Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättedramat: ”Pratat om att tysta dem...”

Modos spelare firar.Foto: C More
Foto: C More

UMEÅ/STOCKHOLM. Vilket drama! 

Den första hockeyallsvenska finalen avgjordes först i den andra förlängningsperioden – där Magnus Häggström till sist blev matchhjälte för Modo med sitt avgörande mål. 

– Vi pratar om att komma in och tysta dem, och det tycker jag att vi gör, säger Häggström i C More.

Björklöven fick en smakstart på den första hockeyallsvenska finalmatchen hemma mot Modo. Med 02:53 på klockan drog poängkungen Jonathan Johnsson på sig en utvisning efter crosschecking, Björklöven gavs chansen att spela powerplay – och fick något turligt utdelning. 

Efter en misslyckad Modo-rensning hamnade pucken precis framför Fredric Andersson som reagerade instinktivt och skickade in 1-0. 

Halvvägs in i den första perioden var det dags igen för Björklöven – som återigen spelade numerärt överläge. Alexander Wiklund styrde in pucken i mål, snyggt framspelad av Axel Ottosson. 

Henrik Björklund reducerade för Modo tidigt i den andra perioden, men kort därefter fick Björklöven spela numerärt överläge i fem minuter efter att Kim Rosdahl åkt på matchstraff – och Olle Liss satte 3-1. 

Omdiskuterad tackling

Modo reducerade dock ytterligare en gång innan den andra perioden var över – och med tio minuter kvar av den tredje satte Mattias Norlinder 3-3. 

Med bara några sekunder kvar av matchen blev stämningen uppretad i A3 arena, när Björklöven ville ha Patrik Karlkvist utvisad efter att ha sänkt Axel Ottosson till isen. 

Löven-tränaren Joakim Fagervall gjorde tecknet för crosschecking i båset och visselorkanen tog fart från hemmasupportrarna. Domaren valde att inte agera efter situationen. 

– Karlkvist tittar på pucken och helt plötsligt dyker Ottosson upp där. Det är inget avsiktligt, säger experten Harald Lückner i C More. 

Häggström avgjorde i förlängning

Ställningen var 3-3 efter ordinarie speltid och matchen gick till förlängning. Den första 20-minutaren blev mållös – och ytterligare en period fick läggas till för att avgöra matchen. 

Fem minuter in i den andra förlängningsperioden fick Björklövens Tyler Vesel ett jätteläge att avgöra matchen, när han bjöds öppet mål på en retur. Men Modos målvakt Patrik Bartosak var vaken stod för en jätteräddning med klubban. 

I slutet av den andra förlängningsperioden satte Magnus Häggström dit matchavgörande 4-3 – och blev hjälte för Modo som tar hem den första hockeyallsvenska finalmatchen. 

– Kvällen blev väldigt långt, men vi vann så den hade kunnat bli hur lång som helst, säger Magnus Häggström i C More.

– Det är jätteskönt, speciellt på bortaplan. Vi pratar om att komma in och tysta dem, och det tycker jag att vi gör. 

Tränaren Björn Hellkvist:

– Det viktigaste är att vinna sen hur det ser ut eller vägen dit är ointressant i slutspelet, det gäller att ta vinsterna och nu tog vi en.

Hellkvist hyllar även den 19-årige talangen Mattias Norlinder som noterades för 36 minuter i matchen och satte dit det viktiga 3-3-målet. 

– Han är jätteduktig, ibland tycker man att han skulle kunna spela med större marginaler men det är där hans storheter ligger att han vågar ta de skarpa vändningarna och riktningsförändringarna, och det är där han gör 3-3 målet. Ett riktigt fint mål. 

Åker ut i mötet mellan Modo och Björklöven: "Livsfarligt"
Avgjorde i femte perioden