"Jag har tyvärr gjort värre saker än så här"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: C More.
Foto: C More.
Foto: Anders Bjurö

Bik Karlskoga-stjärnan Christian Berglund bryter tystnaden efter sin tackling i huvudet på Björklövens Kalle Ekelund.

Berglund har varit avstängd tre gånger förut och nu väntar ny avstängning.

– Jag har tyvärr gjort värre saker än så här. Men det är det som är nytt som man får stå till svars för, säger Berglund till SportExpressen.

Det var en bedrövad Christian Berglund, 35, som åkte till träningen med Bik Karlskoga på onsdagen. Den förra Färjstadsstjärnan hade börjat säsongen starkt och gjort tre mål på fem matcher och kände sig pigg i benen.

Men så kom toppmötet med Björklöven och lite drygt sju minuter in i andra perioden tajmar Berglund en tackling fel och träffar Björklövens Kalle Ekelund så illa att han däckar.

"Tittat på jumbotronen"

– Jag har bara tittat på det som var på jumbotronen, säger Berglund om bilderna av hans tackling som rullade i Nobelhallen i Karlskoga.

Han fick grovt matchstraff för sin smäll och nu väntar en ny avstängning. Den tredje på mindre än två år.

– Det är klart det har varit jobbigt. Förra gången det här hände hoppades man verkligen att det inte skulle hända igen. Det är en jävla sits man har satt sig i, säger Berglund.

Han ger sin syn på situationen med Ekelund, som fick avbryta matchen.

– Jag ska tackla till honom och allting går ju så snabbt. Jag vet inte hur han rör sig, men jag träffar honom i huvudet har jag förstått. Känslan är att jag inte träffar honom jättehårt som tur är. Jag tyckte någon sa att han mådde okej. Att det mer var en försiktighetsåtgärd. Jag hoppas han kan spela i morgon.

Christian Berglund har kritiserats hårt av bland andra Björklöventränaren Tommy Jonsson.

– Jag har förstått att man kastar väldigt mycket skit på mig. Och att det har hänt förut så klart. Men det är absolut inte min avsikt att träffa honom (Ekelund) i huvudet. Sedan kanske det ser värre ut på videon.

Delar ut smällar

Christian Berglund har gjort sig känd som en skicklig målskytt, men också som en spelare som delar ut hårda proppar, som ibland är på fel sida av det tillåtna.

– Jag har sagt förut, man går in för att tackla motståndaren så att han kanske inte kan spela färdigt matchen, men han kan spela dagen efter. Förstår du vad jag menar? Man vill absolut inte att det ska bli en skada som blir längre än den matchen.

Berglund understryker att han inte hade något speciellt agg mot Kalle Ekelund.

– Folk kommer att säga att det ser illa ut, och att jag har en historik som ful spelare. Man vill vara en tuff spelare, men man vill inte vara en ful spelare.

– Jag har tyvärr gjort värre saker än så här. Men det är det som är nytt som man får stå till svars för. Jag kommer att få några matchers avstängning. Det är det sista jag vill för det har känts bra. Jag vill spela hockey och det är väldigt kul att spela i Bik. Jag tycker att det har varit en jobbig dag.

Kan man förändra skydden så att smällen mot motståndarens huvud inte blir så hård?

– Vi har pratat om det här förut. Förr när du krockade med en bil så var det i 50 kilometer i timmen. Nu är alla så vältränade så det går så oerhört mycket snabbare, så nu krockar du i 100. Många fall med spelare, jag tror att få gör det med flit. Det går så fort att det blir mer våld om man tar den här jämförelsen.

Har du varit i kontakt med Ekelund?

– Jag tänkte att det skulle lugna ner sig lite. Jag hoppas han kan spela i morgon. Jag hoppas och tror att man inte tror att jag hade en avsikt att skada just honom. Jag förstår att Björklöven blev upprört, man har ju varit avstängd förut och har en historik att spela tufft och ibland blir det fel. Det blev fel igen och det låter fjantigt att säga det, men det var absolut inte meningen.

Hur ser du på den kritik du har fått?

"Har en son som spelar hockey"

– Det är tufft så klart. Speciellt när man har en son som är nio år och som spelar hockey, och jag är med och tränar barn. Det är klart som fasen man ska förklara för barnen varför det blir så här. Man har ett ansvar som spelare mot hockeyn inför framtiden. Det har varit mycket snack om att man inte vill ha våld mot huvudet, säger Christian Berglund.

– Jag hade hoppats att jag aldrig mer skulle hamna i en sådan här situation. Det är tufft. Jag tycker inte synd om mig själv. Det jag har fått höra via de som har insyn (i Björklöven) så verkar han vara okej. Det hjälper ju så klart. Det är skönt.