Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har inte förtroende för Björn Hellkvist längre”

Foto: ERIK MÅRTENSSON / BILDBYRÅN
Ulf Strinnholm Lidfalk, Modos ordförande, i Modo Channel - där de berättade att Björn Hellkvist lämnar.
Foto: Modo Channel.

En långdragen konflikt har nu fått sitt slut.

Modo Hockey meddelar i dag att huvudtränaren Björn Hellkvist lämnar klubben.

Efter att Hellkvist gjort sig omöjlig i klubben har de gått med på att släppa honom till Leksand som nu gjort övergången officiell.

– Vi har inte förtroende för Björn Hellkvist längre och han kommer inte träna Modo nästa år, säger ordföranden Ulf Strinnholm Lidfalk i en livesändning.

För tre månader sedan kom Björn Hellkvist att förlänga sitt kontrakt med Modo Hockey och därmed valde han att stanna på sin post som huvudtränare i klubben.  

– Alla projekt blir bättre när man ser på dem långsiktigt och två år är för kort tid för att hinna uträtta någonting på riktigt. Jag jobbade tre år i Malmö där vi kom en lång bit på vägen, men kanske inte hela vägen fram. Nu hoppas jag kunna ta det här ända i mål då vi ligger på en andraplats i HockeyAllsvenskan men är redo att utmana på riktigt den här säsongen och vara ett hot, sa Hellkvist då. 

Men för tre veckor sedan hade tongångarna förändrats och i en intervju med SportExpressen berättade Hellkvist att han lockades av att träna Leksand, som hade visat intresse för honom.

– Kan klubbarna komma överens om något på det här så vill jag testa någonting nytt, sa han då.

Sedan dess har det eskalerat och Modo har bland annat lagt munkavle på Hellkvist samtidigt som supportrar på sociala medier velat ha bort honom från klubben.

SportExpressens avslöjande bekräftat - lämnar klubben

Tidigare i morse kunde SportExpressen också avslöja att relationen till slut nått vägs ände och att Modo valt att släppa Hellkvist från båset och att de skulle meddela det under en presskonferens i dag.

Nu bekräftar också Modo det avslöjandet. I en livesändning på klubbens hemsida meddelar föreningen att Björn Hellkvist lämnar klubben trots det nyskrivna treårskontraktet.

– Han har förklarat att han inte vill träna oss nästa år och vi har försökt bearbeta den processen på ett sakligt sätt utifrån vad som är bäst för Modo Hockey. Vi kan nu konstatera att vi inte har förtroende för Björn Hellkvist längre och han kommer inte träna Modo nästa år, säger ordföranden Ulf Strinnholm Lidfalk.

Johan Widebro, vd i Modo Hockey, om valet att släppa Hellkvist:

Är det skönt att soppan äntligen är över?

– Ja, men det är väl klart att det är skönt för alla parter att få ett avslut och komma vidare. 

Hur har resan fram till beslutet varit?

– Jag tycker att vi har skött det bra, vi som förening har gjort det så bra vi kunnat utifrån rådande omständigheter. Vi har valt att inte vara ute och diskutera saker offentligt men nu när vi har ett beslut att komma med.

Vad tycker du om Björns sätt att, som många menar, ”använda media för att göra sig omöjlig i Modo”? 

– De enda vi kan påverka vad vi gör själva, vi är stolta över hur vi hanterat processen för vi har inte kunnat göra något annorlunda. Vi har hållit oss kalla och tagit rätt beslut för Modos bästa.

Är du besviken på hur Björn hanterat situationen?

– Jag tänker inte kommentera det, eller lägga värderingar det. Det är skönt att vi kommit fram till det här beslutet för det här är det bästa för Modo.

Han skrev nytt treårskontrakt, tycker du Leksand agerat fel som ändå kontaktat honom?

– Man måste agera utifrån nuläget, Björn har varit tydlig med att han inte velat vara kvar i Modo. Vi har landat i att det här är bästa lösningen för Modo och vi är nöjda med att vi kunde ta ett beslut utifrån föreningens bästa. Sen vill jag inte säga mer än så eller börja med pajkastning offentligt.

Ni har tappat mängder av spelare och nu er tränare, hur agerar Modo för att täppa igen alla hål som uppstått? 

– Ett glas kan alltid vara halvtomt eller halvfullt, tittar man på vår trupp så ser den väldigt spännande ut och vi har fått in väldigt många spännande spelare med bra erfarenhet och spets. Jag känner mig inte alls orolig, det här kommer bli en rolig säsong. 

Presenterad av Leksand: ”Grymt motiverande”

Bara minuter efter att Modos presskonferens kom också Leksand att bekräfta uppgifterna om att Hellkvist är klar för klubben.

Tillsammans med Mikael Karlberg och Fredrik Hallberg ska Hellkvist leda Leksand nästa säsong och han tar över efter Ulf Samuelsson.

– Det känns grymt motiverande och det är en stor utmaning för mig. Jag känner att jag, tillsammans med Karlberg och Hallberg, kommer kunna driva en stor förändring i hur laget spelar ishockey på ett kraftfullt sätt. Vi ska utvecklas både som individer och som lag genom att spela den här ishockeyn. Vi ska spela en framåtlutad hockey som kräver mycket puckinnehav, där man ska känna sig trygg med pucken, och veta var kamraterna befinner sig. Det ska bli kul att få sätta sig in i byn och lära känna Leksand, och framför allt få komma igång med det nya jobbet, säger Björn Hellkvist i ett pressmeddelande.