Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Ingen som tar några dumma beslut i dag”

Modo åkte ur SHL våren 2016. Nu inför säsongen 2019/20 tippas den klassiska föreningen ta steget upp igen. Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN
Tobias Enström är lagkapten och nyckelspelare efter flytten hem från NHL. Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”The Heart of Hockey”. Som Örnsköldsvik länge har kallats. Foto: Robin Lindgren
Till och med ikonen Peter Forsberg får sig en känga av de krävande Modo-supportrarna. Foto: Robin Lindgren

ÖRNSKÖLDSVIK. Vad händer när ett hjärta slutar slå?

Våren 2016 kom Modo Hockeys konstgjorda andning att upphöra - och det dröjde ett par år innan ”the Heart of Hockey” började slå igen.

SportExpressen åkte till Örnsköldsvik för att ta reda på vad som hände åren innan tiden stannade.

- Framför allt så fanns det ju inte någon kontinuitet under många år i Modo Hockey, säger legendaren Markus Näslund.

Modo Hockey kom under ett par säsonger innan 2015/2016 att falla allt längre från toppen av svensk ishockey och allt närmre SHL:s mörka, oförlåtande, avgrund. Våren 2015 räddades man kvar i ett direktavgörande kval mot ett svagt Vita Hästen. Men bara ett år senare hände det som inte fick hända.

Fredag den 1 april 2016. 

Det var en av de blåsigaste dagarna i Örnsköldsvik på länge, med en temperatur just under nollstrecket och på morgonen förväntade sig alla att allt de läser eller hör är ett aprilskämt. 

Morgonen efter vaknade en hel stad, ja ett helt län, upp och önskade att gårdagen var ett skämt.

Men förlusten mot Leksand var inte ett skämt, och att Modo Hockey efter 39 år i den högsta ligan åkte ur SHL var inte en mardröm utan en verklighet de skulle komma behöva vänja sig vid.

Efter en kollaps i den tredje perioden av den sjunde och avgörande matchen mot Leksand kom allt att avgöras i en förlängning som bara blev drygt sex minuter lång.

Den finländske backen Otso Rantakari tappade pucken som siste man och gav bort ett friläge till Brock Montpetit som inte gjorde några misstag.

”Modo Hockey har varit på glid ner i allsvenskan under en längre tid och nu är man där och med facit i hand är nog ingen, som tittar nyktert på hur de här senaste säsongerna kan inte vara förvånad. Den här säsongen är ett enda stort praktfiasko.” skrev Pelle Hägglund, krönikör på Örnsköldsviks Allehanda, samma kväll. 

Modo tvingas säga hejdå till SHL. Foto: ROBBIN NORGREN / BILDBYRÅN

Och bara fyra dagar efter det otänkbara kom legendaren Peter ”Foppa” Forsberg att hoppa av sitt jobb som assisterande sportchef i klubben och över ett år efter mardrömskvällen berättade han för Aftonbladet att han fortfarande mådde dåligt över den kvällen. Den 1 april 2016.

Jag mår dåligt varje dag jag ser Modo i allsvenskan”, sa han då. 

* * * 

När fiaskot var ett faktum kom i stort sett hela laget att lämna och kvar från truppen som spelade mot Leksand fanns nästa säsong bara en målvakt, en back och tre forwards kvar för att reparera vad som hade skadats.

Den enda backen som valde att stanna var Örnsköldsvikssonen Oscar Hedman.

När vi träffar honom i Örnsköldsvik en solig höstdag tre och ett halvt år senare så är det fortfarande tufft för honom att prata om den där fredagen som alla önskade var ett skämt.

Blicken blir allvarlig när den 1 april 2016 kommer på tal...

– Oj… Hela den säsongen kände vi att vi hade ett bra lag men vi fick det aldrig att stämma av olika anledningar. Sen hamnade vi i kvalet och alla vet ju att i ett kval så kan allt hända och vi hade ju dansat på den där sköra linan ett tag och till slut höll den inte längre, säger han.

Hur tufft var det för dig, som är härifrån?

– Det var jäkligt tufft. Jag har svårt att beskriva känslorna än i dag men man mådde ju inte bra och jag ville bara försvinna under en väldigt lång tid. Man försöker ju säga att man inte påverkas och sånt men första året i Hockeyallsvenskan var riktigt tufft mentalt, det gick inte många dagar utan att man tänkte på den där avgörande matchen…

Oscar Hedman. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Vad som hade varit på gång under en längre tid hände till slut våren 2016. I takt med att tabellplaceringarna blev lägre och lägre blev antalet utländska importer fler och fler i Modo Hockey. Modo Hockeys identitet som ett hårt arbetande lag med majoriteten av truppen bestående av killar från länet var bortblåst. 

– Jo, vi tappade vår identitet någonstans där på vägen, det går det inte att sticka under stol med. Det är många lag som hamnar i de situationerna när de hamnar i en dålig spiral som vi gjorde säsongerna innan vi åkte ur. Vi slutade tro på vår identitet när resultaten inte kom och då blir det lätt att man värvar spelare från utomlands även som breddspelare till laget, säger Hedman. 

Spelare från Kanada vet att de får kontrakt någon annanstans nästa säsong, men ni som kommer från trakten kommer ju behöva stå till svars på ett helt annat sätt?

- Ja, men så är det absolut. Vi som kommer härifrån ska ju bo kvar här i stan och har alltid anknytning hit. Importer är bara här en säsong eller några år och behöver inte stå till svars på samma sätt som vi från trakten behövde.

* * *

Bara dagar efter förlusten mot Leksand lämnade ”Foppa” sin tjänst inom Modo Hockey. Och ett par år tidigare hade även NHL- och Örnsköldsvikslegendaren Markus Näslund hoppat av sitt jobb som sportchef i klubben. 

Näslund hann dock vara med under säsongerna där förfallet startade. 

När han minns tillbaka på sin tid i klubben är det med vemod. Saker och misstag han helst inte vill prata om.

– Ja, jag jobbade några år i organisationen och jag gjorde mina misstag också men jag vill egentligen inte kommentera vad som hände under tiden där när vi halkade ned. Men vi ville ju att det skulle vara ett hemvävt hockeylag med killar från Örnsköldsvik, men det är svårare i praktiken. Jag tror inte folk förstår att man nu för tiden tappar spelare i yngre ålder till AHL och såna ligor, sen kostar svenska toppspelare mer nu än för några år sedan, säger Näslund och fortsätter:

– Det var ju ett vägskäl när man skulle välja spelare, och det var väldigt svårt, så det finns flera sidor av den frågan som du ställer till mig. Men jag förstår att den känslan fanns och framför allt så fanns det ju inte någon kontinuitet under många år. Och det var en jätteviktig grej, att man får en trygghet i en ledarskara som står för något. 

* * *

Ibland kan en motgång vara en vändpunkt, ja faktiskt direkt nödvändig.

Och även om förlusten mot Leksand aldrig kommer att kännas som något som behövde hända blev den ett startskott för stora förändringar i Modo Hockey.

Samma höst anställdes Johan Widebro som ny vd för klubben med en primär uppgift: att se över organisationen och åtgärda vad som behövde åtgärdas.

– Det var rörigt när jag kom in den första september, det hade ju hunnit gå några månader efter man hade åkt ur SHL. Vissa saker var genomförda då, vissa saker var påbörjade samtidigt som en hel del inte ens var påbörjat. Jag skulle säga att de första 18 månaderna för mig handlade om att hitta en plattform för Modo Hockey att stå på, säger Widebro om hur den första tiden i en skakad klubb var.

Johan Widebro. Foto: BILDBYRN

Vad var det första du kände att du behövde ta tag i?

– Framför allt ekonomin, och prio ett var att se över vår organisation och krympa den. Vi var tvungna att ta väldigt många obekväma beslut men nu känner jag att det var värt att ta de tuffa besluten vi tog då.

Vad var det för tuffa beslut?

– I princip så gjorde vi om hela den sportsliga organisationen och tog bort några roller, då försvann starka personer som varit länge i föreningen och gjort mycket för Modo. Men vi var tvungna att göra något för att kunna bygga upp och skaffa oss en större kontinuitet i föreningen för Modo hade haft fem vd:ar, fem sportchefer och elva huvudtränare de senaste elva åren och det går ju inte. 

* * *

Johan Widebro sitter mittemot mig i en av logerna inne i hjärtat av SHL-mässiga Fjällräven Center. Ovanför honom, men flera tiotals meter bort på en av kortsidorna i arenan, hänger en stor tavla med ett tydligt budskap.

”Heart of Hockey”.

En slogan som Örnsköldsvik och Modo Hockey lika länge som gärna har använt. 

Men under 2016 och ett par år tidigare var det en slogan som klubben kanske inte förtjänade.

Identiteten som ett hårt arbetande lag med spelare från trakten var långt ifrån verkligheten, men i dag är alla i Örnsköldsvik överens om att hjärtat slår igen. 

– Vi är patriotiska i den här staden, men vår identitet lyckades vi slarva bort någonstans på vägen. Men när vi ändrade inriktning och bestämde oss för att hitta tillbaka till vad Modo Hockey ska vara så tycker jag att vi i dag kan säga att vi är Heart of Hockey, och vi kan stå för det. Det kunde vi inte för några år sedan, säger Widebro som vidare berättar om föreningens ekonomiska mående:

– Vår ekonomi mår jättebra, vi har förbättrat vårt egna kapital med 8,8 miljoner på tre säsonger och varit extremt noggranna med vår ekonomi. Ingen tar några dumma beslut med ekonomin i dag.

* * *

Dumma beslut försvagade hockeyhjärtat i Örnsköldsvik fram till att Brock Montpetit slet ut det ur staden för tre och ett halvt år sedan.

Ekonomiska förändringar, nya strukturer i föreningen och ett hemvävt lag som i dag innehåller tolv spelare från trakten, där backuppsättningen är helt bestående av ”grannens grabbar”, gör att Heart of Hockey återigen pumpar.

Modo andas morgonluft igen. Inte minst efter Tobias Enströms hemflytt inför fjolårssäsongen. Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Oscar Hedman ställer ned kaffekoppen på bordet mittemot mig, spänner blicken och får nästan något drömskt i ögonen när han avslutar:

– Ja, alltså… Som jag sa har vi bytt ut fem spelare och vi har många som är härifrån. Hela backuppsättningen är i princip från Örnsköldsvik så det blir en annan känsla i gruppen och det tycker jag märks på snacket runtomkring också. Att de tycker det är roligt att vi har en sån Öviks-präglad trupp. Det känns som att hjärtat är tillbaka. 

Vad skulle det betyda för dig att vara med och spela upp Modo till SHL?

– Allt. Det skulle betyda allt. Jag var med 2006 när vi vann guld och var ung och odödlig då. Men nu har jag skaffat mig mer erfarenhet och jag tror att ett avancemang till SHL skulle kännas ännu större. Vi ska bara upp, och blir det när jag lagt av så kommer jag ändå vara lika glad som spelarna på isen.

Modo Hockey inleder i kväll Hockeyallsvenskan hemma mot Västerviks IK och är topptippade av i stort sett hela Sveriges samlade expertis.