Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag är inte rädd, det triggar mig i stället...”

Dagens toppnyheter i sportvärlden
Foto: LARS ANDERSSON / LARS ANDERSSON EXPRESSEN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Anders Gozzi är sportchef och assisterande coach samtidigt. 

Efter misslyckandet i fjol har AIK tappat nästan alla sina spelare, tvingats säga upp personal och dragit ner budgeten med 35 procent.

Hur orkar du fortsätta? 

– AIK är min klubb. Och jag vet vad vi behöver göra för att lyckas, säger Anders Gozzi.

Anders Gozzi kom till AIK som pojklagsspelare 1980. Han spelade i A-laget i 13 säsonger. Han har varit ledare i klubben i 16 år. 

– AIK betyder otroligt mycket för mig. Det är här jag vill vara, säger han.

I fjol hade han räknat med en stor framgång.

– Vi förlorade åtta matcher på 52 omgångar. Vi vann serien med elva poäng mer än tvåan Oskarshamn. Det är klart att det kändes bra. Sedan slutade det som det gjorde...

Han tystnar en stund innan han fortsätter:

- Det var en jobbig förlust som sved i många veckor efteråt. Vi mäktade inte med det mentala favoritskapet. Men vi kan inte skylla på att vi vann serien, det gjorde Mora en gång och gick upp. Oskarshamn var bättre i spelet med puck. Men att vi inte ens fick möta ett SHL-lag - det gjorde att det sved ännu mer...

Av alla motgångar han upplevt genom åren var detta en av de värsta. 

– Ja, tillsammans med kvalet mot Karlskrona 2016. Då var vi egentligen det bästa laget, men Karlskrona hade Johan ”Honken” Holmqvist. Han var skillnaden, säger Anders. 

AIK:s budget minskad med 35 procent  

Kvar sedan fjolåret är bara sju spelare. Budgeten är minskad med 35 procent och personal på kansliet har sagts upp. 

Coachen Tomas Mitell har fått ett drömjobb som assisterande coach i Chicago Blackhawks i NHL och det är Oskarshamn som ska spela i SHL till hösten. 

Men i en föränderlig hockeyvärld har Anders Gozzi samma svartgula hjärta och ett nyskrivet treårskontrakt, som både sportchef och assisterande coach. 

– Vi gjorde något bra i fjol, men inte tillräckligt bra. Det är en anledning till att jag är kvar. Jag ser en utmaning i det här. Vi har verkligen fått dra ner och slimmat organisationen. Många gör fler saker. Men vi behöver inte bli sämre för det.

Det sista säger han med bestämd röst och han fortsätter.

– Jag är inte rädd, det triggar mig i stället... 

AIK har de senaste åren satsat hårt på sin ungdomsverksamhet och i fjol var lagen i både J 18 och J 20 i kvartsfinal i JSM.

– Vi har fostrat många talanger och de senaste åren skickat flera spelare vidare till NHL än många SHL-lag. Vi vet vad vi ska göra. Vi vet hur man utbildar spelare. Vi vet vilken träning som krävs. 

Vad gör att du fortfarande brinner för det här?

– Jag tycker det är så väldigt kul att få jobba med idrott och se utveckling i unga spelare. Jag har gjort en del annat. också, jobbade på dataföretag, var scout för Winnipeg Jets. När jag kom tillbaka hit för några år sedan var det känslan direkt: jag har hittat vad jag vill göra i livet. Om man inte tycker det är kul, då pallar man inte...

Oviss framtid kring Hovet

I AIK:s nuvarande trupp finns få spektakulära nyförvärv - även om ryssen Denis Tolpeka har ett förflutet i både NHL och KHL. Här finns också flera spelare på tryout och just nu sex egna unga spelare.

– En egen bra ungdomsverksamhet är grunden för att lyckas inom svensk hockey om det ska bli något långsiktigt. I nuvarande lag har vi just nu fem öppna platser. Med 75 procent nya spelare måste man bygga på sikt. Målet i vinter är topp sex, på sikt är det SHL.

Eventuella arenabyggen är inget han längre funderar så mycket på.

– Allt står stilla just nu. Inget är klart vad som händer med Hovet. Eller något annat. Jag vet inte hur det blir, men vi har levt i den här verkligheten länge nu, säger han.

Solna och Stockholm har fina fotbollsarenor. I Solna har man också påbörjat byggandet en en ny tjusig simhall. Ishockeyn kommer i skymundan. I många andra sammanhang är 08-området ekonomiskt starkast. Inte inom hockeyn.

Hur många allsvenska klubbar har högre lönebudget än AIK?

– Modo, Björklöven, Södertälje, Mora - definitivt. Västerås också, säger Anders Gozzi. 

Ni har det tufft ekonomiskt och är beroende av publik på Hovet. Vilka spelare är värda entrépriset och blir de som fansen snackar om på tunnelbanan på väg hem efter matcherna i vinter?

– Jakob Svensson från Almtuna har gått lite under radarn. Han kommer absolut spela i SHL framöver. Det ska bli väldigt intressant att se vilken väg backen Isac Heens kommer att ta. Och Lukas Macklin från våra egna led kan bli riktigt bra.

Ny huvudtränare är Jussi Salo, du är både hans chef som sportchef och hans assisterande i båset - hur går det ihop?

– I omklädningsrummet är det han som bestämmer, han är huvudtränare och jag följer honom. Han gjorde ett jättebra jobb med juniorerna i fjol. Han står för en filosofi och ett spel som jag attraheras av. När man omsätter spelare och ledare är det smart att titta inåt först.