Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inte många som vet om den här historien”

Höjdpunkter från Moras seger mot seriefavoriten Modo efter tre snabba mål i februari 2020.
Foto: TV4 Nyheterna
Foto: TV4 Nyheterna
Foto: TV4 Nyheterna
Foto: TOMAS PETTERSSON
Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han har gjort sig känd som Mora IK:s starke man i snart tio år, i rollen som klubbdirektör.

Mer okänt är att samtidigt som hela världen pratade om Ben Johnsons dopingavstängning, så blev en 23-årig svensk motionär avstängd i två år för doping på ett gym i Landskrona.

– Den här historien är det inte många som vet om, säger Peter Hermodsson.

Det har snart gått 30 år sedan händelsen inträffade, och som uppmärksammades på TV4 Nyheterna genom nyanställde sportreportern Steffo Törnquist som gjorde sitt absolut första inslag för kanalen, när han åkte ner till Landskrona för att möta Peter Hermodsson.

30 år senare skrattar Hermodsson åt händelsen.

– Allting var så surrealistiskt. Det kommer in dopingkontrollanter så man trodde det var Gestapo som stormade in i lokalen, och vi undrade vad fan det var frågan om.

– Där satt vi, fem vanliga motionärer i lokalen, varav en gravid kvinna, och var tvungna att genomföra ett dopingprov. De riktigt stora killarna, som var stora som hus, de hade smitit ut genom en bakdörr, och vi fattade ingenting.

Att det genomförs dopingtester på svenska gym är ingenting ovanligt i dagens samhälle. 

Då var det någonting helt annat.

– De var så fruktansvärt nitiska. Vi fattade verkligen ingenting. Här satt vi, några simpla motionärer, som har kroppar därefter, och skulle dopingtesta oss.

För Peter Hermodsson blev det en stress. Han skulle i väg på en middag med sin chef, och började bli otålig. Stämningen blev otrevlig, och han drog i väg, och sa att han kunde göra testet senare.

Resultatet blev att han stängdes av i två år från all idrott av Riksidrottsförbundet.

Beskedet? Det fick han via en karikatyrmålning i Sydsvenska Dagbladet.

– Det ringde en kompis till mig och sa att det var en bild på mig i tidningen, så han faxade över sidan. Men jag trodde han drev med mig så jag rusade ner till affären och köpte en tidning.

Så du fick läsa om att du var avstängd från all idrott i två år, via en karikatyrmålning i Sydsvenskan?

– Helt riktigt. Sedan kom ett brev från RF någon dag senare.

På den tiden pratades det inte om doping på det sättet. Världen var närmast i chock när världsmästaren och den olympiske mästaren på 100 meter för herrar, Ben Johnson, åkte dit för doping.

I lilla Sverige rapporterades det därför stort när en svensk motionär åkte dit, för att han inte var beredd att ställa in en middag, och följaktligen stängdes av.

– Det var ingen allmän debatt på det sättet, vi tränade inte på något kommersiellt gym, och vi hade aldrig fått se några papper på att det kunde förekomma.

Peter Hermodsson hamnade i Skåne under nästan 27 år. Hans pappa är från Limhamn i Malmö och som 23-åring var han och kompisen Christian Antoine less på livet i Mora, och ville testa på något nytt.

Det blev spel i Landskrona BoIS för Antoine, och för Hermodsson väntade ett jobb som dataförsäljare på ett köpcentrum i Helsingborg. 

– Christian förstod allvaret eftersom han spelade i BoIS, så han och de övriga stannade kvar och gjorde testet.

Det gjorde inte Peter som stängdes av i två år från all idrott, men efter hans överklagan fick han ner straffet till ett år.

– Ja, herregud. Idag kan jag skratta åt det hela. Det är inte många som har haft vetskapen om att jag varit avstängd. Jag trodde aldrig att någon skulle ringa mig om det så här 30 år senare.

Steffo Törnquists debutinslag på TV4

TV4-inslaget som gjordes den 15 september 1990 var en historia för sig det också.

– Har du inslaget? Det skulle vara otroligt roligt att få titta på det igen. Jag minns mycket väl när Steffo ringde till mig och ville komma ner ett helt team till Landskrona.

Jag har inslaget.

– Jag minns att de sa åt mig att ta på mig så töntiga kläder som möjligt, och de var och filmade på både jobbet och hemma hos mig.

I vissa fall inga kläder alls.

– Det också!

Det är mycket starka scener när du slår igen en dörr också och spelar upprörd.

– Ha ha, jag minns det. Men dörren hade en dämpning, så det blev ingen särskild smäll.

Foto: TV4 Nyheterna
Foto: TV4 Nyheterna

I studion efteråt finns också klassiska scener när Steffo Törnquist och programledaren Bengt Magnusson diskuterar inslaget.

”Tough shit”, konstaterar Törnqvist krasst i studion.

Efter inslaget har det också funnits en relation mellan TV4-pionjären och Peter Hermodsson.

– Det var det första han gjorde. Han hade precis kommit dit från Expressen och var grymt nervös i studion, säger Hermodsson och skrattar högt.

– När jag fyllde 50, så kom det faktiskt en speciell hälsning från just Steffo som mina vänner hade fixat.

Foto: TV4 Nyheterna

Avstängningen är hävd sedan länge, och Peter Hermodsson kliver in på sin nionde säsong som klubbdirektör i Mora IK, i HockeyAllsvenskan.

Har avstängningen förändrat din syn på doping på något sätt?

– Jag har alltid varit en stor motståndare till doping. Så det skulle jag inte säga att det har gjort. Det är bra att man genomför tester.

Men innan samtalet är över så måste han ändå få svara på en viktig fråga.

Höll du dig verkligen från all idrott under ditt år som avstängd?

– Ha ha, jag spelade faktiskt både golf och fotboll.