Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har ställt frågan till förre Luleåtränaren

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Foto: OLLE WANDE / FOTO: OLLE WANDE / KOD: 7138 EXPRESSEN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Ett större utvärderingsarbete pågår i Modo där ramarna för framtiden ska sättas.

I det ingår att planera för vem som ska bli klubbens huvudtränare. 

Enligt SportExpressens uppgifter har den tidigare Luleåtränaren Jonas Rönnqvist, 47, kontaktats.

– Det dyker upp förfrågningar ibland, det kan jag säga, kommenterar Rönnqvist.

– Det är en hockeymänniska som är fantastiskt duktig, säger sportchefen Fredrik Glader. 

Modo är mitt inne i en brinnande kamp för att säkra kontraktet i Hockeyallsvenskan. Med fem omgångar kvar av serien har Ö-vikslaget sju poäng i försprång till Väsby, som jagar underifrån. 

Samtidigt som bränder ska släckas för vinterns misslyckanden blickar Modos ledning mot nästa säsong. 

Där är ambitionen att lösa en huvudtränare som ska stanna i föreningen under en längre tid. 

Timrås tränare Fredrik Andersson har nämnts som ett alternativ, men han har inte hört något från Modo. 

– Nej, vi har inte haft kontakt. Mitt enda fokus är på Timrå, säger han. 

En annan Ö-viksson, Mattias Karlin, ska även finnas med på en större tränarlista hos Modo, som består av totalt 6-7 namn. 

Vad SportExpressen erfar har inte heller Karlin fått någon konkret fråga om huvudtränarjobbet, men det har däremot Jonas Rönnqvist. 

”Jag håller alla dörrar öppna”

47-åringen har tidigare tränat Piteå, Almtuna och Luleå under sin ledarkarriär, men 2014 lämnade han ishockeyns bana. Sedan dess har rykten om en återkomst florerat mer eller mindre varje säsong, men han har hittills upplevt ett mättat hockeysug. 

Rönnqvist är även känd som en av grundarna till Leos Lekland och har på senare år verkat i fastighetsbranschen. 

När SportExpressen når Rönnqvist vill han varken bekräfta eller dementera Modos förfrågan.

– Jag har en policy där jag inte kommenterar klubbar som hört, eller inte hört, av sig. Det gynnar ingen. Jag håller mig neutral, och det blir mindre och mindre förfrågningar. Ett tag hörde alla av sig men eftersom jag tackat nej så pass många gånger har det blivit mindre och mindre frågor. Det dyker ändå upp ibland, det kan jag säga.

Hur känner du för att eventuellt träda in i ishockeyns värld igen?

– Jag har alltid sagt att jag förr eller senare kommer att återvända, men det ska kännas rätt. Jag måste brinna för det till 100 procent, inte till 99 procent. Jag älskar ishockey och jag tycker det är hur kul som helst med ledarskap. 

Kan du tänka dig att flytta från Luleå för rätt uppdrag?

– Ja, om stjärnorna står rätt och allt i övrigt känns bra. Nu driver vi upp ett fastighetsbolag i stan, det är mitt fokus just nu, men man vet aldrig i framtiden. Jag har alltid sagt tidigare att om jag ska ta mig an något i Sverige är det Luleå Hockey som gäller, men man vet inte. Jag håller alla dörrar öppna.

”Vi har pratat med varandra”

Rönnqvists största fjäder i hatten som Luleåledare var när han, tillsammans med Thomas ”Bulan” Berglund, ledde föreningen till SM-finalen 2013.

Det slutade, för Luleås del, dessvärre med ett silver.

När Modos sportchef Fredrik Glader konfronteras med uppgifterna om Jonas Rönnqvist är han fåordig.

– Jag kommer inte prata om personer vi varit i kontakt med eller inte. Den passar jag helt enkelt på. 

Vad tänker du om Jonas Rönnqvist som ledare?

– Det är en hockeymänniska som är fantastiskt duktig. En ledare som är skicklig på allt han tar sig för, och det vet hela Hockeysverige om. 

Utifrån de kriterier ni har för kommande Modotränare, hur många av dem bockar han av?

– Hehe, jag kommer inte svara på den frågan. Så är det. Den passar jag också på. 

Har han tackat nej till er?

– Det vore konstigt att svara på din sista fråga när jag inte svarat på dina andra va?, säger Modos sportchef med glimten i ögat.

Både Glader och Rönnqvist har annars en bakgrund inom Luleå Hockey och en koppling till staden Luleå. De har därför, genom årens lopp, stött på varandra. 

– Ja, jag vet vem Fredrik är och vi har pratat med varandra. Han var i föreningen samtidigt som mig, så vi känner till varandra, absolut, säger Rönnqvist.

Skulle du säga att det är sannolikt att du står på en tränarbänk nästa säsong?

– Nej, det är inte särskilt sannolikt.

”Jag har full respekt för dem”

Apropå SportExpressens uppgifter, som gör gällande att Modo studerar 6-7 tränarnamn inför nästa säsong, vill Fredrik Glader inte gå in nämnvärt på någon kandidat. 

– Vi har en bruttolista som vi tagit input och referenser på. Vi har också sett tränarna över tid och deras resultat. Det har varit en noggrann research över hur de är som tränare och människor. Exakt hur många namn det handlar om kommer jag inte uttala mig om.

Fler än två, mindre än tio?

– Haha, fler än två, mindre än 100 – japp. 

Fredrik Andersson och Mattias Karlin kopplas alltjämt ihop med Modo. Vi behöver inte gå in på dem specifikt, men hur värderar ni, i kommande tränarskap, en lokal koppling till staden?

– Jag kommer inte uttala mig om de är med på bruttolistan, men det är två otroligt duktiga tränare och bra människor som är från närregionen. Vi följer, precis som spelare från Ö-vik, alla på nära håll. Inget snack om det. Jag har full respekt för Fredrik och Mattias, och var de är i sina tränarkarriärer just nu, avslutar Glader.