Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Ericsson om Vita Hästen: ”Oerhört tråkigt”

Foto: Adam Johansson

Vita Hästen går i konkurs. Igen.

Jimmie Ericsson, som fostrades i klubben, är besviken och frustrerad.

– Det känns orimligt att det kan gå så fel. Man tänker: ”Vad har de gjort?”, säger Ericsson.

Under fredagseftermiddagen kom beskedet att Vita Hästen ansökt om konkurs och att Västervik erbjudits platsen i hockeyallsvenskan.

En tuff smäll för Norrköpingshockeyn och supportrarna.

Och för Jimmie Ericsson.

Den 43-årige hockeyikonen, med VM-guld, OS-silver och dubbla SM-guld på meritlistan, fostrades i Vita Hästen och håller fortfarande koll på det som han beskriver som ”sitt lag” i hockeyallsvenskan.

– Ja, jag fick precis ett samtal från en kompis som berättade om nyheten, säger han.

Hur reagerade du?

– Jag tycker att det här är oerhört tråkigt, så klart. Det är ju min moderklubb. 

För en månad sen höll Vita Hästen ett extrainsatt årsmöte där det redovisades att aktiebolaget, genom vilket klubbens a-lagsverksamhet drivs, hade ett negativt eget kapital på 4,6 miljoner kronor och årets resultat var ett underskott på 6,8 miljoner kronor. 

Jimmie Ericssons kritik

Siffror som Jimmie Ericsson har svårt att få ihop.

– 6,8 miljoner på ett år.. att det kan bli så fel, det ser jag som ganska orimligt. Vad har man gjort? Då känns det som att något är.. ja, fel.

– Klubben gick i konkurs för ungefär 30 år sen och man hoppas ju verkligen att det ska lösa sig här, men jag vet inte. Så länge man inte har några egna produkter, eller i alla fall inte speciellt många som fylls på underifrån, ja, då måste man ju konkurrera med andra klubbar om spelare.

När Jimmie Ericsson debuterade i Vita Hästens A-lag i början av 2000-talet hade man relativt nyligen återhämtat sig efter en konkurs och spelade i division ett.

Tror du att Vita Hästen har nytta av de erfarenheterna i dag?

— Nej, det tror jag egentligen inte. Jag spelade där några år efter konkursen, då var det ändå en del unga från egna leden. Men inte tillräckligt många. Nu är det betydligt färre.

”Det har inte hänt så mycket”

Jimmie Ericsson utvecklar:

– De framgångsrika klubbarna i Sverige har ändå en femma som är ganska billig på grund av juniorkontrakt. De kanske fyller en tredje- fjärdeformationsroll men kostar en tiondel. Då sparar man väldigt mycket pengar. Hur många har Vita Hästen? Tre kanske, och då är två ganska gamla.

 – Det har inte hänt så mycket på den fronten på ett tag och jag har ingen aning om hur ungdomsverksamheten bedrivs, men jag tror att om man ska vara en framgångsrik klubb i Sverige, oavsett idrott, så är det ett måste att ha en egen verksamhet. Att det kommer spelare underifrån kontinuerligt.

Han jämför med Skellefteås guldlag 2014.

– De var väl kanske inga tredje- eller fjärdeformationsspelare egentligen, men i vårt lag var de det. Då kan man ju lägga ganska mycket pengar på toppspelarna och få ett slagkraftigt lag.

Jimmie Ericsson avslutar:

– Det finns en del att jobba på. Som publik så vill man ju också ha spelare som vuxit upp i staden. Det bygger en historia. Måste jag välja mellan två spelare som är lika bra, där den ena kommer från stan och den andra inte gör det, så väljer jag den första. Det låter taskigt kanske, men så är det.