Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domarprofilens oväntade comeback i hockeyallsvenskan

Foto: Annika Byrde / TT NYHETSBYRÅN
Foto: C More
Foto: C More
Foto: C More
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Marcus Vinnerborg lämnade svensk hockey för nästan åtta år sedan.

Men nu är domarprofilen tillbaka på de svensk is.

Han är en av svensk hockeys mer meriterade domare.

Men Marcus Vinnerborg har de senaste åren varit mer av ett namn utomlands än i hockeyallsvenskan och SHL.

Faktum är att han inte dömt en match i Sverige på nästan åtta år. Detta då han efter säsongen 2014/2015 enbart skulle döma i Schweiz de kommande fem åren.

– Vi såg framemot en ny utmaning, sade han till Expressen då.

Den tidigare NHL-domaren fortsatte:

– Jag är väldigt glad att jag fått se alla de här platserna och uppleva de här härliga ställena på vägens gång. Jag är lyckligt lottad.

Men vad som skulle hände efter de fem åren visste han inte.

– Jag har faktiskt inte funderat allt för mycket på det. Förhoppningsvis tycker jag om ishockey lika mycket då som nu och kan hålla på med hockey i någon funktion.

Tillbaka efter en tid i Norge

Dock fick tiden i alplandet ett abrupt slut.

För under säsongen 17/18 råkade han ut för en cykelolycka och rapporterades först bli borta resten av säsongen. Men konvalescensen blev längre än så.

Detta på grund av den hjärnskakning han ådragit sig.

– Han jobbar med domarutveckling och tittar på de domare som är på väg upp till högstaligan, sade SHL:s domarchef Thomas Thorsbrink till Hockeynews.

Men nu är den flerfaldige VM-domaren, som även utsetts till svensk ishockeys främsta domare, tillbaka i Sverige efter att ha jobbat som domare i Norge och Fjordkraftligaen de senaste åren.

Detta då han under onsdagskvällen dömt mötet i hockeyallsvenskan mellan Östersund och AIK som en av två huvuddomare i domarkvartetten. Väl där var han bland annat den som dömde en tripping på ÖIK:s Oscar Pentler och en holdingutvisning på AIK:s Oscar Öhman i den andra perioden.

Matchen då? Den vann AIK med 2–0, vilket var lagets tredje raka trepoängare. Detta efter mål av Renars Krastenbergs och Richard Gynge.

Se när Expressen hälsade på Marcus Vinnerborg i Schweiz 2014