrå borta. Det har blivit några matcher sedan dess. Det är en livsstil som upphör. 

– Men jag har bäddat för det här själv, och har bara mig själv att skylla. För att få lugn och ro kring Leksands IF, så blir det bäst att jag säger som det är.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska testa på det här med att umgås med familjen. Jag kommer gå på matcherna också. Men även smälta det som precis hänt. Vad jag vill göra som jobb vet jag inte. Vi får se, jag är i alla fall ganska lättlärd.